ARSLAN, “HAK-İŞ BİR MANANIN ADIDIR”

16 Mart 2021 11:57, Haberler


ARSLAN, “HAK-İŞ BİR MANANIN ADIDIR”


Genel Başkanımız Mahmut Arslan, HAK-İŞ’in sayısal çoğunluğunun ötesinde Türkiye ve dünya sendikal hareketinin önemli bir aktörü olduğunu belirterek, “HAK-İŞ sayısal çoğunluğunun çok ötesinde bir mananın adıdır. Sayısal ve ekonomik imkanlarımızın çok ötesinde bir karşılığımız var. Bizi esas değerli, önemli kılan, bizi biz yapan şey, sadece sayısal çoğunlukta olmamız değil, durduğumuz yerdir. Bunda 45 yıllık mücadelenin, Türkiye’ye kattıklarımızın etkisi var” dedi.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 16 Mart 2021 tarihinde Konfederasyonumuza bağlı Özçelik-İş Sendikamız tarafından düzenlenen Üyelikten Liderliğe Projesi'nin açılış toplantısına katıldı.

Pandemi nedeniyle sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde Bolu'da Özçelik-İş Sendikamız tarafından gerçekleştirilen Üyelikten Liderliğe Projesi'nin açılış toplantısına, Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Genel Başkan Yardımcımız Yunus Değirmenci, HAK-İŞ Kadın Komite Başkanı Fatma Zengin, Özçelik-İş Sendikamızın Yönetim Kurulu üyeleri, Şube ve bölge Başkanları ile proje eğitmenleri katıldı.

“HAK-İŞ Bir Mananın Adıdır”

HAK-İŞ’in sayısal çoğunluğunun ötesinde Türkiye ve dünya sendikal hareketinin önemli bir aktörü olduğunun altını çizen Arslan, “HAK-İŞ sayısal çoğunluğunun çok ötesinde bir mananın adıdır. Sayısal ve ekonomik imkanlarımızın çok ötesinde bir karşılığımız var. Bizi esas değerli, önemli kılan, bizi biz yapan şey, sadece sayısal çoğunlukta olmamız değil, durduğumuz yerdir. Bunda 45 yıllık mücadelenin, Türkiye’ye kattıklarımızın etkisi var” diye konuştu.

“Tarihi Bir Karara İmza Attık”

Arslan, HAK-İŞ Konfederasyonu olarak 2019 yılında BM Çalışma Örgütü’nde tarihi bir karara imza attıklarını hatırlatarak, “Bu karar 2020 yılında Pandemiden dolayı biraz gölgede kaldı ama HAK-İŞ olarak işçi kesiminin, işverenlerin ve hükümetlerin destek verdiği bir karar ortaya çıkardık. 190 sayılı sözleşme işyerinde taciz ve şiddetin önlenmesine yönelik BM tarihinin en önemli sözleşmelerinden bir tanesidir” diye konuştu.

“Kadına Şiddeti Önlemeliyiz”

Kadına yönelik şiddet ve tacize yönelik Türkiye’de pek çok düzenlemenin hayata geçirildiğini vurgulayan Arslan, hem İstanbul Sözleşmesinin hem de çıkarılan kanunlarla birlikte kadına şiddet konusunda önemli bir aşamaya gelindiğini belirtti. 

Arslan, “Bütün bunlara rağmen halen eksiklikler var ve işyerindeki taciz ve şiddetin tam olarak önlenebildiğini söyleyemeyiz. Çünkü tacize uğrayan kadın bunu ifade ettiği zaman ya yuvası yıkılıyor, ya da işyerinde damgalanıyor. Şiddete uğrayan kadın ise işyerinde mobbinge benzer zorluklarla karşı karşıya kalıyor. İşyerindeki şiddet ve tacizin önlenmesine yönelik BM’nin sözleşmesinin ortaya çıkması bizim için tarihi bir başarıdır. Türkiye olarak bunun bir an önce imzalanmasını istiyoruz. Türkiye’deki mevzuatın önünde uluslararası bir sözleşmenin olması birçok sorunun çözümünde bizlere ciddi katkılar sağlayacaktır” diye konuştu.

“190 Sayılı Sözleşmenin İmzalanmasını İstiyoruz”

Türkiye’nin sözleşmeyi imzalamasıyla birlikte HAK-İŞ olarak konuyu hem kamuoyuyla paylaşacaklarını hem de TİS’lerde bu sözleşmeye atıfta bulunarak yeni sözleşmelerin hayata geçirileceğini belirten Arslan, “HAK-İŞ olarak önümüzdeki süreçlerde, genel kurullarımızda, sendikalarımızın toplantılarında, sendikalarımızın yapacağı TİS’lerde 190 sayılı sözleşmenin rehberlik yapacaktır. Bu sözleşmeyi imzalamasak bile bu sözleşmeye atıfta bulunmak HAK-İŞ’e yakışan bir sorumluluktur” dedi.

Kadın sayısının çok az olduğu metal sektöründe Özçelik-İş Sendikamızın kendi kadın komitesini oluşturmasını takdirle karşılayan Arslan, “HAK-İŞ olarak bütün sendikalarımızın kadın konusundaki çabalarını destekliyoruz. Bu çabaların daha da ileriye taşınmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“HAK-İŞ Uluslararası Alanda Kadını Temsil Ediyor”

HAK-İŞ’in kadın konusunda önemli bir bakış açısı oluşturduğunu dile getiren Arslan, “Gerek kamuda, gerek Bakanlıklarda, gerekse sivil toplum örgütlerinde kadın gündemdeyse HAK-İŞ ya oraya davet ediliyor ya da HAK-İŞ orada bir sorumluluk üstleniyor. Bu durum bize yüklenen misyonla ilgilidir. Bunun çok kıymetli olduğunu düşünüyoruz. Sadece bu ülkede değil kadın sendikacı arkadaşlarımız uluslararası sendikal harekette de liderlik yapıyor. Bu arkadaşlarımız uluslararası alanda da HAK-İŞ’i temsil ediyorlar” dedi.

HAK-İŞ’in uluslararası alandaki kadın temsiline dikkati çeken Arslan, “Türkiye’den uluslararası sendikaların kongrelerine konfederasyon olarak eşit şartlarda katılan ilk konfederasyon HAK-İŞ’tir. Çoğu konfederasyon yüzde 50 kadın delege sayısını bulamadığı için eksik katılıyorlar. Sadece HAK-İŞ eşit şartlarda buralara katılıyor” sözlerine yer verdi. 

“7 Milyon Üye Hayal Değil”

Arslan, HAK-İŞ’in 2012’de Sendikalar ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun yürürlüğe girdiğinde üye sayısının 140 bin olduğuna dikkat çekerek, “696 KHK’dan gelen tahribata rağmen, sayısal olarak önümüze pek çok engel çıkarmasına rağmen, hak etmeyen sendikalara üyelerimizin kanun zoruyla üyelik yaptırılmasına rağmen, HAK-İŞ bu kutlu yürüyüşünü üye sayısını arttırarak devam etti” diye konuştu.

“Ekonomik Reform Paketine Destek Veriyoruz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Ekonomik Reform Paketine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Arslan, “Ekonomik reformla ilgili HAK-İŞ’in görüşlerini kamuoyuyla paylaşacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın yatırım, istihdam, üretim ve ihracat başlıklı yaklaşımlarını aynen kabul ediyoruz. Türkiye’nin başta büyüme olmak üzere, bütün alanlarda başarılı olmasının yolu, başarılı bir iktisadi, ekonomik yapının yeniden inşa edebilmesinden geçiyor” ifadelerini kullandı.

Çalışma hayatının en büyük reformu olarak bilinen taşeron düzenlemesinin mimarı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ortaya koyduğu kararlılık için bir kere daha teşekkürlerini ileten Arslan, “Türkiye Pandemi sürecini güçlü sağlık altyapısından dolayı en az hasarla atlattı. Bu durum dolayısıyla sağlığı, eğitimi tasfiye etmek isteyen zihniyete karşı ne kadar doğru bir yerde durduğumuzu da göstermiş oldu” dedi.

“Özçelik-İş Sendikamızın Yürüyüşü Türkiye’yi Temsil Etmektedir”

Özçelik-İş Sendikamızın HAK-İŞ Konfederasyonu’nu kuran sendikalardan birisi olduğunu söyleyen Arslan, “45 yıllık HAK-İŞ tarihinde çok önemli başarıları, kriz noktalarını başarıyla geçmiş, alanında en güçlü, sayısal olarak en büyük, misyon olarak HAK-İŞ’i bütünüyle kucaklamış, HAK-İŞ davasını omuzlayan Özçelik-İş Sendikamızın tarihi yürüyüşü hem sayısal hem de ekonomik anlamda Türkiye’yi temsil etmektedir. Bu başarıda büyük bir emeği olan Özçelik-İş Sendikamızın Genel Başkanı Yunus Değirmenci başta olmak üzere bütün teşkilatı yürekten kutluyorum” dedi.

“Özçelik-İş Geleceği Konuşan Sendikamızdır”

Geçmişte yaşananları unutmamak gerektiğini ama geçmişte yaşananlara takılı kalınmaması gerektiğini dile getiren Arslan, “Özçelik-İş Sendikamız bugün geldiği noktada geçmişteki bütün sorunları geride bırakmış, geleceği konuşan, gelecek için yeni hedefler koyan ve hedeflere ulaşma yolunda emin adımlarla ilerleyen bir sendikamızdır. Özçelik-İş Sendikamızın bu çizgide devam etmesi gerekiyor. Hiçbir sorunun, hiçbir problemin sendikamızı bu mücadeleden alıkoymaması gerekiyor. Çünkü geleceğimizi, hedeflerimizi, beklentilerimizi, umutlarımızı kaybedersek her şeyimizi kaybederiz” şeklinde konuştu. 

“Dayanışmamızı Güçlü Bir Şekilde Devam Ettireceğiz”

HAK-İŞ Konfederasyonu olarak Özçelik-İş Sendikasının mücadelesinde omuz omuza olduklarını, sendikanın karşılaştığı bütün zorluklarda ve başarılarda yanlarında olduklarını anımsatan Arslan, “Bugün hala sendikamızın her başarısıyla övünen, gururlanan, başarısızlığıyla üzülen bir HAK-İŞ’ten bahsediyoruz. İnşallah bu birlikteliğimizi, dayanışmamızı güçlü bir şekilde devam ettireceğiz” diye konuştu.

“Zorlukları Aşarak Bugünlere Geldik”

Özçelik-İş’in meşakkatli, zor ve sıkıntılı süreçleri aşarak günümüze kadar geldiğini hatırlatan Arslan, “KARDEMİR’de, İSDEMİR’de, Seydişehir’de yaşadıklarımızı dün gibi hatırlıyorum. Bu sendika bugünlere kolay gelmedi. Bütün zorlukları aşarak geldik. Kendi işkolunda güçlü, etkin bir sendikacılığın öncülüğünü, liderliğini yapan Özçelik-İş Sendikamız yeni başarıları, yeni hedefleri yakalayacak altyapıya sahiptir” dedi.

“Türkiye’nin Yeni Anayasa’ya İhtiyacı Var”

1980 darbesinin ürünü olan 1982 Anayasası’na baştan beri itiraz ettiklerini vurgulayan Arslan, “Türkiye’de yeni ve sivil bir anayasa yapma zamanı geldi de geçiyor. HAK-İŞ olarak Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni anayasa ifadesinin hemen ardından yaptığımız açıklamada bizler yeni anayasa konusunda Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği sivil, katılımcı, çoğulcu, demokratik, özgürlüklerin geniş, kısıtlamaların istisna olduğu yeni bir anayasa talebimizi ortaya koyduk” şeklinde konuştu.

“Projelerimizi Arttırarak Devam Ettireceğiz”

HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, “Sendikamızın ev sahipliğinde ‘Üyelikten Liderliğe’ başlığı altında yapılan bu projemizin hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, bu programın çalışma hayatına ve sendikal yaşama, kadın elinin daha fazla değmesi için, bir dönüm noktası olmasını diliyorum” dedi.

“Üyelikten Liderliğe” Projesiyle, işyeri baş temsilcilerini, şube ve bölge başkanları ile lider olarak yetiştirilecek kadın işçi ve kadın komite üyelerini bir dizi eğitimlerden geçireceklerini anlatan Değirmenci, “Gerek metal sektörünün ağır çalışma koşulları nedeniyle, gerekse de aile ve iş yaşamındaki sosyal roller sebebiyle, kadınlarımızın sendikal yaşamın içerisinde pek fazla yer alamadığını görüyoruz. Sadece sendikamız için geçerli olmayan Türkiye bu gerçeğinin son bulması için, bu tür projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz. Her konuda kendimize örnek aldığımız, uyum içerisinde çalıştığımız, başta projeler olmak üzere işbirliği içinde çalışmayı prensip edindiğimiz Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in yolunu takip ederek, bu tür verimli projelerimizi arttırarak devam ettireceğiz” şeklinde konuştu.

“Bu Proje Ülkemiz İçin Ettiğimiz Yeminin Göstergesidir”

“Üyelikten Liderliğe” Projesinin teşkilat içi enerjilerinin boş işlere değil, üyelerine harcandıklarının önemli bir göstergesi olduğunu dile getiren Değirmenci, “Projemiz, üyelerimize verdiğimiz değerin, açık ve net ifadesidir. Projemiz, bütün sorunlarını çözmüş, geleceğe güvenle bakan bir sendikanın varlığının habercisidir. Projemiz, bütün dertlerini geride bırakmış, kadrolaşma derdi olmayan, bölgeler arası iletişimde kopukluğu bulunmayan, HAK-İŞ ile el ele, omuz omuza yol yürüyen, siyasetle bir derdi kalmayan, maddi en ufak bir sorunu bile olmayan bir sendikanın, üyelerine katkı sunma derdinde olduğunun göstergesidir. Bu proje, davamız için, HAK-İŞ için, Özçelik-İş ve ülkemiz için ettiğimiz yeminin boşa gitmediğinin, yeminimize sadık kaldığımızın ifadesidir” sözlerine yer verdi.

HABERE AİT GÖRSELLER :

16 Mart 2021 11:57, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu