ARSLAN: "İŞ CİNAYETLERİNİN ÖNÜNE GEÇİLMELİ"

05 Nisan 2012 14:00, Basın


 

ARSLAN: "İŞ CİNAYETLERİNİN ÖNÜNE GEÇİLMELİ"

 

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, sadece son bir haftalık dönemde üç ayrı yerde meydana gelen kazalarda 10'dan fazla işçimizin hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, "İş sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli önlemler alınmadığı, denetim zaafı giderilmediği, cezalar caydırıcı olmadığı sürece bu tür kazaların gündemimizden hiç düşmeyeceği bir kez daha ortaya çıkmıştır. Sendikalaşma ve örgütlenmenin önü açılmalı, denetimler artırılmalı ve iş cinayetlerinin önüne geçilmelidir" dedi.

 

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, yaptığı yazılı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:

 

 

"Bugün Tuzla'da iki, önceki günlerde Eskişehir'in Mihalıççık İlçesindeki maden kazasında dört ve Erzurum'un Aşkale İlçesindeki baraj göletinde yaşanan kazada beş işçimizi kaybetmenin acısını yaşıyoruz. Son bir haftalık dönemde üç ayrı yerde meydana gelen kazalarda kaybettiğimiz işçi sayısı 11'e ulaşmıştır. Bundan önce de İstanbul Esenyurt'ta, Davutpaşa'da, Bursa, Balıkesir ve Zonguldak'taki maden kazalarında, Ankara'da OSTİM ve İvedik'te meydana gelen kazalarda onlarca işçimizi iş sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli önlemler alınmadığı için kaybettik. Gerekli önlemler alınmadığı, denetim zaafı giderilmediği, cezalar caydırıcı olmadığı sürece bu tür kazaların gündemimizden hiç düşmeyeceği bir kez daha ortaya çıkmıştır. Sendikalaşma ve örgütlenmenin önü açılmalı, denetimler artırılmalı ve iş cinayetlerinin önüne geçilmelidir.

 

Sosyal tarafların da katkısıyla uzun bir çalışmanın ardından İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı'nın TBMM'ye sevk edilmesini olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Tasarının, sosyal tarafların görüş ve önerileri de dikkate alınarak biran önce yasalaştırılarak, sorumluluk alacak ve çözüm üretecek bir mekanizmanın kurulmasını, sorumluların tespit edilerek yargı önüne çıkartılmasını beklemekteyiz. İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasına karşı direnen kimi çevreler de yaşanan bu trajedi sonrasında tavırlarını bir kez daha gözden geçirmelidir.

 

İş Sağlığı Güvenliği Yasası ile yeni teknik düzenlemeler yapmak elbette gerekli olmakla beraber yeni bir felsefeye, kamu kurumları arasında koordinasyona ve denetim zaaflarının süratle giderilmesine ihtiyaç vardır.

 

Zira, İş Sağlığı Güvenliği tedbirlerinin alınmasının maliyetinden, tedbirsizliğin ve sorumsuzluğun yol açtığı maliyetler daha yüksek ve daha yakıcıdır. 

İş kazaları ve meslek hastalıkları gibi sorunların sendikal işletmelerde daha az görüldüğü gerçeği örgütlülüğün önemi ve gerekliliği konusunda ilgililere öğretici ve yol gösterici bir gerçek olarak görülmelidir.

İş kazalarında hayatını kaybeden işçilerimize Allah'tan rahmet, yaralılara sağlık, yakınlarına da başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. Sorumluların biran önce tespit edilerek yargı önüne çıkarılması ve gerekli cezayı almasını temenni ediyoruz."

 

 

 

HABERE AİT GÖRSELLER :

05 Nisan 2012 14:00, Basın


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu