TOPLU İŞ İLİŞKİLERİ KANUNU BİRAN ÖNCE YASALAŞMALI

10 Nisan 2012 14:00, Haberler


 

 

ARSLAN: “BİNLERCE İŞÇİ SÖZLEŞMESİZ KALDI”

 

TOPLU İŞ İLİŞKİLERİ KANUNU BİRAN ÖNCE YASALAŞMALI 

 

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, 12 Mart 2012 tarihinde Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda kabul edilen Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısının biran önce TBMM Genel Kurulunda görüşülerek yasalaşmasını istedi. ARSLAN, Kanunun çıkmamasına bağlı olarak istatistiklerin yayınlanamadığını, bu nedenle de 1 Şubattan bu yana sendikalara yetki tespitlerinin verilemediğini ve binlerce işçinin sözleşmesiz kaldığını söyledi.

 

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, yaptığı yazılı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:

 

“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile sosyal tarafların yoğun çalışmaları sonucunda hazırlanan ve 31 Ocak 2012 tarihinde TBMM’ye gönderilen Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısının TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonundaki görüşmeleri 12 Mart 2012 tarihi itibariyle tamamlanmıştır.

 

HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik başta olmak üzere TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nun Başkan ve üyelerine bu süreçteki çalışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz.

 

HAK-İŞ olarak, Tasarının hazırlanmasından Bakanlar Kuruluna ve oradan da TBMM’ye sevk edilmesine kadar bütün süreçleri yakından takip ettik, gerektiği zaman katkımızı sunduk. Bütün taleplerimiz karşılanmasa bile, 12 Eylül askeri darbesinin ürünü mevcut düzenlemeden çok ileri düzenlemeleri içeren Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısının Komisyon’da görüşülen ve kabul edilen halinden herhangi bir geriye gidiş söz konusu olmadan biran önce TBMM Genel Kurulunda görüşülerek yasalaşmasını istiyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik’in bugüne kadar gösterdiği kararlılığı bundan sonra da göstermesini bekliyor ve destek olacağımızı belirtmek istiyoruz.

 

Toplu İş İlişkileri Kanununun çıkmamasına bağlı olarak işkolu istatistikleri yayınlanamamaktadır. 1 Şubattan bu yana sendikalara yetki tespitleri verilemiyor ve toplu iş sözleşmesi müzakereleri yapılamıyor. Dolayısıyla binlerce işçi sözleşmesiz kalmış durumdadır. İşçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısının biran önce yasalaşmasını beklemekteyiz.

 

Bu yasanın çıkmaması için başından beri uğraşan kimi işveren ve malum çevrelerin kamuoyunu aldatmaya yönelik çalışmalarına hız verdiklerini de üzülerek izlemekteyiz. 12 Eylül Darbe yasalarının destekçisi ve statükodan beslenen bu kesimler, küçük çıkarları uğruna Türkiye’nin çağdaş, adil ve sosyal bir devlet olmasını engellemek istemektedirler. 2821 ve 2822 sayılı yasalar değiştirilmeden yeni anayasa dahil Türkiye’nin özgürleşmesi, sivilleşmesi ve örgütlü bir toplum haline gelmesi imkansızdır. Türkiye’nin büyüme oranlarıyla övünen, her fırsatta AB standartlarına övgüler dizen bu çevrelerin konu işçi haklarına ve işçilerin örgütlenmesine geldiğinde statükodan yana tavır almalarını anlamak mümkün değildir.”

 

 

 

 

 

HABERE AİT GÖRSELLER :

10 Nisan 2012 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu