ARSLAN, "EMEKÇİLERİN MENFAATİ İÇİN ORTAK ÇALIŞMALARI ÖNEMSİYORUZ"
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Konfederasyonumuz HAK-İŞ'in uzlaşı, diyalog ve birlikte çalışmaya verdiği öneme dikkat çekerek, "Emekçilerin ortak menfaatleri için birlikte çalışmayı ve birlikte çözüm üretmeyi önemsiyoruz" dedi.
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 10 Haziran 2021 tarihinde, Konfederasyonumuza bağlı Hizmet-İş Sendikamız ile İzmir Bergama Belediyesi iştiraki Bakırçay A.Ş. arasında imzalanan toplu iş sözleşmesi imza törenine katıldı. Bergama Kültür Merkezi’nde Koronavirüs önlemlerine uygun olarak gerçekleştirilen imza törenine, Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, HAK-İŞ İzmir İl Başkanımız Gültekin Şimşek, Konfederasyonumuza bağlı sendikaların İzmir İl başkanları üyelerimiz ve basın mensupları katıldı.
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, HAK-İŞ’in İzmir’de 35 yıllık bir geçmişinin olduğunu belirterek, “Uygarlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Bergama’da HAK-İŞ üyeleriyle birlikte olmaktan mutluluk duyuyoruz. HAK-İŞ Konfederasyonu olarak İzmir’de köklü bir geçmişe sahibiz. HAK-İŞ’e bağlı sendikalarımızın İzmir’deki üye sayısı on binlerin üzerindedir. Yapacağımız çalışmalarla daha çok emekçiye ulaşacağız. HAK-İŞ olarak bunu yapacak gücümüz ve arzumuz var. Bugün imzaladığımız toplu iş sözleşmemizin üyelerimize ve belediyemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
“Çatışmanın, Kavganın Kimseye Faydası Yok”
Konfederasyonumuz HAK-İŞ ve Sendikalarımızın pandeminin olumsuz etkilerinden emekçileri korumak adına yoğun çalışma yürüttüğünü belirten Arslan, “Salgın kamu-özel bütün kuruluşları etkilediği gibi belediyelerimizi de olumsuz etkiledi. Ancak biz bütün olumsuzluklara rağmen toplu iş sözleşmelerimizi barışçıl bir şekilde, çatışmaya döndürmeden, belediyelerimiz ve kentlerimize zarar vermeden, ortak bir uzlaşı içerisinde, emekçi kardeşlerimizin yüzünü güldürerek sonuçlandırıyoruz” dedi.
Toplu iş sözleşmelerinde yakalanan uzlaşının toplumun her kesiminde olmasını temenni ettiklerini ifade eden Arslan, “Çatışmanın, kavganın, kimseye faydası yok, esas olan masayı devirmek değil, masada kalmaktır. Biz işvereni rakip olarak değil, sosyal ortak olarak kabul ediyoruz. Bu temel felsefeyi hepimizin benimsemesini tavsiye ederim” dedi.
HAK-İŞ'in uzlaşı, diyalog ve birlikte çalışmaya verdiği öneme dikkat çeken Arslan, “Diğer sendikalarla rekabetimizi yapacağız ama aynı zamanda ülkemizin, işverenimizin ve çalışanlarımızın çıkarları için birlikte hareket etmeyi öğreneceğiz. TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK olarak, farklı Konfederasyonlar olmamıza rağmen bunu başarıyoruz. TÜRK-İŞ ile asgari ücretin artırılması için birlikte çalıştık. Biz farklılıklarımıza rağmen işçilerin hakları için birlikte çalışmayı başarabildik. Yine pandemi sürecinde kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izinler ve yasadışı işten çıkarmalara karşı birlikte hareket ettik, pek çok konuda ortak deklarasyon yayınladık” diye konuştu.
Ortak Taleplerimizi Hükümete Sunduk
Önümüzdeki günlerde Kamu çerçeve protokolünün imzalanacağını hatırlatan Arslan, “Bu konuda daha önce HAK-İŞ ve TÜRK-İŞ olarak ayrı ayrı müzakere yapıyorduk. Bu yıl bir araya geldik ve birlikte mücadele kararı aldık. İki Konfederasyon olarak komiteler oluşturduk ve taleplerimizi geçtiğimiz hafta Çalışma Bakanlığına sunduk. Birbirimizden farklıyız, sosyolojik tabanlarımız farklı, ilkelerimiz farklı ama bu ülkenin çalışanları ortaktır. Emekçilerin ortak menfaatleri için birlikte çalışmayı ve birlikte çözüm üretmeyi önemsiyoruz” dedi.
“Taşeron Sisteminin Kamuda Kaldırılması İçin Çok Mücadele Ettik”
Geçmişte taşeron şirketlerde çalışan emekçilerin bugün imzalanan toplu iş sözleşmeleriyle huzura kavuştuğunu ifaden eden Arslan, bu sürece kolay gelinmediğini belirtti.
Arslan, “Taşeron siteminin kamuda kaldırılması için HAK-İŞ olarak uzun yıllar mücadele verdik. Kararlılıkla yürüttüğümüz mücadelemiz neticesinde belediyelerde ve kamu kurumlarında taşeron şirketlerde çalışan arkadaşlarımız kamunun işçisi oldular. 20 yıl hiçbir beklenti içinde olmadan kamuda taşeron sistemini kaldırmak için mücadele ettik, bizim dışımızdaki bazı örgütler bizim bu çalışmamızı küçümsediler. ‘Kadro alamazsınız, toplu sözleşme yapamazsınız, sendikalaşamazsınız’ dediler ancak biz bunların hepsini başardık. Modern köle muamelesi gören, ayın sonu geldiğinde tekrar çalıştırılıp çalıştırılmayacağından emin olamayan, fazla mesaisi verilmeyen, tatil ve yıllık izni kullandırılmayan, kıdem tazminatı alamayan, hatta haftalık çalışma süresini bilmeyerek çalıştırılan 1 milyona yakın işçi kardeşimizin kamuda istihdam edilmesi Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde gerçekleştirilen tarihi bir başarıdır” diye konuştu.
Bergama Belediyesi şirketinde çalışan emekçiler adına imzalanan toplu iş sözleşmesinin bir ilk adım olduğunu kaydeden Arslan, önümüzdeki dönem toplu iş sözleşmelerimiz yeni haklarla birlikte basamakları bir bir çıkacağımız sözleşmeler olacak” dedi.
“İşçimizin Alınterinin Karşılığını Vermek Daima Önceliğimizdir”
Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, “Emekçilerimizle Bergama için birlikte çalışıyor, birlikte üretiyoruz. Biz yerel yönetimlerin görevi halkımızın hayatını kolaylaştırmak ve daha yaşanabilir şehirler inşa etmektir. Bu sorumluluğumuzu yerine getirirken işçi arkadaşlarımızın en iyi çalışma şartlarını oluşturmak da bizim en önemli görevlerimizdendir. İşçimizin alınterinin karşılığını vermek daima önceliğimizdir” dedi.
“Daha İyisini Yapacağız”
HAK-İŞ İzmir İl Başkanımız Gültekin Şimşek, “Bugün imzaladığımız sözleşme, Bakırçay şirketindeki ilk sözleşmemizdir. Emin olun ki daha iyisini yapacağız. Yeter ki el ele, kol kola, omuz omuza birlikte hareket edelim” şeklinde konuştu.
Törenin ardından Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu’ya Hatay Ormanları Ağaçlandırma Arazisine, adına yapılan fidan sertifikalarını takdim etti.
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu