KKTC KAMU-SEN 25. GENEL KURULU’NU YAPTI
HAK-İŞ’e bağlı KKTC Kamu-Sen’in 25’inci Genel Kurulu, 5 Mayıs 2012 tarihinde gerçekleştirildi. Genel Başkanımız Mahmut Arslan da KKTC Kamu-Sen Genel Kurulu’na katılarak bir konuşma yaptı. Arslan, “KAMU-SEN’in KKTC içinde belirleyici, aktif bir rol oynamasından büyük memnuniyet duyuyoruz. KAMU-SEN KKTC’de tam bir sosyal aktördür. KAMU-SEN bu rolünü, hem STK’lar nezdinde hem KKTC resmi makamları nezdinde ve hem de Türkiye nezdinde yapıcı, realist olarak yerine getirmektedir” dedi.
KKTC Kamu-Sen’in Genel Kuruluna, Genel Başkanımız Mahmut Arslan ile Hizmet-İş, Çelik-İş, Öz İplik-İş ve Öz Orman-İş Sendikalarımızın yöneticileri de katıldı. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Maliye Bakanı Ersin Tatar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi, CTP Genel Başkanı Özkan Yorgancoğlu, TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı ve DP Genel Başkanı Serdar Denktaş ile Türkiye ve KKTC’den bazı sivil toplum örgütü temsilcileri de Genel Kurulun katılımcıları arasında yer aldı.
Genel Kurul divanın oluşturulmasıyla başladı. Divan Başkanlığına Zarifşen Menteşoğlu’nun getirildiği Genel Kurulda, Atatürk ve tüm şehitler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, ardından İstiklal Marşı okundu. KKTC Kamu-Sen’in Sendikal faaliyetlerini içeren sinevizyon gösterisinin yapıldığı Genel Kurulda ilk konuşmayı KKTC Kamu-Sen Genel Başkanı Mehmet Özkardaş yaptı.
Özkardaş, ülkenin Kıbrıs konusu ve içteki gelişmeler nedeniyle çok zor günlerden geçtiğini belirtti. Kıbrıs’ta 50 yıldır devam eden görüşmelerden bir sonuç alınamadığını ifade eden Özkardaş, Türk tarafınca gösterilen esnekliklerin Rumları çözüm için ikna edemediğini belirtti. Özkardaş, her şeyi çözüme endeksleyerek, yapısal sorunlar altında ezilmemek gerektiğini kaydetti.
ARSLAN: “KAMU-SEN KKTC’DE TAM BİR SOSYAL AKTÖRDÜR”
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Genel Kurula hitaben yaptığı konuşmada, HAK-İŞ’in KKTC Kamu-Sen ile her zaman yakın çalışma içinde olduğunu belirterek, “Kamu-Sen’in HAK-İŞ çalışmalarının içinde birebir olması için tüzüğümüzü yeniledik. Biz de Kamu-Sen’imizin faaliyetleri içinde daha yakın olmayı sürdüreceğiz” dedi. Kamu-Sen’in KKTC içinde belirleyici, aktif bir rol oynamasından büyük memnuniyet duyduğunu söyleyen Arslan, “Kamu-Sen KKTC’de tam bir sosyal aktördür. Kamu-Sen bu rolünü, hem STK’lar nezdinde hem KKTC resmi makamları nezdinde ve hem de Türkiye nezdinde yapıcı, realist olarak yerine getirmektedir. HAK-İŞ olarak biz, üye sendikalarımızın toplumun her kesimiyle diyalog içerisinde bulunmasını önemsiyoruz. Biz HAK-İŞ olarak, Türkiye’de toplumsal diyaloga öncülük eden aktörüz” dedi.
HAK-İŞ’in Türkiye ile KKTC arasında hem ülke içi sosyal diyaloga ve hem de ülkelerimiz arası diyaloga hizmet edecek olan Karma İstişare Komitesi’nin (KİK) oluşturulmasına katkı sağladığını, öncülük ettiğini ifade eden Arslan, “KAMU-SEN de bu sürecin önemli bir aktörüdür” dedi. Arslan, yeni dönemde Kamu-Sen ile daha güçlü projelerin hayata geçirileceğinin müjdesini de verdi. Arslan, gençlik ve mesleki eğitim konusunda büyük bir projenin hazırlıklarının tamamlandığını ve en kısa sürede hayata geçirileceğini kaydetti. Arslan, “Kamu-Sen’in her geçen gün konu ve komite bazlı faaliyetlerini artırdığını görüyoruz. Bu durum, Kamu-Sen’in kurumsallaştığını ve kökleştiğini göstermektedir” dedi.
“ZORLA BİRLİKTELİK DEĞİL, GÖNÜLLÜ BİRLİKTELİK”
Arslan, Kıbrıs’ta 1974 yılından itibaren fiili barış olduğunu, kalıcı barışın ise sonuçlanmadığını belirterek, “Müzakereler en üst düzeyde her zaman olmuş hiç kesintiye uğramamıştır. Müzakereler, adeta kalıcı/daimi müzakerelere dönmüştür. Bu yönüyle Kıbrıs dünyada model teşkil etmiştir” dedi. Rum kesimine müzakerelerde hep önemli rol verildiğini ifade eden Arslan, “Görünen o ki Rum Kesimi bu rolü kaldıramamaktadır. Her defasında anlaşma ümitlerini söndüren, reddeden Rum Kesimi olmaktadır. BM dahil bütün dünya Kıbrıs ile yakından ilgilenmektedir. Ancak herhalde çözümü istememektedirler. Çünkü Rum Kesiminin heves ve hırslarından vazgeçmediği anlaşılmaktadır. Annan Planının reddi bunun bir göstergesidir” dedi.
Kıbrıs’ta barışın, 1974 öncesi şartlara göre değil, bugünkü şartlara göre olacağına dikkat çeken Arslan, “Kıbrıs’ta halkların zorla karma haline getirilmesi mümkün değildir. Kıbrıs’ta çözüm iki ayrı devletin birlikteliği şeklinde olacaktır. O zaman iki toplumun halkı kendini özgür hissedecek ve kaynaşacaktır. Zorla birliktelik değil gönüllü birliktelik sağlanacaktır” dedi.
HAK-İŞ’in Kıbrıs’ta kalıcı çözüm hedefine ulaşılması için her zaman cesaretle, akılla, yapıcı yaklaşarak rol oynamaya çalıştığını, belirterek, “Annan Planı içinde toplumsal girişimlerimiz oldu” dedi.
Genel Kurul da daha sonra; Yönetim, Denetleme ve Disiplin Kurullarının üyeleri belirlendi.
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu