ARSLAN,
KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ’NDE
ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Öğrenci Konseyi’nin gerçekleştirdiği organizasyon kapsamında üniversite öğrencileriyle buluştu.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Yunus Emre Amfisi’nde gerçekleştirilen konferansa Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Karataş, Prof. Dr. Kemal Esengün, Genel Sekreter Ahmet Tüfekçi ile HAK-İŞ’e bağlı sendikalarımızın Konya ve Karaman Şube Başkanları başta olmak üzere çok sayıda öğretim görevlisi ve öğrenci katıldı.
“ORTAK ÇALIŞMALAR YAPMAK İSTİYORUZ”
Genel Başkanımız Arslan, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nde öğrencilere verdiği konferansta, “HAK-İŞ olarak, üniversiteler ve üniversitelilerle ortak çalışmalar yapmak istiyoruz” dedi.
HAK-İŞ ve üye sendikalarında uzmanlık yapabilecek öğrencileri yetiştirmek istediklerini belirten Arslan, “HAK-İŞ olarak üniversitelilerimizin sendikal hareketi ve çalışma hayatını tanımalarını istiyoruz. Ancak eğitim sistemindeki bir takım olumsuzluklardan dolayı öğrenciler sendikal dünyaya yabancı kalıyorlar. Bunu aşmak için ilgililerle yaptığımız görüşmeler sonucunda bazı üniversitelerle pilot uygulama aşamasına geldiğimiz çalışmalar yaptık. Sendikal hareketin geleceği için sendikalarımızda uzmanlık yapabilecek öğrenci arkadaşlarımı yetiştirmemiz gerekiyor” dedi.
HAK-İŞ’in üniversitelerle çalışmayı arzu ettiğini ancak bunun bugüne kadar gerçekleştirilemediğini ifade eden Arslan, şunları kaydetti: “Bunun nedeni, HAK-İŞ olarak öğrencilerle ilişkilerimizin olmadığından değildir; bizler üniversitelere yabancı değiliz. Ama ne yazık ki, üniversiteler sivil toplum örgütleriyle ilişkilerini uzun süre kapalı bir yapı içinde sürdürdüler. Bundan dolayıdır ki, üniversitelerle ilişkilerimizi tek taraflı olarak yürütmek zorunda kaldık ve üniversitelerimizin sadece iktisadi ve idari bilimler, çalışma ekonomisi ve hukuk fakülteleri gibi bizi bire bir ilgilendiren bölümleriyle temaslarımız oldu ve çalışmalar yaptık. Bugün Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nin Sayın Rektörüne üniversiteyi sivil toplum örgütlerine açmasından ve öğrenci konseyi başkanına da bizlerle sizleri bir araya getiren bir organizasyon yapmasından dolayı teşekkür ediyorum. Bu başlangıcın hem ülkemiz, hem Karaman, hem de üniversitelerimiz ve çalışanlar için önemli bir adım olduğunun altını çizmek istiyorum” diye konuştu.
HAK-İŞ’in üniversite gençliğine yönelik ilgi ve katkısının artarak devam ettiğine işaret eden Arslan, “HAK-İŞ olarak çalışma ekonomisi öğrencilerine genel merkez ve üye sendikalarımızda staj imkanı veriyoruz. Böylece onların sendikal hareketi tanımalarını sağlıyoruz. Genel Başkanı olduğum HAK-İŞ/HİZMET-İŞ Sendikamızda üyelerimizin üniversitede okuyan bütün çocuklarına eğitim yardımı veriyoruz. 25 bin öğrenciye 5 yıl süreyle eğitim yardımı yaptık. Eğitim Yardımı yaptığımız ve Gençlik Komitemizin doğal üyeleri olarak kabul ettiğimiz öğrencilere yönelik yardımların yeni dönemde şeklini değiştirerek devam ettirmek istiyoruz. Çünkü üyelerimizin çocuğunun yaşadığı maddi sıkıntı bizi yaralıyor. Onun için sizin sıkıntılarınızı, yaşadıklarınızı biliyoruz. Harçlığı olmadan, otobüs parası bile bulamadan gününü geçirmek zorunda kalan öğrencilerin feryadının farkındayız. Sorunlarınızı, sıkıntılarınızı bizimle paylaşın. Biz size katkı yapmaya bundan sonra da devam edeceğiz. Faaliyet alanımızın bir parçası olarak üniversiteli gençliğe yönelik farklı uygulama ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
ARSLAN, AKADEMİSYENLERİ SENDİKAL MÜCADELEYE DAVET ETTİ
Arslan, akademik dünyanın sendikalara mesafeli olmasına da üzüldüğünü belirterek, üniversitelerdeki hocaları sendikal mücadeleye davet etti. Arslan, “Özgürlüklerin temel hak ve hürriyetlerin mücadelesinin yapıldığı üniversitelerimizdeki hocalarımızı sendikal mücadeleye davet ediyorum” dedi.
Öğrencilere HAK-İŞ ve sendikal hareketle ilgili de bilgi veren Arslan, sendikal hareketin bütün dünyada güç kaybettiğine dikkat çekti. Arslan, “Sendikal hareketin küreselleşmeye karşı kendisini yeniden konumlayarak, yorumlayarak geliştirmesi gerekiyor. HAK-İŞ, içinde yaşadığımız medeniyet havzasının bir ürünü ve dünya sendikal hareketinin bir parçası olarak, yeni bir sendikal inşayı hedeflemektedir” dedi.
“YENİ BİR SENDİKAL MODEL HEDEFLİYORUZ”
HAK-İŞ’in 12. Genel kurul temasının “Medeniyetler çatışmasından küresel sendikal inşaya” olduğunu anımsatan Arslan, “Hedeflediğimiz yeni sendikal inşanın özünü bir erdemliler hareketi olarak görüyoruz. HAK-İŞ, demokrat bir sendikacılık yapıyor. Çatışmacı sendika imajını yıkmak istiyoruz. Gerektiğinde eylemlerde de bulunabiliriz. Ancak biz, sorunların çözümünde öncelikle sosyal diyalog yollarını kullanmak istiyoruz. Çatışma yerine uzlaşmayı, kavga yerine diyaloğu esas alan bir Konfederasyonuz. Türkiye’nin şartlarına, emekçilerin taleplerine uygun bir sendikal modeli oluşturmamız gerekiyor ve bütün gayemiz budur.”
Konferans sonunda Genel Başkanımız Arslan’a, Rektör Gökmen tarafından bütün öğrenciler adına bir çiçek takdim edildi. Arslan da Rektör Gökmen’e el işçiliğiyle yapılmış bir vazo hediye etti.
Genel Başkanımız Arslan, konferans sonrasında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen ile makamında görüşerek, bir süre sohbet etti.
© 2024-2025 HAK-İŞ Konfederasyonu