“YENİ SİVİL VE DEMOKRATİK BİR ANAYASA HAYATA GEÇİRİLMELİDİR”

14 Mayıs 2012 14:00, Basın


 

 

 

 

ÇOK PARTİLİ SİSTEME VE DEMOKRASİYE GEÇİŞİN YILDÖNÜMÜ

 

“YENİ SİVİL VE DEMOKRATİK BİR ANAYASA HAYATA GEÇİRİLMELİDİR”

 

HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, 14 Mayıs 1950 tarihinin Türkiye'nin çok partili sisteme geçtiği tarih olduğunu anımsatarak, "Çok partili sisteme geçtiğimiz 62 yıllık dönemde Türkiye'de hukuk devleti güçlenmiş, demokrasi gelenekleri yerleşmiştir. Demokrasi ve hukuka bağlılık milletimiz için dönüşü olmaz bir yaşam tarzı olmuştur. Çok partili sisteme geçişin 62. yılında en büyük beklentimiz; yeni, sivil ve demokratik bir anayasanın hayata geçirilmesidir” dedi.

 

HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

 

"Türkiye'de ilk demokratik seçimlerin yapıldığı ve çok partili sisteme geçildiği 14 Mayıs 1950 tarihinden bu yana 62 yıl geçti. Çok partili sisteme geçtiğimiz 62 yıllık dönemde her ne kadar kesintiler olsa da Türkiye'de hukuk devleti güçlenmiş, demokrasi gelenekleri yerleşmiştir. Türkiye Cumhuriyeti'ni çağın demokratik gerçeklerinden uzaklaştıracak girişimler artık çok gerilerde kalmıştır. 12 Eylül ve 28 Şubat başta olmak üzere darbe ve darbe girişimlerinin mimarlarından yargı önünde hesap soruluyor olması da bunun en önemli göstergesidir. Ancak önemli olan sadece darbelerin ve darbecilerin yargılanması değil, bu olağanüstü dönemlerin ürünü olan Anayasa ve yasaların da değiştirilebilmesidir.

HAK-İŞ olarak, yeni, sivil ve demokratik bir anayasa hazırlanması konusunda başlatılan ve yürütülen çalışmaları son derece önemli buluyor ve destekliyoruz. Türkiye’nin kredibilitesini daha da artırmak, gücüne güç katmak, toplumsal dönüşümünü ve aydınlanmasını sağlamak için önemli bir eşikte bulunuyoruz. Bu eşiği hep birlikte, ortak akılla, güç birliği yaparak atlamamız, ülkemizi şaha kaldıracaktır. İktidarıyla, muhalefetiyle, işçisiyle, işvereniyle toplumun bütün kesimlerinin demokrasinin bulunduğu konumdan daha ileriye götürülmesi, Türkiye’nin yeni, sivil ve demokratik bir anayasaya kavuşması için büyük gayret sarfetmesi gerekmektedir.

HAK-İŞ olarak, TBMM Uzlaşma Komisyonu’na sunduğumuz yeni Anayasa önerimizle sorumluluğumuzu yerine getirme konusunda çaba sarfettik. Bunun yanı sıra HAK-İŞ’in de aralarında bulunduğu Anayasa Platformu da önemli bir çalışmaya imza atmıştır. Anayasa Platformu, 22 sivil toplum kuruluşunun katılımıyla “Türkiye Konuşuyor” sloganıyla çeşitli illerde toplantılar düzenlemiş ve 6 bin 500 Anayasa Gönüllüsünden topladığı 15.000 sayfalık tartışma tutanaklarını TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e teslim etmiştir.

HAK-İŞ olarak en büyük beklentimiz, yeni anayasa yapım sürecinde vatandaşlarımız ve sivil toplum kuruluşları tarafından gösterilen hassasiyetin ve çabanın TBMM çatısı altında bulunan partilerimiz tarafından da gösterilmesidir. Siyasi partilerimiz, Türkiye’yi 12 Eylül darbe döneminin ürünü Anayasadan kurtarmak için gayret göstermelidir.”

 

 

 

 

 

 

 

HABERE AİT GÖRSELLER :

14 Mayıs 2012 14:00, Basın


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu