KAMU TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ ÇERÇEVE PROTOKOLÜNÜ İMZALADIK

11 Ağustos 2021 18:21, Haberler


KAMU TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ ÇERÇEVE PROTOKOLÜNÜ İMZALADIK


HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, TÜRK-İŞ Konfederasyonu ile ortaklaşa yürüttüğümüz 2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in katılımlarıyla imzalandı. 


TÜRK-İŞ Genel Merkezinde, 11 Ağustos 2021 tarihinde gerçekleştirilen toplantıya, Genel Başkan Vekilimiz Dr. Osman Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Genel Başkan Yardımcımız Yunus Değirmenci, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, TÜRK-İŞ Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar, TÜHİS Genel Sekreteri Adnan Çiçek, Uzmanımız Fatoş Can ve Koordinasyon Kurulu Uzmanları, TÜRK-İŞ ve Bakanlık Heyeti katıldı.

Genel Başkan Vekilimiz Dr. Osman Yıldız, Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın Koronavirüs hastalığına yakalanması nedeniyle toplantıya katılamadığını belirterek, “Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın saygılarını, başarı ve hayırlı olsun dileklerini iletiyorum. Kendisine acil şifalar diliyorum” dedi.

Yıldız: “Bir İlki Başardık”

700 bin kamu işçisini ilgilendiren Kamu Çerçeve Protokolünün işçilere ve Türkiye’ye hayırlı olmasını dileğinde bulunan Yıldız, “Protokolün hazırlık, uygulama aşaması ve imza sürecinde bir ilki başararak, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ Konfederasyonlarının birlikte gerçekleştirdikleri ortak çalışmalara bir yenisini daha başarıyla ekledik. Çok somut bir iş birliğinin somut sonuçlarını ortaya koyduk” dedi.

Kamu Çerçeve Protokolünde birlikte çalışmak için işbirliği teklifini yapan TÜRK-İŞ Konfederasyonu’na teşekkürlerini ileten Yıldız, “Bu süreçte kararlılıklarını ortaya koyan HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan’a, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay’a, TÜHİS’e, TÜRK-İŞ’e ve HAK-İŞ yönetim kuruluna teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca Koordinasyon Kurulu olarak hem TÜRK-İŞ hem de HAK-İŞ’te görev yapan bütün arkadaşlarımıza, iki konfederasyonda yönetim kurulu adına görev yaptığımız Yunus Bey’e, Ramazan Bey’e, Eyüp Bey’e ve diğer komite üyelerine saygılarımı ve teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

“Sayın Bakanımız Samimi Bir Tablo Sergiledi”

Kamu Çerçeve Protokolünün görüşülmeye başlanıldığı ilk günden itibaren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in samimi, kucaklayıcı, yapıcı bir tablo sergilediğini ve bunu da protokol metnine yansıttığını dile getiren Yıldız, “Kendisine bu sağduyusu, kararlılığı ve liderliği dolasıyla HAK-İŞ konfederasyonu adına teşekkürlerimi arz ediyorum. Bu süreçte rol alan Hazine ve Maliye Bakanımız Lütfi Elvan’a teşekkür ediyorum. Her zaman olduğu gibi bizlere liderlik yapan ve sıcak bir yaklaşım ortaya koyan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a da tekrar teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.

“Mali Olarak Önemli Başarılar Elde Edilmiştir”

İmzalanan protokol ile taşerondan kadroya geçiş sonrasını düzenleyen, aksaklıkları ve eksiklikleri gideren önemli bir yaklaşımın ortaya konulduğunu söyleyen Yıldız, “Bu kapsamda mali olarak önemli başarılar elde edilmiştir. Taban ücrette iyileştirme, kıdem zammı, önemli ücret zamları, sosyal yardımlar, ikramiyeler gibi temel konularda önemli iyileştirmeler olmuştur. Ayrıca mevsimlik işçilerin sorunlarının çözümü, iş kollarına has birtakım sorunların çözümü, tayin ve becayiş gibi önemli perspektifler ortaya konulmuştur” açıklamasında bulundu.

“Sözleşmemizin Hayırlı Olmasını Diliyorum”

Yıldız, “HAK-İŞ olarak TÜRK-İŞ ile birlikte kadroya geçen işçilerin görev tanımları, KİT’lerde çalışan işçilerin kadroya alınması, re’sen emeklilik konularında da önümüzdeki süreçte birlikte çalışma talebimizi ve isteğimizi ortaya koymak istiyorum” dedi.

“Memurlara TİS Müzakeresinde Başarılar Diliyorum”

Yıldız, “Bizden sonra da memurların toplu sözleşme süreci var, onlara da başarılar diliyorum. TÜRK-İŞ’in ev sahipliğine teşekkür ediyor, sözleşmemizin Türkiye’ye ve bütün dünyaya hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

“Taban Ücret 4 Bin 100 Liraya Yükseltildi”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, işçi konfederasyonları ile sağlanan anlaşmaya göre, taban ücretlerin 4 bin 100 liraya yükseltildiğini, kamu işçilerinin ücretlerine 2021-2022'nin ilk 6 ayı için yüzde 12, diğer 6 aylar için yüzde 5 artı enflasyon farkı oranında zam yapıldığını açıkladı. Ayrıca, ikramiyelerin birinci yıl için 30, ikinci yıl için 40 güne çıkartıldığını söyledi.

“Çalışanlarımızı Enflasyona Ezdirmeyeceğiz”

İmzalanan 2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü ile sosyal haklarda da iyileştirmelerin yapıldığını dile getiren Bakan Bilgin, “Taşerondan kadroya geçenlerin ikramiyelerini birinci yıl için 30 güne, ikinci yıl için 40 güne çıkarttık. Ücretlere yapılan artışlar, bütün sosyal yardımlara da yansıdı. Sosyal yardımlar 275 liradan 350 liraya yükseltildi. Türk işçisine helal olsun. Çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz. Bütün bunları dikkate aldığımız zaman kamuya maliyeti Türk ekonomisinin karşılayabileceği bir maliyettir. Sayın Cumhurbaşkanımız, emeği koruyacak bir yaklaşımla bizi yetkili kıldı. Sayın Cumhurbaşkanımıza saygılar sunuyor, Hazine ve Maliye Bakanımız Lütfi Elvan’a teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“Türkiye'nin Toplumsal Barışına Hizmet Edecek Bir Sözleşme”

Kamu çalışanlarının zam pazarlığı sonucunda hem çalışanları hem de kamuoyunu tatmin edecek bir aşamaya geldiklerini vurgulayan Bakan Bilgin, “İmzaladığımız sözleşme, Türkiye'nin toplumsal barışına hizmet edecek bir sözleşmedir. Taşerondan geçen işçilerin çoğunluğunu oluşturduğu, asgari ücret düzeyinde çalışan 315 bin kişilik bir grup vardı. Bunların ücretlerine 500 lirayı geçen bir düzeltme yaptık. Yani 4 bin 100 lira civarında bir düzeltme yapılmış oldu. Bu belki de bugüne kadar seyyanen yapılan en yüksek zam oldu. Bu çok önemli çünkü bundan sonra yapılan pazarlık sonucunda vardığımız artış oranından da ayrıca faydalanacaklar. Birinci 6 ay için yüzde 12, ikinci altı ay için yüzde 5 artı enflasyon farkı olmak üzere yüzde 21’lik ciddi bir ortalama zamma ulaştık. Bütün işçilere yansıyan oranının yüzde 27,17 olduğunu ifade etmek isterim. Bu çok ciddi bir artıştır. Bu sözleşmede Türk çalışma hayatında ilk defa toplam orana, yaklaşık yüzde 3 oranında yansıyan hizmet zammı konusunda bir uzlaşmaya vardık. Bunun da çok önemli olduğunu düşünüyorum” açıklamasında bulundu.

“İşçilerimizin Mutlu Olacağı Bir Görüntü Var”

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, “Burada bizler için mutluluk verici, işçilerimizin mutlu olacağı bir görüntü var. Sayın Bakanımıza ve arkadaşlara teşekkür ediyorum” dedi.

Geçici işçilerin sorunlarını dile getiren Atalay, “Çalışma hayatında geçici işçi diye bir şey var. Bunları toplasanız 50 bini bulmaz. Bir kez daha söylemek istiyoruz, arkadaşlarımızın bir maliyeti de yok, 25-30 yıllık geçici bir işçilik olmaz” dedi.

“Asıl İşi Yapanlar Dışarda”

KİT’lerin 2 sene önce asıl işe girmeleri gerekirken kapsam dışı kaldıklarını hatırlatan Atalay, “Asıl işi yapanlar şu anda dışarda. O zamanlar 3 kere resmi gazetede yayınlandı ama bugüne kadar hiçbir netice alamadık. 696 KHK ile ilgili arkadaşlarımız yüzde 4 zam ile asgari ücret düzeyinde bu süreci devam ettirdiler. Bu işçiler 300 binin üzerinde. Geçen sene arzumuz onları bu kapsama almaktı. Bunlarla ilgili de sizlerden bir yardım bekliyoruz” sözlerine yer verdi.

Atalay, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımıza ve çalışma arkadaşlarına, Maliye Bakanımıza ve Sayın Cumhurbaşkanımıza şahsım ve yönetim kurulumuz adına teşekkür ediyorum. Bizler bu süreci HAK-İŞ Konfederasyonu olarak Osman Yıldız’a, TÜRK-İŞ olarak da bizler Ramazan Ağar’a yönetim olarak görev verdik. Onlar da bu süreci iyi yürüttüler ve bizleri bilgi, belge sahibi yaptılar. Ayrıca HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan’a geçmiş olsun diliyorum” dedi.

2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü ile kamudaki işçilerin taban ücreti 4 bin 100 liraya yükseltilirken, ücretlere 2021-2022'nin ilk 6 ayı için yüzde 12, diğer 6 aylar için yüzde 5 artı enflasyon farkı oranında zam yapıldı.

“Sosyal Diyalog İçerisinde Sözleşmeyi İmzalıyoruz”

TÜHİS Genel Sekreteri Adnan Çiçek, “Kamu işyerlerinde çalışan yaklaşık 600 bine yakın işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yaklaşık 6 aylık süreç içerisinde sendikalarımızda devam etmiştir. İdari maddelerde sendikalarımızla beraber yaptığımız toplantılarda bir noktaya gelmiştik, parasal maddelerde Sayın Bakanımızın öncülüğünde yaptığımız toplantılarda bir noktaya geldik ve bugün protokolümüzü imzalayacak bir noktaya gelmiş bulunuyoruz. Bugünkü tavrımız, sosyal barışı koruyarak, sosyal diyalog içerisinde işçilerimizin sorunlarını kendi sorunlarımız anlayışı içerisinde hareket ederek kamunun imkanlarını en son noktasına kadar Sayın Bakanımızın kullanması suretiyle Konfederasyonlarımızla bir anlaşma zemini bulduk ve bu protokolü imzalıyoruz. Katkılarından dolayı Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın bakanımıza, Konfederasyonlarımızın başkan ve vekillerine teşekkürlerimi sunuyorum istiyorum. İmzalanan sözleşmenin ülkemize, milletimize ve çalışanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.


İLGİLİ DOSYALAR:

Haber videosu :

HABERE AİT GÖRSELLER :

11 Ağustos 2021 18:21, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu