ARSLAN: “ASGARİ ÜCRET, BÜTÜN EMEKÇİLERİ MEMNUN EDECEK BİR RAKAM OLMALI”

18 Kasım 2021 12:46, Haberler


ARSLAN: “ASGARİ ÜCRET, BÜTÜN EMEKÇİLERİ MEMNUN EDECEK BİR RAKAM OLMALI”

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 2022 için belirlenecek asgari ücret rakamının asgari ücretle çalışan bütün emekçileri memnun edecek bir rakam olmasını istediklerini söyledi.

Asgari ücretin belirlenmesi sürecinde işbirliği yapmak amacıyla HAK-İŞ, TÜRK-İŞ ve DİSK başkanları olarak dün bir araya gelerek ortak hareket etme kararı aldıklarını belirten Arslan, toplumun büyük bir kesimini doğrudan ilgilendiren asgari ücretin beklentileri karşılayacak bir rakam olmasını için çalıştıklarını söyledi.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 18 Kasım 2021’de tarihinde Hizmet-İş Sendikamızın Amasya Şube 5. Olağan Genel Kurulu’na katıldı.

Genel kurula Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın yanı sıra Amasya Belediye Başkan Vekili Mustafa Dambaloğlu, Hizmet-İş Sendikamızın Yönetim Kurulu Üyeleri, Komite Başkanları, HAK-İŞ İl Başkanları, Konfederasyonumuz HAK-İŞ’e bağlı sendikaların Amasya Şube başkan ve temsilcileri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, delegeler ve basın mensupları katıldı.

Genel Başkanımız Arslan, genel kurulda, 2022’de geçerli olacak asgari ücret ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

“Asgari Ücretin Belirlenmesinde Üç Konfederasyon Ortak Hareket Edeceğiz”

Asgari ücretin belirlenmesi sürecinde işbirliği yapmak amacıyla HAK-İŞ, TÜRK-İŞ ve DİSK başkanları olarak dün bir araya gelerek ortak hareket etme kararı aldıklarını belirten Arslan, yüksek enflasyon, yüksek döviz ve artan hayat pahalılığından dolayı, 2022 için belirlenecek asgari ücretin her zamankinden daha büyük anlam ifade ettiğini söyledi.

Arslan, “Belirlenecek rakamının asgari ücretle çalışan bütün emekçileri memnun edecek bir rakam olmasını istiyoruz” dedi.

“Asgari Ücret Toplumun Büyük Bir Kesimini İlgilendiriyor”

Asgari ücretle çalışan sayısı bakımından Türkiye’nin Avrupa’dan farklı olduğunu belirten Arslan, “Avrupa’da asgari ücret ile çalışan oranı yüzde 1 ila 2 iken Türkiye’de yüzde 42’dir, 6,5 milyon emekçiyi kapsıyor. Aileleri ile beraber yaklaşık 30 milyonun üzerinde bir kesimi doğrudan ilgilendiriyor” dedi.

Arslan’dan, Asgari Ücretin Doğru Tespiti İçin 5 Talep

Asgari ücret tespitinin kapsam bakından, yapılan en büyük toplu iş sözleşmesi olduğunu vurgulayan Arslan, sağlıklı bir rakama ulaşılabilmesi HAK-İŞ’in beş talebi olduğunu söyledi. Arslan, taleplerini şöyle sıraladı; “Bir, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yapısının değişmesini istiyoruz. İki, bağımsız ve aynı zamanda güvenilir bilim insanlarının da içinde bulunduğu bir yapının objektif kriterleri belirleyip asgeri ücretin buna göre belirlenmesini istiyoruz. Üç, asgari ücretin, çalışan bir emekçi üzerinden değil, evli ve iki çocuklu bir aile üzerinden değerlendirilmesini istiyoruz. Dört, belirlenecek olan asgari ücretin dört kişilik bir ailenin asgari ihtiyaçlarını karşılayabilecek oranda olmasını istiyoruz. Beş, asgari ücret ve ücretler üzerindeki vergi yükünün büyük ölçüde azaltılması ve kaldırılmasını istiyoruz.” 

HAK-İŞ’in beş talebinin uygulanabilmesi için çalışmaların, geniş katılımlı bir uzlaşma ile sürdürülmesi gerektiğini belirten Arslan, “Emek örgütleriyle HAK-İŞ’in bu talepleri ışığında birlikte çalışacaklarını ve bu talepleri dile getirmeye devam edeceklerini söyledi.

“Enflasyonun Üzerinde Asgari Ücret Açıklamaları Memnuniyet Verici”

Cumhurbaşkanı, bakanlar ve muhalefet partisi liderlerinin asgari ücrette enflasyonun üzerinde artış yapılmasına dair açıklamalarını memnuniyet verici olarak değerlendiren Arslan, “Çalışanları enflasyona ezdirmeyecek yeni bir asgeri ücreti iktidarıyla, muhalefetiyle, emek örgütleriyle hep birlikte oluşturmamız gerekiyor” dedi.

İşverenlere Çağrı

Arslan, işverenlere de çağrıda bulundu. Fedakarlığı hep işçilerin yaptığını ifade eden Arslan, işverenlerin de elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi.

Arslan, “Buradan işverenlere çağrıda bulunuyorum: Emekçiler pandemiye rağmen çalıştılar ve ürettiler. Pek çok sektörde ihracat rekoru kırıldı. Bütün fedakarlığı hükümetten bekleyip her türlü teşviklere rağmen daha fazlasını isteyerek bu sorunu çözemeyiz. Lütfen gözünüzü kulağınızı tıkamayın. İşverenler olarak da fedakarlık yapmanız gerektiğini unutmayın” dedi.

“Demokratik Sendikacılığı Önceliyor Ve Önemsiyoruz”

HAK-İŞ ve sendikalarının demokratik emek örgütleri olduğunu vurgulayan Arslan, demokratik sendikacılığı ülkemizin demokrasisinin geleceği için önemli gördüklerini söyledi. Arslan, “Bir ülkede sendikal hareket ne kadar demokratik, ne kadar güçlüyse demokrasi de o kadar güçlüdür. Sendikalar demokrasinin en temel taşlarından biridir. HAK-İŞ temsil ettiği dünya, değerler, ortaya koyduğu ilkeleri, hedefleri, dünden bu güne gerçekleştirdiği faaliyetleriyle bu sorumluluğu en fazla üstlenmesi gereken örgüt olmuştur” dedi.



HABERE AİT GÖRSELLER :

18 Kasım 2021 12:46, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu