ARSLAN, ÇALIŞMA HAYATINDA VE SENDİKAL HAYATTA KADIN EĞİTİM TOPLANTISINA KATILDI
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 27 Kasım 2021 tarihinde HAK-İŞ Kadın Komitemiz tarafından Çanakkale’de düzenlenen Çalışma Hayatında ve Sendikal Hayatta Kadın İl Eğitim Toplantısına katıldı.
İl eğitim toplantısına, Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, HAK-İŞ Çanakkale İl Başkanı Vedat Yılmaz, HAK-İŞ Kadın Komite Başkanı Fatma Zengin, Biga Belediye Başkan Yardımcısı Nazım Hikmet Keskiner, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, HAK-İŞ Kadın Komite Sorumlusu Yağmur Açıkalın, Hizmet-İş Sendikamızın Genel Disiplin Kurulu Üyesi Nevin Er, Konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın Çanakkale Şube Başkanları ve Yöneticileri, Kadın Komite başkan ve üyeleri, çalışanlar, Çanakkale sivil toplum ve siyasi parti temsilcileri ile basın mensupları katıldı.
“ÇANAKKALE’DE OLMAKTAN GURUR DUYUYORUZ”
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, HAK-İŞ Konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızla gerçekleştirilen en geniş katılımlı bir toplantıda bir araya gelmekten dolayı gurur duyduklarını belirterek, “Bugün bizim açımızdan tarihi bir gün. Bundan 5 yıl önce, 2017 yılında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Referandum için buraya gelmiştik. O gün farklı gündemlerimiz vardı. O zamanki gündemimiz de kamuda ve taşeron şirketlerde kamu hizmeti yapan arkadaşlarımızın kadro talepleri vardı. Aradan 5 yıl geçti. O gün bize umut bağlayan bizimle birlikte yol yürüyüp HAK-İŞ’e güvenip, bizimle mücadele eden ve taşeron mücadelesini kadro ile sonuçlandırmak için bize destek veren arkadaşlarımızla bugün başka şeyler konuşuyoruz” diye konuştu.
“BU TARİHİ REFORMAN KAHRAMANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN’DIR”
Arslan, taşerondan kadroya geçiş aşamasında HAK-İŞ’in büyük rol üstlendiğini ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın destekleriyle Türkiye Cumhuriyeti tarihinde çalışma hayatının en büyük reformuna imza atıldığını anımsattı. Arslan, “Önce kadrolarımızı aldık, sonra toplu sözleşme süreçlerini başlattık ve bugün, 2021 yılında kamu çerçeve protokolüyle yakın tarihimizde imzaladığımız en iyi toplu iş sözleşmesini imzalamış, kamudaki arkadaşlarımızın sözleşme farklarını almış ve gelecekte yeni hedeflere yürüdüğümüz bir günü yaşıyoruz. Bu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin çalışma hayatı ile ilgili gerçekleştirdiği en büyük reformun sonucudur. Bu reformun kahramanı da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dır. Buradan kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“ÇANAKKALE BÜYÜK DESTANIN YAZILDIĞI YERDİR”
Arslan, konuşmasında Kurtuluş Savaşında Çanakkale’nin büyük bir yeri ve önemi olduğunu hatırlatarak, “Bu şehir Çanakkale Geçilmez destanın merkezidir. Bu şehir, yüz binlerce evladımızın şehit düştüğü bir şehirdir. Bu şehir, hem bizim için hem de insanlık için çok önemlidir. Bu şehrin önemini dünyanın öbür coğrafyalarına gittiğimiz zaman, burayı ve buranın insanlarını tanıyan yabancıları dinlediğimizde daha iyi anlıyoruz. Avustralya’da Çanakkale’yi anlatan insanları gördüğümüzde gurur duyuyoruz. Çanakkale, insanlığın hafızasından silinmeyecek bir başarı öyküsünün, bir kahramanlığın merkezidir. Bu şehirde olmak, bu şehrin kahramanları ile beraber olmak bizim için büyük ayrıcalıktır. Bu şehrin acıları da, başarıları da, güzellikleri de bizimdir” dedi.
“70 BİN ÜYEMİZ ZORLA SENDİKALARINDAN KOPARILDI”
Yerel seçimler sonrası İstanbul, Bolu, Ankara, Antalya, Van, Mardin’den başlayarak birçok ilde HAK-İŞ’e bağlı sendikalar için bir operasyon başlatıldığını ve birçok emekçinin sendikalardan koparıldığını ifade eden Arslan, “Maalesef bu operasyonlarda Çanakkale’de de nasibimizi aldık. Bayramiç Belediyesi’ndeki arkadaşlarımızın suçları sadece Hizmet-iş Sendikamıza üye olmaktı. Yeni gelen belediye başkanı 57 arkadaşımızın iş akitlerini feshetti. HAK-İŞ ve bağlı sendikalarımızın yaklaşık 70 bin üyesi zorla sendikalarımızdan koparıldı” dedi.
“SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ”
Sendikalarından ve işlerinden koparılan işçiler için başlatılan mücadelelere değinen Arslan, “Onların işlerine geri dönmesi için bıkmadık, vazgeçmedik. Onlarla başlattığımız hukuk davalarını kazandık ama bu kez de karşımıza yeni engeller çıkardılar. Arkadaşlarımız işe iade davalarını kazanmalarına rağmen sendikamız üyesi olduğu için yeni baskılarla karşı karşıya kaldılar ve hak etmedikleri muamelelere tabi tutuldular. Yine mücadele ettik, direndik ve yeniden hukuk mücadelesi başlattık. Sonuna kadar bütün arkadaşlarımızın haklarını ve hukukunu savunmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
“KADIN CİNAYETLERİ SON BULSUN”
Türk insanına ayrımcılık, şiddet, baskı ve benzeri bir kısım uygulamaların yakışmadığını ifade eden Arslan, “Hergün televizyonlarda abartılarak anlatılan şiddet görüntüleri, kaybettiğimiz kadınların görüntülerinin uzun uzun verilmesi içimizi yakıyor. Gelişmiş batı ülkelerinde bu görüntüler çok sınırlıdır ve kamuoyunu rencide edecek, rahatsız edecek görüntüler kesinlikle yasaktır. Maalesef burada da sorunu çözemiyoruz. Şiddetin, baskının, işyerlerindeki tacizin çözümü için çok ciddi kanuni düzenlemeler yapıldı. 6284 sayılı kanun ile Türkiye’nin son 20 yıl içerisinde kadına yönelik şiddet ve ayrımcılık konusunda çok önemli mesafeler kat ettik. Maalesef ölümler durmuyor. Demek ki sorun sadece kanuni düzenleme yapmak değil, bir zihniyet değişimi yapmaya ihtiyacımız var. Bizim değerlerimiz ve inancımız buna asla izin vermez” şeklinde konuştu.
“BU SÖZLEŞMENİN İMZALANMASINI İSTİYORUZ”
Arslan, “ILO C190 nolu Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizin Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Sözleşme’’nin toplu iş sözleşmelerine uyarlanması ve uygulanması konusunda da yoğun bir çalışma yürüttüklerini hatırlatarak, “ILO sözleşmesi 2019’da kabul edildi, 2021’de yürürlüğe girdi. Bundan sonra işyerlerinde her türlü şiddetin, tacizin, mobbingin ve ayrımcılıkla ilgili uluslararası bir sözleşmemiz var. Türkiye henüz bu sözleşmeyi imzalamadı. Ama bu sözleşmenin imzalanması konusundaki ısrar ve talebimiz devam ediyor. Bu sözleşme imzalanana kadar HAK-İŞ olarak bu sözleşmenin hükümlerini toplu sözleşmelere dahil ederek işyerlerindeki şiddetin ve ayrımcılığın, tacizin önlenmesi için bir adım atmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
“ASGARİ ÜCRET İSTİSNAİ ÜCRETTİR”
Asgari ücret tespit komisyonunu yapısının yeniden değerlendirilmesini ve genişletilmesi konusundaki ısrarlarını yineleyen Arslan, “Ülkemizde asgari ücret tespit edilirken, uluslararası alandaki özellikle gelişmiş demokratik ülkelerdeki asgari ücretten farklı olduğunu herkesin bilmesini istiyorum. İspanya’da asgari ücretle çalışanın oranı toplam çalışanlara oranı yüzde 1, Fransa’da yüzde 8. Yani asgari ücretle çalışanlar o ülkedeki en az ücretle çalışanlardır ve bunlar istisnai ücretlerdir. Bu ücret bir kriterdir, bundan aşağı çalıştıramazsınız demektir. Asgari ücretin anlamı budur” dedi.
“6,5 MİLYONUN GEÇİM ÜCRETİNİ BELİRLİYORUZ”
Türkiye’de 6,5 milyon işçinin asgari ücretle geçinmeye çalıştığını ve bu ücretin belirlenirken çok hassas davranılması gerektiğine vurgu yapan Arslan, “Türkiye’deki tabloya baktığımızda asgari ücretle çalışanların oranı, toplam çalışanların yüzde 42’sidir. Bu da yaklaşık 6,5 milyon insan demektir. Bu insanların ücretleri asgari ücret değildir. Bunların ücretleri geçim ücretidir. Biz Türkiye’de asgari ücreti belirlemiyoruz, biz Türkiye’de 6,5 milyon insanın geçim ücretini belirliyoruz. Bu ücreti belirlerken geniş bir katılımla gerçekleştirmemiz gerekiyor” uyarısında bulundu.
“KADINLARIMIZLA GURUR DUYUYORUZ”
HAK-İŞ Çanakkale İl Başkanı Vedat Yılmaz, Çanakkale’de düzenlenen programın verimli geçmesi temennisinde bulunarak “Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın önderliğinde yaptığımız tüm çalışmalarda sendikal hayata özgün değerler katmaya devam ediyoruz. Çalışanlarımıza yönelik birçok faaliyetler gerçekleştirilirken, aynı zamanda çalışma hayatında sendikacı kadın liderler kazandırma hedefi içerisindeyiz. Kadınların sendikal hayatta aktif rol almasının yanında onların sendikal karar alma mekanizmalarına katılımlarının artması yönündeki çalışmalarımız devam etmektedir. Kadınlarımız iş hayatındaki başarılarının yanında Kurtuluş Savaşı’nda da kahramanca mücadele ederek adını tüm dünyaya duyurmuştur” diye konuştu.
“200 BİN KADIN ÜYEMİZ VAR”
HAK-İŞ Kadın Komite Başkanı Fatma Zengin, “Fıtratta farklılık haklarda eşitlik düsturuyla yola çıkan konfederasyonumuz, yaptığı her projeyle, ürettiği her kavramla ve açtığı ufukla Türkiye emek hareketinin öncüsüdür. Bugün, 750.000 üyemizin 200.000 i kadın. HAK-İŞ olarak, her alanda olduğu gibi sendikal mücadeleye de kadın elinin, emeğinin ve zarafetinin değmesini sağlamak için çalışıyoruz. Bu anlayışımızı sürekli güncelleyerek 21 sendikamızla birlikte, yeni hedeflere yürüyoruz” dedi.
“KADINLARIMIZI HER ALANDA GÜÇLENDİRMEK İSTİYORUZ”
Zengin, HAK-İŞ Konfederasyonu olarak “Fıtratta Farklılık Haklarda Eşitlik” ilkesiyle kadın ve erkeğin ailede, sosyal hayatta ve iş hayatının içinde hem adil bir rol paylaşımını hem de eşit fırsatlara erişeceği bir yaklaşımı benimsediklerini vurgulayarak, “Çalışma hayatına ilişkin bütün konularda yeni çözümler ve politikalar üretiyoruz. Her geliştirdiğimiz çözüm önerisi ve politikayla da ortaya yeni bir kavram koymuş oluyoruz. Kadınlarımızı çalışma hayatı başta olmak üzere siyasette, ekonomik ve sosyal hayatta daha da güçlendirmek için var gücümüzle çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Merve Özaydın tarafından HAK-İŞ Bakış Açısıyla Sendikal Örgütlenme, HAK-İŞ Hukuk Müşaviri Av. Hamdi Abdullah Koçoğlu tarafından C190 Sözleşmesinin Çalışma Hayatındaki Yeri ve Önemi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. üyesi Nergis Dama tarafından “Fıtratta Farklılık Haklarda Eşitlik” Ekseninde Çalışma Hayatında Kadın ve İş Barışı konularında sunum gerçekleştirildi.
HAK-İŞ bakış açısıyla sendikal liderlik konusunda Hizmet-İş Sendikamızın Genel Disiplin Kurulu Üyesi Nevin Er'de sendikal deneyimlerini aktardı.
Program, Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş’a HAK-İŞ tarafından Hatay Ormanları Ağaçlandırma Arazisine adına yapılan fidan bağışı sertifikasını takdim etti.
HAK-İŞ Çanakkale İl Başkanımız Vedat Yılmaz, Genel Başkanımız Mahmut Arslan’a forma ve bir tablo hediye etti.
Program toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu