ARSLAN: “HAK-İŞ, SENDİKAL FAALİYETLERİNE HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR”

06 Temmuz 2012 14:00, Basın


 

 

 

ARSLAN: “HAK-İŞ, SENDİKAL FAALİYETLERİNE HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR”

 

 “HAYALİ İSTATİSTİKLERLE HAK-İŞ’E ZARAR VERMEYE ÇALIŞILIYOR”

 

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısının yasalaşmaması dolayısıyla çalışma hayatında bir kaos yaşandığını belirterek, “Herhangi bir istatistik yayınlanmadığı halde HAK-İŞ’e bağlı sendikalar yetkisini kaybetmiş, baraj altında kalmış gibi gösterilmeye çalışılıyor. Hayali istatistiklerle HAK-İŞ’e bağlı sendikalar aleyhine bir kampanya yürütülmesi rahatsızlık vericidir. Bütün kesimler, hayali istatistiklerle, baraj senaryolarıyla uğraşmak yerine Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısının yasalaşması için gayret göstermelidir. HAK-İŞ, her platformda bu mücadeleyi vermektedir ve vermeye devam edecektir” dedi.

 

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısının Yasalaşmaması nedeniyle basında çıkan çeşitli haberlere ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti:

               

TBMM gündeminde bulunan Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı’nın Yasalaşmaması dolayısıyla çalışma hayatında bir kaos yaşanmaktadır. Bu kaos ortamında HAK-İŞ aleyhine bir kampanya başlatılmıştır. “HAK-İŞ’e bağlı tüm sendikaların yetkilerini kaybedeceği” yönünde asılsız bir iddia dillendirilmektedir. Bu tür iddiaların tek amacı, HAK-İŞ’in örgütlenme çalışmalarının önünü kesmek, HAK-İŞ’in büyümesinin önüne geçmektir. Bilinmelidir ki HAK-İŞ dimdik ayaktadır, sendikal faaliyetlerine hız kesmeden devam etmektedir.

 

HAK-İŞ Konfederasyonu şu anda 11’i Türkiye içinde biri ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde olmak üzere 12 sendikası ve 550 bin üyesiyle sendikal işlevini büyük bir etkinlik içerisinde sürdürmektedir. HAK-İŞ Konfederasyonu, 36 yıllık onurlu mücadelesinde her dönem çeşitli zorluk ve engellemelerle karşılaşmış, daha henüz mücadelesinin başındayken 12 Eylül engeliyle karşılaşmıştır. Ancak HAK-İŞ bütün bu zorluklarla mücadele etmeyi bilmiş varlığını ve etkinliğini her geçen gün daha da artırarak bugünlere gelmiştir. Bundan sonra da HAK-İŞ varlığını üyelerinden aldığı güçle sürdürmeye devam edecektir. HAK-İŞ, tamamen kendi gücüne güvenerek ve tabandan gelen talep üzerine örgütlenme çalışmaları başlatmakta ve sonuca ulaşmaktadır. HAK-İŞ’in örgütlenme çalışmaları ve örgütlü olduğu işyerlerindeki faaliyetleri bundan önce olduğu gibi budan sonra da devam edecektir.

 

Sendikaların toplu iş sözleşmesi yetkisi alabilmesi için gerekli olan işkolu barajları ile ilgili istatistikler bilindiği üzere Temmuz 2009’dan bu yana yayınlanamamaktadır. Bunun nedeni de yetkili sendikanın belirlenmesinde Sosyal Güvenlik Kurumu verilerinin esas alınması konusunda yapılan yasal düzenlemedir. Yüzde 10 işkolu barajı devam ederken, SGK verileri baz alınarak istatistiklerin yayınlanması durumunda şuanda toplu iş sözleşmesi yapmaya yetkili olan pek çok sendikanın baraj altında kalması riski ile karşı karşıyayız.

 

Böyle bir durumda HAK-İŞ’in baraj şartı olmayan işkolları dışındaki bütün sendikalarının, DİSK’e bağlı bütün sendikaların ve Türk-İş’e bağlı 11 sendika dışındaki diğer sendikaların baraj altında kalacağı iddia edilmektedir. Ancak böyle bir duruma dair ortada bir açıklama ya da bir istatistik bulunmamaktadır.

 

Yetkili sendikanın belirlenmesinde Sosyal Güvenlik Kurumu verilerinin esas alınması konusunda yapılan yasal düzenleme yapılırken ortaya çıkabilecek problemlerin Toplu İş Sözleşmesi Kanununda yapılacak düzenleme ile çözüleceği varsayılmış, ancak bu yasal düzenleme bugüne kadar bir türlü gerçekleştirilememiştir. Bu nedenle Ağustos 2010 tarihinden bu yana söz konusu düzenlemeye ilişkin madde 3 kez ertelenmiştir.

 

Söz konusu ertelemeye bağlı olarak istatistiklerin yayınlanamaması nedeniyle 1 Şubattan bu yana sendikalara yetki tespitleri verilemiyor ve toplu iş sözleşmesi müzakereleri yapılamıyor. Ancak bundan sadece HAK-İŞ’e bağlı sendikalar değil, hangi konfederasyona bağlı olursa olsun bütün sendikalar etkilenmektedir.

 

                HAK-İŞ Konfederasyonu, 2821 ve 2822 sayılı yasalar değiştirilmeden istatistiklerin SGK verilerine göre yayınlanmasının çalışma hayatında bir kaosa neden olacağına, çalışanların büyük bir bölümünün sendikasız kalacağına sürekli dikkat çekmiş ve Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısının biran önce yasalaşması çağrısında bulunmuştur. Ancak bütün çabalarımıza karşın uzun uğraşlar sonucunda TBMM gündemine gelen Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı gündeme alınmadan TBMM tatile girmiştir.

 

Yasanın çıkmaması üzerine, herhangi bir istatistik yayınlanmamasına karşın, HAK-İŞ’e bağlı sendikalar yetkisini kaybetmiş, baraj altında kalmış gibi gösterilmeye çalışılmaktadır. Hayali istatistiklerle HAK-İŞ’e bağlı sendikalar aleyhine bir kampanya yürütülmesi rahatsızlık vericidir. Bütün kesimler, hayali istatistiklerle, baraj senaryolarıyla uğraşmak yerine Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısının yasalaşması için gayret göstermelidir. HAK-İŞ, her platformda bu mücadeleyi vermektedir ve vermeye devam edecektir

 

HAK-İŞ olarak, sendikal mevzuatın değiştirilmesi ve örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını, ülkenin demokratikleşmesine, ekonomik kalkınmasına ve aynı zamanda sosyal gelişmesine bir katkı sağlayacağına inanıyoruz. Hükümet ve Parlamento’nun tarihi bir sorumluluğu yerine getirmesini, AB ve ILO normlarını dikkate alarak Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısını biran önce gündemine almasını bekliyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

HABERE AİT GÖRSELLER :

06 Temmuz 2012 14:00, Basın


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu