GÜNER, MORİTANYA’DA KADIN ÇALIŞTAYINDA KONUŞTU
Genel Başkanımız Mahmut Arslan ile birlikte CNTS 3. Genel Kuruluna katılmak üzere Moritanya'da bulunan Genel Sekreterimiz Eda Güner "Kadın Çalıştayına" katılarak HAK-İŞ'in kadın çalışmalarına ilişkin bilgiler verdi.
Güner, 25 Mart 2022 tarihinde Moritanya'da katıldığı Kadın Çalıştayında, CNTM 3.Olağan Kongresi kapsamında düzenlenen Kadın Çalıştayında bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.
HAK-İŞ, Çalışma Hayatına Yön Vermeye Devam Ediyor"
HAK-İŞ'in 710 bini aşkın üyesiyle 20 sektörün tamamında örgütlü Türkiye’nin en büyük emek örgütlerinden biri olduğunu ifade eden Güner, "HAK-İŞ, ülkemizin en önemli dönüm noktalarında sendikal hareket adına öncü olmuştur. Oluşturduğu kavramlar, ürettiği politikalar ve getirdiği çözüm önerileriyle Konfederasyonumuz çalışma hayatına yön vermeye devam etmektedir" dedi.
"Kadın Konusundaki Tüm Söylemlerini Eyleme Dönüştürdük"
Güner, "Bir kadın sendikacı olarak, HAK-İŞ’in kadın konusundaki tüm söylemlerini eyleme dönüştürdüğünü, hayata geçirdiği birçok faaliyet ile sözde değil özde bir 'sendikalı kadın lider' perspektifi ortaya koyduğunu gururla ve onurla ifade etmek istiyorum" dedi.
"HAK-İŞ Öncü Bir Sivil Toplum Kuruluşudur"
Genel Başkanımız Sayın Mahmut Arslan'ın liderliğinde ve Yönetim Kurulumuzun destekleriyle kadınların sendikalarda temsili, gelişmesi ve güçlendirilmesi hususlarında çok büyük ivme yaşandığını ifade eden Güner, "Bu yüzden HAK-İŞ; kadın çalışanların örgütlülüğü denildiğinde kurduğu model ile hem duruş, hem söylem, hem de eylem olarak öncü bir sivil toplum kuruluşudur. HAK-İŞ olarak bizim iddialarımız, hedeflerimiz ve hayallerimiz var. Bizim birinci önceliğimiz sendikal mücadeledir. Bu mücadele de ortaya koyduğumuz kararlık ve şeffaflıkta HAK-İŞ’i farklı kılan unsurlardır" dedi.
Kadın Liderlerimizle Daha da Güçleniyor ve Büyüyoruz"
HAK-İŞ'in sendikacılığı ücret ya da sosyal imkânlar temelinde görmediğini anımsatan Güner, "HAK-İŞ vizyonunu ve duruşunu içselleştiren, bu sorumluluğu taşıyan, HAK-İŞ’e değer katan ve üreten, HAK-İŞ’i anlayan ve anlatabilen, sorun çözen, politika üreten kadın sendikacı liderler yetiştiriyoruz. Kadın liderlerimizle daha da güçleniyor ve büyüyoruz. Kadın çalışanlara yönelik birçok eğitim ve proje faaliyetleri gerçekleştiriyoruz.
Verdiğimiz eğitimlerimizin meyvelerini kadın üye sayımızın 23 bin artması ile topluyoruz. Sadece sayısal olarak değil, etkinlik anlamında da kadın çalışmalarımız çok önde" dedi.
HAK-İŞ'in uluslararası sendikal harekette de çok etkin olarak yer aldığını ifade eden Güner, "Üyesi olduğumuz ITUC ve ETUC konfederasyonlarının tüm komite ve mekanizmalarında temsil ediliyoruz. Hem Konfederasyonumuzda hem de sendikalarımızda görev yapan birçok uzmanımız uluslararası sendikal harekette icra kurulu, yönetim kurulu ve komite başkanlığı gibi önemli yerlerde HAK-İŞ’i temsil ediyor" dedi.
Güner, HAK-İŞ’ in kullandığı kavramlarla da çalışma hayatına damga vurduğunu anımsatarak, HAK-İŞ’e özgü olan “Fıtratta Farklılık Haklarda Eşitlik” kavramımızın uluslararası sendikal harekette yer alan konfederasyonlar tarafından örnek alındığını ifade etti.
HAK-İŞ'in yürüttüğü örnek çalışmalardan da bahseden Güner, " ILO’nun C190 No’lu ‘Çalışma Hayatında Şiddet Ve Tacizin Önlenmesi’ ne ilişkin sözleşmesinin, işyerlerinde uygulanan toplu iş sözleşmelerine uyarlanması için bir çalışma başlattık. Genel başkanımızın liderliğinde, her platformda Türkiye’nin bu önemli sözleşmeyi onaylaması talebimizi yineliyoruz" dedi.
"CNTM ile İkili İlişkilerimizi Çok Önemsiyoruz"
Moritanya gibi Afrika’daki yaklaşık 15 ülke ile HAK-İŞ’ in ikili ilişkilerini sürdürdüğünü söyleyen Güner, "Türkiye ve HAK-İŞ olarak Afrika halklarının kendi özgürlük ve bağımsızlıklarını koruyarak, ülke kaynaklarını ve imkanlarını en iyi şekilde değerlendirerek dünyanın gelişmiş, çağdaş demokrasilerinden birisi olması arzu ediyoruz. CNTM konfederasyonu ile ikili ilişkilerimizi çok önemsediğimizin ve kongre vesilesiyle düzenlenen bu çalıştayı çok kıymetli bulduğumuzun altını çizmek istiyorum" diye konuştu.
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu