HAK-İŞ VE KAZAKİSTAN SENDİKALAR FEDERASYONU ARASINDA İKİLİ İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI

19 Nisan 2022 14:23, Haberler


HAK-İŞ VE KAZAKİSTAN SENDİKALAR FEDERASYONU ARASINDA İKİLİ İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI

HAK-İŞ’in davetlisi olarak Türkiye’de bulunan Kazakistan Sendikalar Federasyonu ile HAK-İŞ arasında ikili işbirliği anlaşması Genel Başkanımız Mahmut Arslan ile Kazakistan Sendikalar Federasyonu Başkanı Satybaldy Dauletalin tarafından imzalandı. 

HAK-İŞ Genel Merkezinde 19 Nisan 2022 tarihinde gerçekleştirilen imza törenine Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Genel Başkan Yardımcımız Dr. Osman Yıldız, Genel Sekreter Yardımcımız Erdoğan Serdengeçti, Kazakistan Sendikalar Federasyonu Başkanı Satybaldy Dauletalin, Kazakistan Sendikalar Federasyonu Başkan Yardımcısı Gulnara Zhumageldiyeva, Kazakistan Sendikalar Federasyonu Birim Direktörü Nurlubek Zhumash, Kazakistan Sendikalar Federasyonu, Kuzey-Kazakistan Bölgesi Başkanı Eric Nurakayev, Esnaflar Sendikası Başkanı Kairakbay Zhanabekov ve basın mensupları katıldı.

“Bugün Bizler İçin Tarihi Bir Gün”

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Kazakistan Sendikalar Federasyonu ile HAK-İŞ Konfederasyonumuz arasında ikili işbirliği anlaşmasının imzalanmasının mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “Bugün HAK-İŞ Konfederasyonumuz için tarihi bir gün. Kazakistan Cumhuriyeti’nin en büyük federasyonu ile ikili işbirliği anlaşmasını gerçekleştirmek üzere buradayız. Bu işbirliği anlaşması için davetimize icabet edip bizimle beraber olan federasyon başkanımız ve heyetine yeniden hoş geldiniz demek istiyorum” dedi.

“Aynı Köklerden Gelen İki Devletiz”

Kazakistan’ın Türk halkı için ayrı bir yeri ve önemi olduğunu belirten Arslan, aynı köklerden gelen iki devletin bugün tarihi bir anlaşmaya imza atacağına dikkat çekti. Arslan, “Kazakistan aynı zamanda bizim ata yurdumuzdur. Dolayısıyla Kazakistan denilince kendimizi anlıyoruz, kendimizi fark etmiş oluyoruz. Kazakistan ile Türkiye arasındaki ilişkiler iki devlet arasındaki ilişkilerden öte aynı köklerden gelen ve aynı istikamete yürüyen kardeşlerin buluşması demektir” diye konuştu.

“Kazakistan İle Yeni Bir Dönemi Başlatmış Bulunuyoruz”

Arslan, Kazakistan’ın bulunduğu bölge itibariyle jeopolitik ve jeostratejik öneme sahip bir ülke olduğunun altını çizerek, “Kazakistan İşçi Sendikaları Federasyonu ile HAK-İŞ ilişkileri çok eski ilişkilerdir. Bu ilişkileri ikili ilişkiler düzeyine getireceğiz bu açıdan bu günkü toplantımız bizler için çok önemli. ITUC bünyesinde beraber çalışmaktayız ve ITUC’ta yaşanan gelişmeleri yakından takip etmekteyiz ve birlikte çalışmaya devam edeceğiz. İkili işbirliği anlaşması ile yeni bir dönemi başlatmış bulunuyoruz. Türk Cumhuriyetlerinin en geniş coğrafyasına sahip olan Kazakistan Federasyonu ile sendikalarımız arasındaki ilişkileri geliştireceğiz ve güçlü bir kardeşlik hukuku içerisinde birlikteliğimizi devam ettireceğiz” müjdesini verdi.

“Yeni Bir Model Geliştirmek İstiyoruz”

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Türk Cumhuriyetleri arasında kurulacak olan sendikal anlamda bir birlikteliğin ilk adımlarının atıldığına vurgu yaparak, “Bizim uzun zamandır üzerinde çalıştığımız Türk devletleri teşkilatları bünyesindeki ülkelerin sendikaları ile özel bir yapının inşa edilmesi için çaba sarf ediyoruz. Türk devletleri teşkilatının bir alt birimi olarak ekonomik ve sosyal bir komitenin kurulması ve o ülkelerin işçi ve işveren sendikalarıyla da yeni bir model geliştirilmesi hususunda da çalışmalarımız sürüyor” dedi. Arslan, HAK-İŞ Konfederasyonu ile Kazakistan Sendikalar Federasyonu’nun imzalayacağı anlaşma ile iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da artacağına dikkat çekti.

“Eskiden Gelen İlişkilerimiz Var”

Genel Başkan Yardımcımız Dr. Osman Yıldız, konuk heyeti Türkiye’de görmekten dolayı büyük mutluluk duyduklarını ifade ederek, “Kazakistan’dan gelen misafirlerimize hoş geldiniz demek istiyorum. Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın söylediği gibi Kazakistan ile eskiden beri bir ilişkimiz var. Bu ziyaretle birlikte bu ilişkileri ve işbirliğini en iyi şekilde geliştireceğimize inanıyorum” dedi.

“Kazakistan ve Türkiye Birdir”

Kazakistan Sendikalar Federasyonu Başkanı Satybaldy Dauletalin iki ülkenin tarihi bir günü yaşadıklarını söyleyerek, “Bugün gerçekten tarihi bir an ve tarihi bir gün. Kazakistan ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 30. Yıldönümünde sizlerle birlikte olmaktan ve sizlerin göstermiş olduğu misafirperverlikten dolayı teşekkür etmek istiyorum. Kazakistan ile Türkiye birdir, kültürü, dili, dini aynıdır. Bugünkü kardeşliğimiz ve dostluk ilişkimiz çok eskilere dayanmaktadır” diye konuştu.

‘Bizim İçin HAK-İŞ Çok Değerlidir”

HAK-İŞ Konfederasyonumuzun göstermiş olduğu ilgiden dolayı Genel Başkanımız Mahmut Arslan’a teşekkür eden Dauletalin, “Türkiye’de ki sendikalara baktığımız zaman onların içerisinde HAK-İŞ’in yeri ayrıdır. Bizim için HAK-İŞ çok değerlidir ve bizleri davet ettikleri ve işbirliği protokolü imzalayacağımız için bugün bizler için de tarihi bir gündür” dedi.

“Türk Devletleri Sendikal Birliğini Kurmalıyız”

Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın Türk Devletleri Sendikalar Birliğinin kurulması düşüncesine her türlü desteği vereceklerini ifade eden Dauletalin, “Mahmut Arslan Başkanımızın dediği gibi günümüzde Türk Devletleri Sendikalar Birliğinin kurulması gerektiği düşüncesini biz de onaylıyor ve kendilerine katılıyoruz. Bugünkü yapılacak olan ikili işbirliğinden sonra hem HAK-İŞ hem de Türk dünyasındaki diğer sendikalarla daha güzel ve iyi adımlar atacağımızı umuyorum. Buradan tekrar işbirliği anlaşmamız için HAK-İŞ Konfederasyonumuza teşekkürler ediyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından HAK-İŞ ve Kazakistan Sendikalar Federasyonu arasında işbirliği anlaşması imzalandı. Toplantı hediyeleşme ve fotoğraf çekimi ile son buldu. 

HABERE AİT GÖRSELLER :

19 Nisan 2022 14:23, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu