ARSLAN: “HAK-İŞ’E VE SENDİKALARIMIZA GÜVENİN”

14 Haziran 2022 13:06, Haberler


ARSLAN: “HAK-İŞ’E VE SENDİKALARIMIZA GÜVENİN”

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 14 Haziran 2022 tarihinde, Öz Sağlık-İş Sendikamızın Stratejik Araştırmalar Merkezi ÖZ-SAM tarafından düzenlenen Zorunlu Emeklilik Çalıştayı’na katıldı. Arslan taşeron sistemin kaldırılması konusunda HAK-İŞ’in büyük emeğinin olduğunu ifade ederek, “HAK-İŞ’e ve sendikalarımıza güvenin. Sizleri asla mahcup etmeyeceğiz. HAK-İŞ’e güveneceksiniz. Başınızı asla öne eğdirtmedik ve asla eğdirtmeyeceğiz” dedi. 

Çalıştaya Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Genel Başkan Yardımcımız Dr. Osman Yıldız, Genel Sekreterimiz Eda Güner, Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert, Öz Sağlık-İş Sendikası Yönetim Kurulu Üyeleri, konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın genel başkanları, yönetim kurulu üyeleri, il başkanları, akademisyenler ve basın mensupları katıldı.

Çalıştayda konuşan Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Öz Sağlık-İş Sendikamızın 696 sayılı KHK kapsamında yaşanılan zorlukların en temel hususlarından birisi olan zorunlu emeklilik konusunu tartışıp bununla ilgili çözümleri, eleştirileri, tespitleri yapıyor olmasının çok anlamlı olduğunu ifade ederek, Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert’i tebrik etti. Arslan, “Bilimsel yönüyle sahadaki karşılığı ile sendikacılık açısından ve toplumsal hayatımız açısından da tartışılarak, başka konulara da çözümler bulma arayışımızı bundan sonra da devam ettireceğiz” dedi.

“1 Milyona Yakın Arkadaşımız Kadrolarına Kavuştu”

696 sayılı KHK’nin zorlukları ve imkanları ile bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Arslan, “Bugün de tekrar altını çizerek teyit etmemiz gereken bir gerçek var. Biz HAK-İŞ ve sendikalarımız olarak toplumsal geniş bir desteği de arkamıza alarak Türkiye Cumhuriyeti tarihinin endüstri ilişkiler sisteminin en büyük reformunu hayata geçirdik. Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere bakanımız, başbakanımız, hükümetimiz, sendikalarımız ve konfederasyonumuzun büyük çabaları ile 1 milyona yaklaşan arkadaşımızı kamunun kadrolu işçisi yaptık” diye konuştu.

“HAK-İŞ’e ve Sendikalarımıza Güvenin”

Arslan konuşmasında taşeron sistemin kaldırılması konusunda HAK-İŞ’in büyük emeğinin olduğunu ifade ederek, “HAK-İŞ’e ve sendikalarımıza güvenin. Sizleri asla mahcup etmeyeceğiz. HAK-İŞ’e güveneceksiniz. Başınızı asla öne eğdirtmedik ve asla eğdirtmeyeceğiz. Yaşadığımız bu süreç birkaç tane tez konusu olabilir. Bu sürece ilişkin Hizmet-İş Sendikası olarak nerden nereye geldik, hangi engelleri aştık ve hangi zorlukları aşarak bugünlere geldik konusunda bir çalışma yapıyoruz. Bunları unutmayacağız, unutursak kaybederiz” diye konuştu.

“HAK-İŞ’e Güveninizi Asla Kaybetmeyin”

Başta Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndaki bütün çalışanlara seslenen Arslan, “Bu mücadelelerin başarısı bizim dayanışmamızdan, birliğimizden geçiyor. Aramıza nifak sokmak isteyenler, bizi sendikalarımızdan ayırmak isteyenler, bunun için çeşitli hesaplar yapanların bütün hesaplarını toplayıp çöpe atacağız. Dayanışmamızı, sendikamıza olan güveni, HAK-İŞ’e olan güvenimizi asla kaybetmeyelim. Bunu kaybedersek, geleceğimizi de kaybederiz. Sendikalarımız ve HAK-İŞ yarım asırlık tarihinde ne emek hareketine, ne ülkesine, ne değerlerine asla ihanet etmemiş, tam tersi bedeller ödeyerek bugünlere gelmiştir. Bu bedelleri ödemeye, gerektiğinde bu bedellerle ilgili verilmesi gereken ne ise vermeye hazırız” dedi.

 “Emeklilik Tartışılması Gereken Bir Konu”

Zorunlu Emeklilikle ilgili önemli bir konunun HAK-İŞ tarafından tartışıldığına dikkat çeken Arslan, “Bugün emeklilikle ilgili tartışma tam da bizim yapmamız gereken, gündeme getirmemiz gereken, bütün yönleriyle tartışıp konuşup, çözümler üretmemiz gereken bir konu. Bugün sendikalarımız tartışıyor. Bizler de tartıştık. Geçen yıl gerçekleştirdiğimiz kamu toplu iş sözleşmesi çerçeve protokolünde, protokole temel üç tane madde koyduk. Bu protokolün muhatapları tarafından bu konu ile ilgili yapılması gereken yol haritasını oluşturduk. Bu çok önemli bir çalışmaydı” diye konuştu.

“KİT’lerde Çalışanlara Kadro İstiyoruz” 

Protokole konulan maddelere ilişkin ayrıntılı bilgi veren Arslan konuşmasında protokolde yer alan taleplerin bir an önce yerine getirilmesi talebini yeniledi. Arslan, “Protokole 696 kapsamı dışında kalan, kadro alamayan, taşeron sistemde çalışan arkadaşlarımızın kadro alması maddesini koyduk. Bu ayrı bir madde olarak düzenlendi. Bu HAK-İŞ, Hükümet ve TÜRK-İŞ olarak irademizi yansıtan bir maddeydi” açıklamasında bulundu.

“Sorunlarımızı Protokole Madde Madde Ekledik”

Arslan, ikinci olarak yüzde 70 kapsamına giremediği için kadro alamayan çalışan işçilerin sorunlarının protokole eklendiğini hatırlatarak, “Kiralık araç şoförlerinden, yemekhane işçilerine kadar arkadaşlarımız var. Büyük fotoğrafta başardığımız büyük reformun gölgelenmesini sağlayacak sayısal olarak da görünen kadro sorunun yapılmamasını bizler gördük, Bakanımız da gördüler. Bu sadece bizim talebimiz değil, Bakanımızın da iradesinin bir yansımasıydı. 2023’e kadar bu konuda yeni düzenlemeler yapılacak” diye konuştu. 

“Geçici İşçilerimiz Kadrolarına Kavuşacaklar”

Protokole ilişkin düzenlemelere ait konuşan Arslan konuşmasında, geçici işçilerin sorunlarının da çözümü konusunda gelinen noktayı aktardı. Arslan, “Kamuda yaklaşık 30 bini bulmayan geçici işçilerin kadro alması konusunda da protokole ikinci bir hüküm koyduk. Geçici işçilerin, kamudaki işçilerimizin kadro alması konusunda bir irade ortaya koyduk ve bu konuda çalışmalar yapılacağını, düzenlemeler yapılacağı konusunu da kamuoyu ile paylaştık. Bu da son derece önemli. Uzun yıllardır tartıştığımız ve her seferinde konuşulup hayata geçirilemeyen geçici işçilerin yer aldığı başta Orman Genel Müdürlüğü, Çaykur, Şeker Fabrikaları ve belediyelerde çalışmaya devam eden geçici işçilerimizin kadro konusundaki kadro taleplerinin karşılanması konusunu protokole ekledik” dedi.

“Zorunlu Emekliliği Kabul Etmiyoruz”

Protokolde ayrıca 696 kapsamında kadro alan işçilerin özlük haklarına yönelik var olan sorunların ortadan kaldırılması konusunda da gerekli düzenlemelerin yer aldığını hatırlatan Arslan, “Burada tayin, becayiş, evlilik ve benzeri sıkıntılarla zorluklar yaşayan arkadaşlarımız için bir düzenleme yaptık. Orada benzeri ifadelerinin içine zorunlu emeklilik konusunu da ekledik. Zorunlu emekliliğin tartışılıp, çözüm bulunacağı bir çalışmayı da bizler taahhüt ettik ve bunu da 2023 yılından önce hayata geçirmemiz gerekiyor” dedi.

“EYT, IMF Anlaşmalarının Bir Sonucudur”

IMF tarafından düzenlenen stand-by anlaşmalarının hiç birisinin ülkemize hayır getirmediğine dikkat çeken Arslan, “Bu anlaşmaların sonucu hep siyasi ve ekonomik krizlerle sonuçlanmış, sonunda hep Türkiye kaybetmiştir. IMF’nin bize attığı en son kazık ta bu EYT sistemidir. İnsanlar işe girerken, 5 bin iş günü, 15 yıl sigortalılık, 55 yaş gibi bir kısım temel sorumlulukları yerine getirmelerine rağmen, yolda kurallar değiştirildi ve önümüze emeklilikte yaşı bekleyenler gibi bir kaos ortaya kondu. Bugün 100 binlerin üzerinde insanların primlerini ödedikleri halde emekli maaşı alamama durumu Türkiye’ye yakışmayan bir durum” dedi.

“İlave Artışların Yapılacak Olması Bizleri Umutlandırıyor”

Son zamanlarda fiyatlarda meydana gelen artışlarla birlikte enflasyonun yüksek hanelerde seyretmesinin işçilere yansımasının olumsuzluklarına da değinen Arslan, ağır faturanın ortadan kaldırılması için çalışmaların sürdüğüne dikkat çekti. Arslan, “Cumhurbaşkanımızın, hükümetimizin, başta asgari ücretin 1 Ocak’tan itibaren yüzde 50 civarında artırılması, kamu çerçeve protokolümüzdeki düzenlemelere rağmen, ilave bir kısım artışların yapılmış olması, bizi gelecek ile ilgili yeni adımların atılmasında umutlandırıyor. Cumhurbaşkanımızın konuşmalarında, özellikle dar gelirlilerin, çalışanların, kamu ve özel sektörde çalışan bütün emekçilerin kayıplarının telafi edileceği konusundaki iradesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Cumhurbaşkanımızın bu kararlılığına inanıyoruz. Kamunun da bu kararlılığa ayak uydurmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

“Toplu Sözleşmeler Uygulanmıyor”

Arslan, “Belediyelerle bazı üniversitelerin rektörleri ile sorunlar yaşamaya devam ediyoruz. Ocak ayındaki ücretlerimiz enflasyon karşısında sıfıra inmişken, toplu sözleşmeleri uygulamama anlayışını kabul etmek ve bunu mazur görmek söz konusu olamaz” dedi. 

Programda konuşan Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert, 696 sayılı KHK ile zorunlu emeklilik uygulamasının Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirterek, sorunu çözene kadar mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti.

Çalıştay öncesi Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Vedat Işıkhan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder selamlama konuşması gerçekleştirdi. 

Program, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Merve Özaydın’ın moderatörlüğünde, Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Karadeniz, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Arıcı ve Gazeteci-Yazar Ahmet Kıvanç’ın katıldığı 696 Sayılı KHK’lı Kamu İşçilerinin Güncel Sorunu Zorunlu Emeklilik Çalıştayı ile devam etti.


HABERE AİT GÖRSELLER :

14 Haziran 2022 13:06, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu