ARSLAN: “HAK-İŞ ŞİDDETE KARŞI MÜCADELE KONUSUNDA DA LİDERLİK VE ÖNDERLİK YAPACAKTIR”

25 Kasım 2022 12:32, Haberler


ARSLAN: “HAK-İŞ ŞİDDETE KARŞI MÜCADELE KONUSUNDA DA LİDERLİK VE ÖNDERLİK YAPACAKTIR”


Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nde HAK-İŞ Genel Merkezi önünde basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasına, Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın yanı sıra, Genel Sekreter Yardımcımız Erdoğan Serdengeçti, HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanımız Fatma Zengin, konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın başkan ve yöneticileri, komite başkanları, HAK-İŞ üyeleri ve basın mensupları katıldı.

“KADIN-ERKEK BİRLİKTE MÜCADELEMİZ HAK-İŞ’İN BİR AYRICALIĞIDIR”

Kadına yönelik şiddetin yaygın bir toplumsal sorun olduğuna dikkat çeken Arslan, “Kadın ve erkek birlikte bugünü anmamız, bugün için bir şeyler söylememiz HAK-İŞ’in ayrıcalığıdır. Toplumdaki bütün sorunların çözümünü sadece bir cinsiyete terk edemeyiz. Kadına şiddet, ayrımcılık, dışlayıcılık konuları sadece kadınlarımızın sorunları olamaz. Bu sorunlarla birlikte mücadele etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

“ILO C190 SAYILI SÖZLEŞMENİN KABUL EDİLMESİNİ İSTİYORUZ”

HAK-İŞ Konfederasyonumuzun ‘Kadına Şiddet’ konusunda Türkiye’de bir ilki, bir öncülük hareketini başlatmış olmasının önemini vurgulayan Arslan konuşmasında “Özellikle 2019 yılında ILO’nun İşyerlerinde Şiddet ve Tacizle Mücadele Sözleşmesi’nin konfederasyonumuzun da içerisinde bulunduğu bir yapı tarafından kabul edilmesi, 18 ülke tarafından onaylanmış olması bizim için yeni bir umut ışığıdır. Sözleşmenin kabul edilmesinden itibaren C190 sayılı sözleşmenin hayata geçirilmesi için öncelikle hükümet ve Meclis tarafından onaylanmasını bekliyoruz” vurgusu yaptı.

“ŞİDDET KONUSU 30 MİLYON ÇALIŞINI YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR”

Yaklaşık 30 milyona yakın çalışanı yakından ilgilendiren işyerinde şiddet ve tacizle mücadele sözleşmesinin çalışma hayatının en önemli konularından birisi olduğunu hatırlatan Arslan, “Bu konu, bizim için ekmeğimiz, aşımız ve işimiz kadar önemli. Bunun anlamını ve manasını her fırsatta, hükümetimize, bakanlarımıza ve kamuoyuna açık açık ifade ediyoruz” dedi.

“ZİHNİYET DEĞİŞİMİNE VE DÖNÜŞÜMÜNE İHTİYACIMIZ VAR”

17-22 Kasım 2022 tarihleri arasında 130 farklı ülkeden 200 milyon üyesi bulunan Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu ITUC’un 5. Dünya Kongresi’nde bütün sendikaların ortak ifadesinin ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele’ olduğunu ifade eden Arslan, “Dünyanın her yerinde, her kıtada ne yazık ki kadına yönelik şiddet hız kesmeden devam ediyor. Yasal düzenlemeler, mevzuatlar, toplu sözleşmelerimiz, toplumsal baskılara rağmen bu sorun halen devam ediyor. Bu konuda zihniyet değişimine ve dönüşümüne ihtiyacımız var” dedi.

“ŞİDDETİ ÖNLEME KONUSUNDA DA ÖNCÜLÜK YAPACAĞIZ"

Çalışma hayatının pek çok düzenlemesinde, reformunda öncülük yapan HAK-İŞ’in şiddeti önleme konusunda da liderlik ve önderlik yapacağını hatırlatan Arslan, “Önce kendi çalışanlarımız, sonra örgütlü olduğumuz işyerlerinde, sonra toplumda, evimizde, ailemizde şiddete yönelik bir mücadeleyi bir milli mesele olarak ortaya koyacağız. Şiddetin olduğu yerde barış, verimlilik ve gelecek yoktur. Şiddetle mücadeleyi bir gün olarak değil hayat boyu mücadele olarak görüyoruz” diye konuştu.

HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin konuşmasında, Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de önemli bir toplumsal sorun niteliğinde olan, vicdanları kanatan kadına yönelik şiddeti, insan hakları ihlali olarak değerlendirdiklerini ifade ederek, “Aile ve şiddet kavramlarının bir arada kullanılmasını, neredeyse deyim haline gelmesini, kendi toplumumuzun tarihsel kültürü ve yaşam biçimi göz önüne alındığında doğru bulmadığımızı ifade etmek istiyoruz” diye konuştu.

Zengin, “Bizim toplumumuzun ve ülkemizin mayasında şiddet yoktur diyoruz. Bununla birlikte, zihinsel bir dönüşüme ihtiyaç olduğunun da bilincindeyiz. Toplumsal dokunun ve özellikle de temel yapımız olan aile yapısının korunması için azami dikkatin gösterilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu çerçevede; başta İçişleri Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olmak üzere kamu ve sivil toplum kuruluşlarına, kadına yönelik şiddetle mücadele çalışmalarından ve son dönemde yapılan yasal değişiklerden dolayı teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Programda, katılımcılar "Emeğin Gücü Şiddete Karşı" ve "Şiddete, İstismara, Eşitsizliğe, Ayrımcılığa, Yoksulluğa ve Güvencesizliğe 'Dur De' isimli pankartlar açılarak, sloganlar attı.

HABERE AİT GÖRSELLER :

25 Kasım 2022 12:32, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu