GENEL BAŞKAN ARSLAN: “BU ANAYASADAN KURTULMAK, TÜRKİYE'NİN GELECEĞİNİ KURTARMAKTIR”
HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, 12 Eylül Anayasasını Türkiye’nin gelişiminin önünde engel olarak değerlendirdi. Anayasanın oylanmasında halka tercih imkanı verilmediğini hatırlatan Arslan, “Bu anayasadan kurtulmak, Türkiye'nin karanlık tarihinden kurtulmaktır. Darbecilerin yaptığı mevzuatın çöpe atılması demektir. Bu anayasadan kurtulmak, Türkiye'nin geleceğini kurtarmaktır” dedi.
HAK-İŞ Konfederasyonu ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, Hizmet-İŞ Sendikası’nın 23 Kasım 2012 tarihinde Denizli Karahayıt’ta gerçekleştirilen eğitim seminerinde bir konuşma yaparak gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.
“Türkiye'de, genlerinde darbecilik olan bir zihniyet var”
Arslan, 12 Eylül darbesini gerçekleştirenlerin yargılanmasının sembolik açıdan önemli olduğunu, darbeleri yapanların değil, darbeleri yaptıran zihniyetin yargılandığını belirtti. 1982 Anayasası'nın meşruiyetinin olmadığını ve topluma zorla kabul ettirildiğini ifade eden Arslan, 12 Eylül'le hesaplaşmanın Türkiye'de bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. Arslan, “Aynı darbeci zihniyet, yakın tarihimizde tekrar ortaya çıkmıştır. Türkiye'de genlerinde darbecilik olan bir zihniyet var. Onun için darbecilerden, yandaşlarından hesap sormazsak yeniden gün yüzüne çıkabilir, Türkiye'yi yeniden olağanüstü dönemlere götürebilirler” dedi.
12 Eylül darbe döneminde HAK-İŞ, DİSK ve MİSK'in faaliyetlerinin yasaklandığını hatırlatan Arslan, "Fakat bir konfederasyon kayırılıyor; hem faaliyetleri yasaklanmıyor, hem de genel sekreteri Sadık Şide Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı yapılıyor ve bu bakanın imzasıyla sendikal haklarımız geriye götürülüyor. Sayın Şide, şimdi, 'Bana darbeciler bakanı diyemezsiniz, bana Bülent Ulusu hükümetinin bakanı dersiniz' diyor. Hadi oradan, Bülent Ulusu hükümeti kim? Parlamento mu seçmiş? Parlamento'da milletvekiliydin de sen mi bakan oldun? Siz darbecilerin bakanısınız. Özür dilemektense bir de topu taça atıyor. Türk-İş, bunun ayıbından kurtulmak zorunda” şeklinde konuştu.
Yeni Sendikalar ve Toplu İş İlişkileri Yasası’nı da değerlendiren Arslan, “Yasayı bütün taleplerimizi karşılamamakla birlikte önemli buluyorum” dedi.
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu