ARSLAN, EMEĞİN HUKUKU KURULTAYI’NA KATILDI

09 Aralık 2022 12:00, Haberler


ARSLAN, EMEĞİN HUKUKU KURULTAYI’NA KATILDI

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 9 Aralık 2022 tarihinde, Türkiye Barolar Birliği Emek Komisyonu tarafından düzenlenen Emeğin Hukuku Kurultayı’na katıldı.

Programa, Genel Başkanımız Mahmut Arslan, HAK-İŞ Genel Sekreter Yardımcımız Erdoğan Serdengeçti, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın Başkan ve Yöneticileri, sivil toplum kuruluşları, hukukçular, akademisyenler, uzmanlar ve basın mensupları katıldı.

“İş Kazalarında Zihniyet Sorunu Yaşıyoruz”

“İş Hukuku, İşçi Sağlığı Ve Güvenliği ile İlgili Güncel Sorunlar” konulu düzenlenen etkinlikte konuşan Genel Başkanımız Mahmut Arslan, “Amasra başta olmak üzere iş kazalarında hayatlarını kaybeden emekçilerimizi buradan bir kez daha rahmetle anmak istiyorum. İş sağlığı ve güvenliği konusunda ülkemiz 2012 ve 2014 yılında önemli düzenlemeler yaptı. Bununla birlikte müstakil bir yasayı da elde etmiş olduk. Eksiklikleri düzeltmek için bir kısım yeni düzenlemeler yapıldı. Buna rağmen iş kazalarındaki ölümleri durduramadık ve ne yazık ki geldiğimiz noktada dünyada önemli bir yerde durmaktayız. Burada önemli bir sorun var. Bu sorunun sadece bir mevzuat sorunu olmadığını bir zihniyet sorunu olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyoruz” diye konuştu.

“İlk Önce Tespit Kriterlerini Tartışmamız Gerekiyor”

Gündemin önemli konu başlıklarına da değinen Arslan, özellikle son günlerde büyük tartışmalara neden olan asgari ücret tutarının açıklanması konusunda farklı kesimlerden taraflara sürekli baskı yapıldığını ifade ederek, rakamların tespitinden önce asgari ücret tespit kriterlerinin tartışılmasının daha önemli olduğuna dikkat çekti.

“1999 Öncesi Çalışanlara Hakları Verilmeli”

Emeklilikte Yaşa Takılanlar konusuna da değinen Arslan, düzenlemenin ilk getirildiği 1999 yılında “Mezarlıkta Emekliliğe Hayır” mitingleri düzenlediklerini belirterek, “Emek örgütleri olarak Kızılay’da tarihin en büyük mitingini yapmıştık. O gün IMF dayatmalarına karşı mücadele verdik. HAK-İŞ olarak EYT sorununun çözümü için en büyük kriter şu olmalı: 1999 yılından önce işe giren bütün emekçilerin hakları iade edilmeli ve yaş sınırı kaldırılmalı. Bu konuda yeni bir şart ve düzenleme asla ve asla getirilmemeli” dedi.

“Emekçilerimiz Kadro Bekliyor”

696 sayılı KHK ile Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük reformunun gerçekleştirildiğine dikkat çeken Arslan, “Burada büyük bir başarı hikayesi var. Kamuda çalışan, taşeron şirket çalışanlarımız var. Bunların da kadrolarının verilmesi gerekiyor. Geçici ve mevsimlik işçilere kadro verilmesi, kadro verilen emekçilerinin haklarının iyileştirilmesi konusunda, kamu çerçeve protokolünde üç tane temel düzenlemeye imza attık. Bu yılın başından itibaren uygulamaya geçilmesi gerekiyor. Ayrıca yerel yönetimlerde çalışan işçilerin 6772 sayılı kanundaki ilave tediyenin şirket çalışanlarına verilmemesi konusu da son derece yanlış bir yaklaşım” diye konuştu.

Uluslararası Çalışma Örgütü ILO’nun C190 sayılı sözleşmesinin Türkiye tarafından imzalanmasını beklediklerini ifade eden Arslan, “C190 sözleşmesi ILO’nun tarihindeki en büyük düzenlemelerden bir tanesidir. Türkiye’nin bu sözleşmeyi imzalamasını bekliyoruz” diye konuştu.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, “Burada üç konfederasyonu birliğimizin çatısı altında bir araya getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bugünkü kurultayımızın temasını “İş hukuku ve işçi sağlığı ve güvenliği ve güncel sorunlar” olarak belirledik. Türkiye’de işçi sağlığı ve güvenliği dediğimiz zaman bu salonda derin bir sızı hissetmeyen kimse yoktur. Son 10 yılda Soma’da ve Ermenek’te meydana gelen kazalarda yüzlerce maden emekçimizi kaybederken Ekim ayında Amasra’da emekçi kardeşlerimizi topraktan çıkardık ve yeniden toprağa verdik. İstatistikler bize şunu söylüyor. Türkiye’de her gün 4’ten fazla işçimiz iş kazalarında ölüyor. Bu kurultay sorunları doğru tespit etmek ve çözüm aramak için atılacak ilk adım olacaktır” diye konuştu.

Kurultayda, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TBB Emek Komisyonu Koordinatörü Av. Ercan Demir ve TBB Emek Komisyonu Sözcüsü Av. Ali Çetin Aygün tarafından selamlama konuşması gerçekleştirildi.

Kayabaşı, Oturumda Moderatörülük Yaptı

Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın açılış konuşmasını yaptığı, Emeğin Hukuku Kurultayı Programında HAK-İŞ Hukuk Müşaviri Avukat Mehmet Ali Kayabaşı, İş Sağlığı ve Güvenliği ile İlgili Güncel Sorunlar başlıklı oturumun moderatörlüğünü gerçekleştirdi. 

Kurultayda, ayrıca Çalışan Yoksulluğu Üzerinden Emek Sömürüsü, Temel Hakların Anayasal Koruması ve Anayasa Mahkemesi Kararlarının İş Hukukuna Etkisi konularında oturumlar gerçekleştirildi. 



HABERE AİT GÖRSELLER :

09 Aralık 2022 12:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu