KAMU ÇERÇEVE PROTOKOLÜNDE ANLAŞMA SAĞLANDI

09 Mayıs 2023 14:58, Haberler


KAMU ÇERÇEVE PROTOKOLÜNDE ANLAŞMA SAĞLANDI

Kamuda çalışan 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2023-2024 dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri kapsamında anlaşma sağlandı. Varılan sonucu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmesi İmza Töreni’nde yaptığı açıklamada, “Refah payı dâhil, ücretlerde yüzde 45 artış yapıyoruz. Böylece, en düşük kamu işçisi ücretini de 15 bin liraya çıkarıyoruz” dedi.


Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde 9 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilen toplantıya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Genel Başkan Yardımcılarımız Yunus Değirmenci ve Osman Yıldız ile Türk-İş Genel Başkanı Ergun Atalay katıldı. 

“En Düşük Kamu İşçisi Ücreti 15 Bin Liraya Çıkıyor”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu protokolle yaklaşık 700 bin kamu işçisinin 2023-2024 döneminde alacağı ücretin çerçevesinin belirlendiğine dikkati çekerek, protokolün, kamu idareleri ve bağlı döner sermayeli kuruluşlar, fonlar ve kefalet sandıkları, özel kanunla kurulan kurumlar, genel bütçeden yardım alarak hizmet yürüten kuruluşlar, kamu iktisadi teşekkülleri ve bağlı ortaklıkları, sermayesinin yarıdan fazlası kamuya ait kuruluşlar, il özel idareleri, belediyeler ile bağlı kuruluş ve işletmelerinde alın teri döken işçileri kapsadığını anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu işçilerimizden 6 Şubat depremlerinde canla başla kurtarma çalışmaları yürüten madencilerimize, karayolcularımıza, demiryolcularımıza, elektrikçilerimize, doğal gazcılarımıza, tersanecilerimize, ormancılarımıza, medikal kurtarmacılarımıza, il özel idaresi çalışanlarımıza şahsım, milletim adına çok teşekkür ediyorum. Milletimiz de devletimiz de onların bu gayretini asla unutmamıştır, unutmayacaktır” dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, imzalanan protokolle kamu işçilerinin taban ücretleri, ücret zamları, sosyal yardımları, maktu ödemeleri, diğer özlük ve yan haklarının belirlendiğine işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Bu toplu iş sözleşmesi çerçevesiyle refah payı dâhil, ücretlerde yüzde 45 zam yapıyoruz. Böylece, en düşük kamu işçisi ücretini de 15 bin liraya çıkarıyoruz. Başkaca iş primi ödemesi bulunmayan işçilerimize yüzde 4 ile yüzde 6 arasında prim ödemesi uygulamasını da bu sözleşmeyle getiriyoruz. Ayrıca, gazi, terör mağduru ve şehit yakını işçilerimizin çıplak ücretlerine yüzde 10'luk ilave yapıyoruz. Fazla çalışma ücretlerinde ise yüzde 70'lik artışa gidiyoruz. Gece çalışanların ücretlerinin de yüzde 8 zamlı ödenmesini öngörüyoruz. Giyim ve yemek yardımlarının rakamlarını güncelleyerek, ücret zammı oranında artırıyoruz. Ek ödeme, sosyal yardım ödemesi, hizmet zammı, tediye dışı ikramiye gün sayısı gibi başlıklarda da artışlar yapıyoruz. Toplu sözleşmenin işçilerimize ve kurumlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye geliştikçe ve büyüdükçe ortaya çıkan zenginliği milletin her bir ferdiyle paylaşacak politikalar uyguladıklarını belirterek, “Ülkemizin en sıkıntılı dönemlerinde dahi, bu yaklaşıma, çalışanlarımızın ücret artışları başta olmak üzere, her alanda bağlı kaldık” değerlendirmesinde bulundu.

“Kimseyi Enflasyona Ezdirmeyeceğiz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milletimiz şundan emin olsun. Kimseyi enflasyona ezdirmeyeceğiz ve şu ana kadar da ezdirmedik. Kimseyi gördüğünden geri koymayacağız, tam tersine hep daha ileriye taşıyacağız. Ülkemizin bugüne kadar tüm eksiklerini nasıl biz giderdiysek, milletimizin tüm ihtiyaçlarını nasıl biz karşıladıysak inşallah bugünkü sıkıntıları çözmek de bize nasip olacak” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamu işçileri toplu iş sözleşmesinin tüm taraflara hayırlı olmasını diledi.

Arslan, “Hayırlı Olmasını Temenni Ediyorum” 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, yaptığı konuşmada şunları kaydetti

“Sayın Cumhurbaşkanım, Sayın Bakanım, Saygı Değer Sendikacı Dostlarımız, Değerli basın mensupları; 700 bin civarındaki kamu işçilerinin Toplu İş Sözleşmesi süreçleri aslında Türkiye sendikal hareketi endüstriyel ilişkiler sistemimiz açısından son derece olumlu bir seyir izledik. Sayın Bakan, TÜHİS ve TÜRK-İŞ, HAK-İŞ heyetleri, Türkiye’nin bunca sorunları içerisinde böyle kritik bir toplu sözleşme sürecini barışçıl bir anlayışla, taraflar birbirini anlayarak, sosyal diyalog mekanizmalarını en ince ayrıntısına kadar kullanarak önemli bir aşamayı geride bıraktık. Ben bu Toplu İş Sözleşmesi sürecindeki katkıları için başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Bakanımıza, TÜHİS ’e, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ heyetlerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Geldiğimiz bu noktada Sayın Cumhurbaşkanımızın her zaman çalışanlar için ortaya koyduğu kararlı tutumu, ‘İşçileri, çalışanları hiçbir zaman enflasyona ezdirmeyeceğiz’ diyen yaklaşımı burada da ortaya çıkmış, Sayın Cumhurbaşkanımız, emek hareketine, işçi hareketine, Türkiye’deki çalışanların sorunlarının çözümü konusundaki kararlılığını bir kez daha göstermiştir. Onun için bu Toplu İş Sözleşmesiyle geldiğimiz bu noktada Sayın Cumhurbaşkanımızın inisiyatifleriyle elde edeceğimiz rakamların ve ortaya çıkacak tablonun ülkemiz için, çalışanlar için, 700 bin kamu işçisi için hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

HABERE AİT GÖRSELLER :

09 Mayıs 2023 14:58, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu