GENEL BAŞKAN YARDIMCIMIZ DEĞİRMENCİ, ETUC 15. KONGRESİNDE KONUŞTU

24 Mayıs 2023 14:12, Haberler


GENEL BAŞKAN YARDIMCIMIZ DEĞİRMENCİ, ETUC 15. KONGRESİNDE KONUŞTU

HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcımız ve Özçelik-İş Sendikamızın Genel Başkanı Yunus Değirmenci, 22-26 Mayıs 2023 tarihlerinde Almanya’nın Başkenti Berlin’de “İşçiler İçin Adil Bir Çözüme Hep Birlikte” Temasıyla gerçekleştirilen ETUC 15. Olağan Kongresinde konuştu.

Genel Başkan Yardımcımız Değirmenci, Avrupa’nın her yerinden sendika liderlerini bir araya getiren ETUC’un 15.Kongresi vesilesiyle ETUC’un 50. yılını kutladı. Değirmenci, “Hepimizin bildiği gibi Küreselleşme ve hızlı teknolojik gelişmeler çalışma hayatına çok sayıda değişiklik getirmiştir. HAK-İŞ olarak, bu değişikliklerin gelecekte çalışma hayatını nasıl şekillendireceğini ve herkes için adil ve eşitlikçi bir gelecek sağlamak için sendikaların sorumluluklarının farkında olarak çözüm önerileri üretmekteyiz” dedi. Değirmenci konuşmasında şunları kaydetti:

“Yapay zekanın gelişmesi sonucunda işten çıkarma ve işçi haklarının olası ihlalleri hakkında haklı endişeler bulunmaktadır. Fakat, bu geleceğe öngörü ile yaklaşırsak, bu teknolojileri insan potansiyelini geliştirmek ve herkese fayda sağlayan bir toplum inşa etmek için kullanabileceğimize inanıyoruz. Teknolojik gelişmeler, yeteneklerimizi artırma, verimliliği ve üretkenliği artırma potansiyeline sahiptir. 

HAK-İŞ olarak, bu potansiyeli sendikaların, işçilerin gerekli becerilerle donatılabileceği bir fırsat olarak görmekteyiz. Bu nedenle Eğitime ve beceri kazandırma programlarına yatırım yapmakta ve iş gücünü geleceğin işlerine hazırlamak için çalışmalar yürütmekteyiz.

İşin geleceğinin bir başka önemli yönü de uzaktan ve esnek çalışma düzenlemeleri kavramıdır. COVID-19 salgını, uzaktan çalışmanın benimsenmesini hızlandırdı. Ancak, bu yeni ortamda işçi hakları ve korumalarından taviz verilmemesi için bir denge kurmamız çok önemli. 

Konfederasyonumuz HAK-İŞ , sendikaların, uzaktan çalışanların, eşit muamele görmesi ve sömürüye karşı savunulmasının hayati bir role sahip olduğuna inanmaktadır. 

Çalışanların refahına ve insan onuruna saygıya, öncelik veren kapsayıcı çalışma ortamları oluşturmak için, işverenler, sektör liderleri ve AB Kurumları ile diyalogda ETUC’un rolü ve misyonuna güveniyoruz.

Son olarak, çalışmanın geleceği, sermaye ile emek arasındaki ilişkinin yeniden tasavvur edilmesini zorunlu kılmaktadır. Zenginlik ve gücün daha adil bir şekilde dağıtılması için hep birlikte çaba göstermeliyiz. HAK-İŞ olarak, işçilerin haklarını ve refahını savunarak bu geleceğin şekillendirilmesine öncülük etmek hepimizin ortak sorumluluğu olduğuna inanıyoruz. 

Teknolojik gelişmeleri benimseyerek, eğitime ve beceri geliştirmeye yatırım yaparak, adil ve esnek çalışma düzenlemelerini teşvik ederek, sosyal korumaları güvence altına alarak ve ekonomik adaleti savunarak, herkes için kapsayıcı, güçlendirici ve müreffeh bir çalışma geleceği inşa edebiliriz.

Depremden etkilenen üyelerimiz ve toplumumuz adına vermiş olduğunuz desteklerden ötürü ETUC' a teşekkür ediyor ve HAK-İŞ adına saygıyla selamlıyorum.”

HABERE AİT GÖRSELLER :

24 Mayıs 2023 14:12, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu