REMOTENET PROJE TOPLANTISINA KATILDIK
Genel Sekreter Yardımcımız ve RemoteNet Proje Eş-Koordinatörü Fatma Zengin ve Projeler Birim Amirimiz Recep Atar, 28-29 Eylül 2023 tarihlerinde Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da gerçekleştirilen, “Uzaktan Çalışanlar İçin Avrupa Dijital Beceriler Merkezi” (RemoteNet) projesi toplantısına katıldı.
HAK-İŞ Konfederasyonumuzun ortakları arasında yer aldığı, ülkemizin yansıra Bulgaristan, İtalya ve İspanya’da yürütülen Uzaktan Çalışanlar İçin Avrupa Dijital Beceriler Merkezi (RemoteNet) projesinin ulusötesi toplantılarının dördüncü ve sonuncusu, hibrit formatta Bulgaristan Ticaret ve Sanayi Odası (BCCI) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Toplantıya, HAK-İŞ Konfederasyonumuzun yanı sıra projenin koordinatör kurumu İstanbul Üniversitesi’nden, proje ortakları Bulgaristan Ticaret ve Sanayi Odası’ndan (BCCI), İtalya’dan eğitim ve bilgi teknolojileri kuruluşu Viteco S.R.L’den, Ankara Kalkınma Ajansı (AKA) ile İspanya Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu’ndan (FETICO) temsilciler katıldı.
Moderatörlüğünü ev sahibi sıfatıyla BCCI Projeler Koordinatörü Mariana Tancheva’nın yaptığı toplantıda, RemoteNet projesinin genel durumu, proje uygulandığı coğrafyada (ülkelerde) yaşanan son gelişmeler, proje uygulama döneminde karşılaşılan riskler ve proje fikri çıktıları çalışmalarında güncel durum değerlendirildi ve proje faaliyet (uygulama) takvimi gözden geçirildi.
Fikri çıktılara ilişkin çalışmaların ayrıntılı şekilde değerlendirildiği oturumlarda söz alan Genel Sekreter Yardımcımız ve Proje Eş-Koordinatörümüz Fatma Zengin, HAK-İŞ olarak hazırladığımız iki modül iş-yaşam dengesi hakkında, Projeler Birim Amirimiz Recep Atar ise 3 numaralı fikri çıktı online toplantı araçları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Zengin, proje ve sonuçlarının çalışma hayatı açısından önemine değindi. HAK-İŞ Konfederasyonumuzun projeli çalışma kültüründen, kadın çalışmalarından ve toplu pazarlık sürecinde iş-yaşam dengesini sağlamak odaklı girişimlerinden bahseden Zengin, Covid-19 pandemisi süreci ile yaygınlaşan uzaktan çalışma uygulamalarının sosyal izolasyon, ilave maliyet, ergonomik problemler gibi yeni sorunlara yol açtığını, bu proje çıktılarının söz konusu sorunların azaltılmasına katkı vereceğini belirtti. Proje kapsamında üretilen yayınlara arzu eden herkesin proje web sitesi üzerinden ulaşabilmesinin de önemli bir kazanım olduğunu kaydeden Zengin, bu proje fikri çıktılarının HAK-İŞ Konfederasyonumuz tarafından iyi uygulama örnekleri olarak ETUC, ITUC, OECD-TUAC, Türkiye Millet Meclisi nezdindeki çalışmalarda paylaşılacağını sözlerine ekledi.
Her bir proje ortağı kuruluş tarafından hazırlanan fikri çıktılar, modül taslakları geliştirme, modülün içindekileri geliştirme ve İngilizce’ye çevrilmesi sonrası, İstanbul Üniversitesi tarafından LUMI kullanılarak tek bir şekle dönüştürülmesi sağlanacak.
Mevcut koşullar altında, projenin yaygınlaştırma faaliyetleri, projenin 1 numaralı çıktısı “Uzaktan Çalışma İçin Dijital İş İstasyonu” diğer adıyla sanal ofis çalışması üzerindeki çalışmalar tamamlandıktan sonra, 2023 yılı Kasım ayı sonuna kadar hibrit bir anlayışla gerçekleştirilecek. Bu çerçevede, HAK-İŞ Konfederasyonumuz yaygınlaştırma faaliyetleri kapsamında engelli üyelerimizin uzaktan çalışma becerilerini artırma ve onları bu projenin fikri çıktılarından yararlandırmaya cesaretlendirme amacıyla, asgari 25’i yüz yüze ve 30’u sanal ortamda olacak şekilde bir tam gün süreli hibrit toplantı düzenleyecek. İmza föyü, video kaydı ile ekran görüntüleri, destekleyici dokümanlar olacak. Toplantı öncesi ve sonrası değerlendirme formları katılımcılara ulaştırılarak projenin uzaktan çalışma becerileri ne ölçüde geliştirdiğine sonuçlar elde edilecek.
2024 senesi Şubat ayı içerisinde İstanbul Üniversitesi tarafından etki analizi çalışması ile sanal ortamda kapanış etkinliği organize edilecek.
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu