ÜÇLÜ DANIŞMA KURULU TOPLANTISINA KATILDIK

20 Ekim 2023 19:05, Haberler


ÜÇLÜ DANIŞMA KURULU TOPLANTISINA KATILDIK

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 20 Ekim 2023 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan Başkanlığında gerçekleştirilen Üçlü Danışma Kurulu Toplantısına katıldı.

Üçlü Danışma Kurulu toplantısına Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Genel Başkan Yardımcılarımız Yunus Değirmenci, Devlet Sert, Mehmet Ali Kayabaşı ve Genel Sekreterimiz Eda Akbulut, Hukuk Müşavirimiz Hamdi Abdullah Koçoğlu ile Üçlü Danışma Kurulunu oluşturan İşçi ve İşveren Konfederasyonu temsilcileri katıldı.

Beş yıl aradan sonra toplanan Üçlü Danışma Kurulu, Sosyal Diyalog temasıyla toplandı. Çalışma hayatının gündemindeki konular ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.

Genel Başkanımız Arslan, Üçlü Danışma Kurulu toplantısında çalışma hayatında karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerilerine ilişkin taleplerimizi dile getirdi. Arslan, 2009 yılından bu yana toplanamayan Ekonomik Sosyal Konsey’in (ESK) ivedilikle toplanması gerektiğini, ILO İşçi Delegeliğinin katılımcı, çoğulcu ve demokratik bir temsili sağlayan modele kavuşmasının önemli olduğunu, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun daha kapsayıcı ve katılımcı bir şekilde yeniden oluşturulması gerektiğini belirtti.

Arslan, kadro dışı bırakılan tüm kamu taşeron işçilerinin kadroya alınması gerektiğini, 6772 Sayılı Kanun uyarınca ilave tediye alan kamu işçilerinin kapsamına belediye şirket işçilerinin de dahil edilmesi gerektiğini, 696 Sayılı KHK ile çalışan işçiler için de tayin ve becayiş hakkının uygulanması gerektiğini ve Kamu Çerçeve Protokol Sözleşmesinin belediye ve belediye şirketleri içinde uygulanması gerekliliğini ifade etti.

İşkolu Yönetmeliğinin değişikliğine dair itirazımızı yineleyen Arslan, “12 Mayıs 2023 tarihli 32188 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İşkolları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik acilen kaldırılmalıdır” dedi.

Gelir Vergisinin yüzde 10’a sabitlenmesi ve aile yükümlülüklerini dikkate alan bir vergi sistemi geliştirilmesinin önemli olduğunu ifade eden Arslan, “Bütün vergiler bireyin gücü ile orantılı olmalıdır. Vergi dilimleri yeniden düzenlenmelidir. Vergi dilimlerindeki artış oranı enflasyon oranının altında belirlenmeli ve her bir vergi dilimi miktarı aynı oranda arttırılmalıdır” dedi.

Arslan, sendikal örgütlenmenin teşvik edilmesi ve örgütlenmenin önündeki engellerin bir an önce kaldırılması gerektiğini vurguladı.

İşçi Ceza Paraları ile ilgili süreçte yanlış bir uygulama yapıldığını ifade eden Arslan, “İşçi Ceza Paraları fonu ile ilgili yazdığımız projelerde Kasım ayına kadar başvuruyu yapıp olumlu sonuç almak istiyoruz” dedi.

MYK belgelerine teşvik verilmemesinin süreci olumsuz şekilde etkilediğini dile getiren Arslan, tehlikeli ve çok tehlikeli işlere 2 yıldır teşvik verilmediğini bu sebeple birçok firmanın kapandığını, teşvik konusunun bir an önce gündeme alınması gerektiğini vurguladı.

Toplu İş Sözleşmesi süreçlerinin tıkanmaya başladığını belirten Arslan, davaların uzun sürmesinin süreci olumsuz etkileyerek sendikal örgütlenmeye engel olduğunun altını çizdi.

Arslan, zorunlu arabuluculuk sisteminin işçilerin kıdem tazminatına erişimi ve işçilik alacaklarının elde edilmesini engellediğini, bu konuda ihtiyari bir sistemin getirilmesi gerektiğini belirtti.

HABERE AİT GÖRSELLER :

20 Ekim 2023 19:05, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu