HİZMET-İŞ SENDİKAMIZ 34. YAŞINI KUTLADI

28 Ocak 2013 14:00, Haberler


HİZMET-İŞ SENDİKAMIZ 34. YAŞINI KUTLADI

 

HAK-İŞ/HİZMET-İŞ’in 34. kuruluş yıldönümü etkinlikleri görkemli bir organizasyonla kutlandı.

“Su-Sanitasyon ve HIV” temasıyla uluslararası bir forum niteliğinde, 24 Ocak 2013 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilen “HİZMET-İŞ 34. Kuruluş Yıldönümü Etkinlikleri”ne “Şeref Konuğu” Mısır Arap Cumhuriyeti Çalışma Bakanı Khaled Alahazry, Çorum Milletvekili-TBMM İdare Amiri ve HAK-İŞ Onursal Başkanı Salim Uslu, Manisa Milletvekili, Kurucu ve Onursal Genel Başkanımız Hüseyin Tanrıverdi, Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Agâh Kafkas, TİKA Başkan Yardımcısı Harun Tuncer, Arnavutluk, Azerbaycan, Bahreyn, Bosna, Eritre, Fas, Fransa, Irak, İran, Kamerun, Kongo, Kosova, KKTC, Malavi, Moritanya, Nijerya, Pakistan, Ruanda, Senegal, Somali, Sudan, Suriye, Tanzanya, Uganda, Yemen ve Zambiya’dan 35 sendika ve 70’i aşkın sendikacı katıldı.

Şube ve İl Başkanları, Kültür-Sanat, Gençlik, Kadın ve Engelliler komiteleri başkanlarının da katılım sağladığı 34. yıl etkinliklerine emek dünyasının yanı sıra siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, bilim ve sanat camiası ve medya temsilcileri de yoğun ilgi gösterdi. Kuruluş etkinliklerinin gündüz programına katılan davetliler şunlar: Eski Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı, Eski SP Genel Başkanı ve ESAM Başkanı Recai Kutan, Çorum Milletvekili-TBMM İdare Amiri ve HAK-İŞ onursal Başkanı Salim Uslu, Manisa Milletvekili-AK Parti MKYK Üyesi ve Hizmet İş Sendikası Onursal Genel Başkanı Hüseyin Tanrıverdi, Bursa Milletvekili Av. İsmet Su, Ankara Milletvekili Emrullah İşler, Sağlık Bakan Yardımcısı Agâh Kafkas, Şanlıurfa Eski Milletvekili İbrahim Halil Çelik, TİKA Başkan Yardımcısı Harun Tuncer, Suluova Belediye Başkanı Mahmut Boz, Şabanözü Belediye Başkanı Ali Çapçı, Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, Yüksek Hakem Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Şafak, İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı, Atatürk Orman Çiftliği Genel Müdürü Ömer Bülent Arslan, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Taşıma-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Toruntay, HAK-İŞ Genel Sekreteri Dr. Osman Yıldız, Çelik-İş Genel Başkanı A. Cengiz Gül, Öz Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Ahmet Arslan, Öz Ağaç-İş Genel Başkanı Eyüp Karadereli, Öz Orman-İş Genel Başkanı Settar Aslan, OLEYİS Sendikası Genel Başkanı Vedat Böke, Medya İş Sendikası Genel Başkanı Gürsel Eser, ESDER Genel Başkanı Mahmut Çelikus, Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay, Emekliler Derneği Başkanı Satılmış Çalışkan, Futbol Sen Genel Başkanı Rahim Zafer, Kıbrıs Kamusen Genel Başkanı Mehmet Özkardaş, Öz Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Kudret Örgel, Büyükhırka Belediye Başkanı Aslan Şahin.

Ayrıca programa TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Beşir Atalay, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Gıda Tarımcılık ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kamalak, AK Parti Yerel Yönetimler Başkanı Menderes Türel, MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır, Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Trabzon Milletvekili Prof. Dr. Aydın Bıyıklıoğlu, Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, Ankara Milletvekili Dr. Bülent Gedikli, Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, İstanbul Milletvekili İdris Güllüce, K.Maraş Milletvekili Nevzat Pakdil, Kayseri Milletvekili Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır, Kocaeli Milletvekili Muzaffer Baştopçu, Muş Milletvekili Prof. Dr. Muzaffer Çakar, Samsun Milletvekili Ahmet Yeni, Siirt Milletvekili Afif Demirkıran, Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, İstanbul B.Şehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş, Sakarya B.Şehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Elmadağ Belediye Başkanı Gazi Şahin, Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu, İBÇD Başkanı Salim Sezer, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı M. Emin Zararsız, Sanatçı Ahmet Yenilmez, SGK -Hizmet Sunumu Genel Müdürü Adem Onar, Sincan Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Tuna, THY Genel Müdürü Ve Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Temel Kotil, Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan F. Gümrükçüoğlu, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Yeniçağa Belediye Başkanı Ahmet Kızıltan, Canik Belediye Başkanı Osman Genç’ten kutlama telgrafları geldi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Genel Başkan Arslan’a hitaben gönderdiği telgrafta etkinliklere yoğun programı nedeniyle katılamadığını ifade ederek “Günümüzde ülkemizin ve dünyanın en önemli sorunu haline gelen ve her geçen gün ehemmiyetini artıran su sağlığı konusunda birikimlerini aktaracak değerli konuşmacılara başarılar diliyorum, organizasyonda emeği geçen herkesi içtenlikle tebrik ediyor sizi ve davetlileri en içten dileklerimle selamlıyorum” dedi.

Kuruluş Yıldönümü etkinliklerinde HİZMET-İŞ Kadın, Gençlik, Engelliler ve Kültür-Sanat komiteleri de bir stand açarak Türkçe-İngilizce ve Arapça yayınlarını sergilediler, konuklara faaliyetleri ile ilgili bilgiler verdiler.

Devlet Halk Dansları Topluluğu’nun gösterisi ile başlayan etkinlikler kapsamında HİZMET-İŞ ile TİKA’nın ortak organizasyonuyla Uluslararası Emek Buluşması başlıklı, “Su-Sanitasyon-HIV” temalı sosyal zirve gerçekleştirildi. Ayrıca Karikatürist Yalçın Turgut Balaban’ın çizimlerinden oluşan “Su ve Sanitasyon Hakkına Dair” isimli karikatür sergisinin açılışı yapıldı. Etkinliklerde ikili işbirliği anlaşmaları imzalandı ve ortak sonuç bildirgesi yayımlandı.

 

GENEL BAŞKAN MAHMUT ARSLAN: “MÜCADELEMİZİN AMACI BÜYÜK YÜRÜYÜŞÜ ZİRVELEŞTİRMEKTİR”

34. Kuruluş Yıldönümü Etkinliklerinin açılış konuşmasını HAK-İŞ ve HİZMET-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan yaptı.

HİZMET-İŞ’in kuruluşunu büyük yürüyüş olarak tanımlayarak, bu büyük yürüyüşü başlatanlara teşekkür eden Arslan, “Biz de bu büyük yürüyüşü “geleceğimiz hayallerimiz kadardır” diyerek, onların açtığı izde zirveleştirmek için mücadele ediyoruz” dedi.

Arslan, gerçekleştirilmekte olan “Uluslararası Emek Buluşması”nın anlamını ise Hz. Mevlâna’nın şu sözleriyle özetledi: “Biz bu dünyaya ayırmaya, bölmeye, parçalamaya gelmedik. Biz, kırıkları onarmaya, ayrılanları birleştirmeye, hâsılı… insanlar arasında köprü olmaya geldik.” Arslan, “İşte bu toplantımız bu misyon yolunda önemli bir adımdır. Diyoruz ki; bizim ülkemize, yöremize, bölgemize ve küremize borcumuz vardır. Bu, medeniyet tasavvurunun bize yüklediği bir borçtur. Onun için biz; tüm dünyadaki mazlumların, mağdurların, mahrumların, mahzunların gözyaşı, dili ve vicdanı olmak zorundayız. Aynı zamanda biz; yitirilmiş, kaybedilmiş, uzun yıllar istismar edilmiş bir değeri, yâni emeği yeniden hak ettiği düzeye taşımanın derdindeyiz. Onun için biz, emeğimizle geleceği kuracağız. Çünkü gördüğümüz rüyalar var, hayallerimiz var. Biz “medeniyet işçiliği”nden, “emek misyonu”ndan bahsediyoruz” diye konuştu.

HİZMET-İŞ hakkında bilgi veren Arslan, sendikanın artan uluslararası ilişkilerine dikkat çekti. HİZMET-İŞ’in Avrupa Kamu Hizmetleri Sendikaları Konfederasyonu (EPSU) ve Uluslararası Kamu Hizmetleri Federasyonu (PSI)’ın etkin ve saygın bir üyesi olduğuna vurgu yapan Arslan, diğer taraftan Ortadoğu, Balkanlar, Kafkaslar, Orta Asya, Afrika ve Avrupa’da 15 Ülkede 23 sendikayla ikili işbirliği anlaşmalarımızın bulunduğunu hatırlattı.

HAK-İŞ ve HİZMET-İŞ’in uluslararası emek hareketine katkı vermeyi sürdürdüğüne işaret eden Arslan, Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in 12. Genel Kurulunda “Medeniyetler Buluşmasından Küresel Sendikacılık İnşasına” diyerek, tarihî tecrübemizi uluslararası emek hareketine katkı olacak, özgün bir sendikal kimliğe dönüştürmek için harekete geçmiştir. Daha sonra Konfederasyonumuzun 37. Kuruluş Yıldönümünde “Bağımsız Sendikacılık Özgür Sivil Toplum” temasıyla sosyal zirvemizi sürdürdük. Bugün ise 27 ülkenin Kamu hizmetlerinde örgütlü sendikaların katılımıyla “Su-Sanitasyon ve HIV” temasıyla Küresel Emek Buluşmasını gerçekleştiriyoruz” dedi.

 

ULUSLARARASI EMEK BULUŞMASI

“Su-Sanitasyon ve HIV” temasıyla gerçekleştirilmekte olan Küresel Emek Buluşmasını tarihi öneme sahip bir sosyal zirve olarak değerlendiren Arslan, şunları söyledi: “Gerçekleştirdiğimiz sosyal zirvenin amacı; yerkürede canlılığın özü olan suyu, halk sağlığının temeli sanitasyonu ve insanlık için kâbusa dönüşen AIDS hastalığının sebebi HIV’i tüm boyutlarıyla tartışmak, sonuçlar çıkarmak ve alternatif çözüm yollarına ışık tutmaktır. İnanıyorum ki sosyal zirvemizle birlikte dünya ve bölgemiz, bu konularda yeni bakış açıları kazanacaktır.”

 

“SU TİCARİLEŞTİRİLEMEZ”

“Önce İnsan” diyerek faaliyetlerinin odağına insanı alan ve onun temel haklarının koruması ve geliştirilmesi için mücadele veren HİZMET-İŞ’in su sektöründe kapalı kapılar arkasında kurgulanan senaryoların gelecekte toplum hayatında ne tür olumsuzluklara yol açabileceğine tüm platformlarda dikkat çektiğine değinen Arslan, şöyle konuştu: “Küresel ısınma, nüfus artışı, çevre kirliliği gibi problemler nedeniyle önemi ve değeri daha da artan suyun gelecekte Ortadoğu, Afrika gibi nispeten daha az bulunduğu bölgelerde savaşlara yol açabileceği yönündeki öngörüler de düşünüldüğünde, uluslararası tekellerin bu konu ile yakından ilgilenmeleri şaşırtıcı değildir. IMF, OECD, Dünya Bankası gibi finans kuruluşları, azgelişmiş ülkelere verecekleri kredilerde su gibi temel kamu hizmetlerinin özelleştirilmesini şart koşarak kamu sektörünün küçülmesine yol açmaktadırlar. Veolia, Suez, Thames Water gibi çokuluslu su şirketleriyle koordineli politikalar yürüten uluslararası sermaye, ihale sözleşmesini kamuoyundan gizlemekte, fahiş kâr elde edebilmek için tarifeleri aşırı yükseltmekte, ödeyemeyen abonelere kesintiler uygulamakta, başlangıçta taahhüt ettikleri yatırımları ve kapsama alanını genişletme sorumluluklarından ise kaçınmamaktadır.

 

“SU VE SANİTASYON HİZMETLERİ KAMU SEKTÖRÜ ELİYLE YÜRÜTÜLMELİDİR”

Su hizmetlerinde özelleştirme, su dağıtımı ve yönetimi için rasyonel bir yöntem olarak görünmemektedir. Su kaynaklarının korunması, tüketimi ve dağıtımı, sosyal içerme, öngörülebilir bir gelecek, kaynakların tek elden ve bütüncül bir bakış açısıyla yönetilmesi, şeffaflığın sağlanması, yatırım programlarına bağlı kalınma, bütçeden tasarruf, emek sömürüsünün engellenmesi, mafyalaşma ve yolsuzluklara set çekilmesi gibi gerekçeler çerçevesinde, su ve sanitasyon hizmetleri kamu sektörü eliyle yürütülmelidir. Bilinmelidir ki, özel sektörün başarısından dem vurarak hayatın her alanında özelleştirmeyi teşvik eden baskın politik trend, sanal bir propagandadan ibarettir. Suyumuzla oynayanlara karşı ortak tepki koymalıyız. 

Sendikamız HİZMET-İŞ, Su’ya ilişkin tüm ulusal ve uluslararası platformlarda inisiyatif almakta, tepkisini ortaya koymaktadır. Kamuoyunun da yakından bildiği gibi, bunlardan başlıcaları şunlardır: 16-22 Mart 2009 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen 5. Dünya Su Forumu’na Türkiye’den katılan tek işçi sendikası olmuş ve itirazlarını dile getirmiştir. 12-17 Mart 2012 tarihlerinde Fransa’nın Marsilya kentinde gerçekleştirilen 6. Dünya Su Forumu ve Alternatif Foruma katılarak, kamu işletmelerinin en az özel şirketler kadar başarılı olabileceğini somut örneklerle ortaya koymuştur.”

Sosyal zirvenin temalarından olan sanitasyonun, yeni bir kavram olmasına rağmen bundan sonra adını çok sık duyacağımız bir konu olduğuna işaret eden Arslan, “Su hakkı; kaynakların korunması, karar süreçlerinden vatandaşların haberdar olması ve bu sürece katılımları, içilebilir suya ve sanitasyon hizmetlerine erişimi kapsamaktadır” dedi.

Arslan, bu bağlamda dünya genelinde farklı ülkelerden beş, ülkemizden de iki ayrı uluslararası su özelleştirmesi uygulamasını anlattı.

Arslan, Fransa/Paris Su Özelleştirmesi, Kanada/Hamilton Su Özelleştirmesi, Arjantin/Buenos Aires Su Özelleştirmesi, Tanzanya/Darüsselâm Su Özelleştirmesi ve Malezya Su Özelleştirmesi; ülkemizden de Antalya Su Özelleştirmesi ile İzmit-Yuvacık Su Özelleştirmesinde yaşanan somut vakalara değinerek, su hizmetlerinin özelleştirilmesinin yol açtığı sorunlara dikkat çekti.

Su hizmetlerinin özelleştirilmesi sonucu yaşanan vakaları su fiyatlarında yükselme, suyun kalitesinde bozulma, istihdam edilenlerin azaltılması, çalışma koşullarında kötüleşme, çevre tahribatı, toprağın kirlenmesi, doğal kaynakların sömürülmesi, yoksul semtlere hizmet götürülmemesi ya da sınırlı kalması, yatırım taahhütlerinin göz ardı edilmesi, gelecekte yaşanabilir bir dünyayı mümkün kılacak şekilde kapsayıcı strateji, plan ve politikalar geliştirilememesi şeklinde özetleyen Arslan, kötü ve tehlikeli sonuçlar doğuran özelleştirme uygulamalarından vazgeçilerek tekrar kamulaştırıldığını kaydetti. Arslan, “Dün kaynaklarımızı sömürenler, topraklarımızı yağmayanlar, bugün suyumuza göz dikmişlerdir. Buna karşı hep birlikte mücadele etmemiz hayatî bir görev haline gelmiştir” dedi.

Çağımızın vebası olarak nitelendirilen AIDS hastalığına yol açan HIV’in tüm dünya genelinde, özellikle Afrika ülkelerinde halk sağlığını ve insan neslinin geleceğini tehdit ettiğine değinen Arslan, “HIV, Sendikaların ciddi bir şekilde gündemine alması gereken mücadele alanlarından birisi haline gelmiştir” dedi.

Arslan, hastalığın, toplumun bütünü üzerinde giderek ağırlaşan sosyo-ekonomik etkilere neden olduğuna vurgu yaptı. Arslan, “Salgına dönüşen hastalık, çalışma yaşamında çeşitli biçimlerde ortaya çıkmaktadır. Üretimde aksama, istihdamda ayrımcılık, toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin derinleşmesi ve çocuk işçiliğinin yaygınlaşması bunlar arasındadır. Diğer sonuçlar arasında ise; çalışabilir nitelikteki insan kaybı, sağlık ve sosyal güvenlik sistemleri üzerindeki basıncın artması ve iş güvenliği ve sağlığının tehlikeye düşmesi yer almaktadır. Bunun için de burada olduğu gibi Sendikalar ve diğer sivil toplum örgütleri toplumun bilinçlendirilmesi konusunda etkin roller üstlenmelidirler” diye konuştu.

 

ARSLAN, ERDEMLİ SENDİKAL İNŞA ÇAĞRISI YAPTI

“Su-Sanitasyon ve HIV” temalı “Uluslararası Emek Buluşması” içerikli sosyal zirve sonuçlarının, küresel emek hareketinin gelişmesine ve güçlenmesine katkı ve yeni bir ivme kazandırmasını temenni eden Arslan, “Dünyanın neresinde bir çığlık, neresinde bir feryat, neresinde bir imdat çağrısı varsa HAK-İŞ ve HİZMET-İŞ olarak orada olmak zorundayız. Sizlerin de bu idrak ve sorumlulukta olduğunuza inanıyorum. Çünkü biz, “insana dair olan hiçbir şeyin bize yabancı olmadığı”na inanıyoruz. Çünkü biz, tüm mazlumların, mağdurların, mahrumların, mahzunların vicdanı olmak zorundayız. “Erdemli bir dünya”, “erdemli bir toplum” ve “erdemli bir sendikal inşa” için seferber olmalıyız. Onun için bu Uluslararası Emek Buluşmamız bu misyonun ilk ve önemli adımlarından birisidir” dedi.

Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “HAK-İŞ’in ortaya koyduğu, sendikamız HİZMET-İŞ’in yüklendiği “küresel sendikacılık inşası”nı ertelenemez, ihale edilemez, devredilemez bir görev biliyoruz. Bu ULUSLARARASI EMEK BULUŞMAMIZ bir başlangıçtır. Attığımız adım anlamlı ve önemlidir. Bizi burada buluşturan ortak DERDİMİZDİR. Onun için hep birlikte geleceğimizi düşünmek, geleceğimizi kurmak zorundayız. Bunun da yolu fikir ve güç birliğinden geçiyor. Burada toplanan “BÜYÜK EMEK AİLESİ”nin bunu başaracağını düşünüyorum.”

Genel Başkan Arslan’ın konuşmasının bitiminde 34. Kuruluş Yıldönümüne katılamayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kutlama telgrafı okundu.

 

TİKA BAŞKAN YARDIMCISI TUNCER: “TİKA SU SORUNU İLE İLGİLİ PROJELER ÜRETİYOR”

TİKA Başkan Yardımcısı Harun Tuncer ise “TİKA, dost ve kardeş ülkeler başta olmak üzere, gelişmekte olan ülkelerle, onların projelerine destek olmaktadır. Faaliyetlerimiz global bir ölçeğe ulaşmıştır. Küresel ısınma, plansız büyüme, su kaynaklarının azalmasıyla, su yoksulluğu kavramı çıkmıştır. Başta çocuklar olmak üzere yılda 2 milyon insan hayatını kaybetmektedir. Temiz içme suyuna erişim insanlar için büyük bir sorun haline gelmiştir. TİKA, farklı bölgelerde yaşanan su sorununa çözüm getirmek için projeler üretmektedir” dedi.

 

HÜSEYİN TANRIVERDİ: “HİZMET-İŞ FİDANINA SU VERENLERE TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı, Manisa Milletvekili ve HİZMET-İŞ Kurucu ve Onursal Başkanı Hüseyin Tanrıverdi 34 yıl önce Adıyaman’da 7 kişiyle kurdukları HİZMET-İŞ’in bugün Türkiye’nin en itibarlı sivil toplum örgütlerinden biri haline geldiğini ifade ederek: “HİZMET-İŞ kuruluşundan bugüne kadar, popülizme kapılmadan, demokrasinin insan hak ve özgürlüğünün savunuculuğu yapmış, emekçilerin yılmaz kalesi olmuştur. HİZMET-İŞ Sendikası, sıcak bir aile ortamının, içten bir dostluğun, bitmeyen bir vefanın, eksilmeyen bir heyecanın adıdır. Bu camianın bir neferi olmaktan büyük bir onur duyduğumu ifade etmek isterim. HİZMET-İŞ Sendikası’nın fidanına su veren dava arkadaşlarıma tekrar teşekkür ediyorum. Kendi medeniyetine yabancı kalan bir sivil toplum örgütü, ne geleceğini inşa edebilir, ne de mensuplarının haklarını savunabilir. Sorumlu ve ilkeli bir sendikacılıkla yoluna devam eden HİZMET-İŞ Sendikası, bugün 34. yılında, yine bir sosyal sorumluluk örneği göstererek, su, sanitasyon ve HİV konulu bir sosyal projede yer almaktadır” dedi.

 

RECAİ KUTAN: “HAK-İŞ ZOR ŞARTLARDA KURULDU”

Saadet Partisi Eski Genel Başkanı ve ESAM Genel Başkanı Recai Kutan ise sendikamız HİZMET-İŞ’i ve Konfederasyonumuz HAK-İŞ’i överek şunları söyledi: “HAK-İŞ’in kuruluşunda âcizane hizmetlerim olmuştu, fevkalade zor şartlarda kuruldu, mücadele etti. Bugün Türkiye’nin en etkili bir sivil toplum örgütü haline geldiler. Ulaştıkları bu ileri seviyeden dolayı değerli kardeşlerimi yürekten tebrik ediyorum. Sizlerin aranızda olmaktan büyük mutluluk duyduğumu ifade ediyorum.”

 

AGÂH KAFKAS: “HİZMET-İŞ BİR CAZİBE MERKEZİDİR”

Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Agâh Kafkas ise HAK-İŞ ve TİKA’ya teşekkür ederek başladığı konuşmasında şunları söyledi: “Bugün çok önemli bir toplantıdayız. HAK-İŞ, bir haysiyetli duruşun merkezidir. HİZMET-İŞ Sendikası, bugün dünyanın çok değerli saygın sendikacılarını bir araya getirebiliyor, bir emek buluşmasını ortaya koyabiliyor, bir cazibe merkezi haline gelmeyi başarabiliyor. HİZMET-İŞ’in kurulmasında, bugün bu başarıların altında imzası olan kardeşlerimi kutluyorum.”

 

SALİM USLU: “HİZMET-İŞ KLASİK SENDİKACILIK ANLAYIŞINI AŞTI”

Çorum Milletvekili, TBMM İdare Amiri ve HAK-İŞ Onursal Başkanı Salim Uslu ise HİZMET-İŞ Sendikası’nın Türk sendikal hayatının yüz akı olduğunu belirterek: “Dünyada önlenebilir hastalıklar önlemediği için her yıl, 5 yaşın altında 5 bin çocuk ölüyor. Su sorunu, yoksulluk sorunu, işsizlik sorunu, adaletsizlik sorunu artarak devam ediyorsa, Birleşmiş Milletler’in ne işe yaradığını sorgulamak gerekiyor. Sorumluluğumuzu yeniden belirlemek zorundayız.  Bu savaş süreci devam ettikçe, hiçbirimizin gelecek güvencesi yok. Barışı kurmak ve barışı sürekli hale getirmek en öncelikli görevlerimizin başındadır. HİZMET-İŞ Sendikası,  klasik sendikacılık anlayışının dışına taşan bir vizyonu ortaya koyuyor. Sendikaların amacı, ülkelerdeki adaletsizliği, eşitsizliği ortadan kaldırmaktır. Sendikal hareket hem dünya barışını konuşmak, hem de dünya barışını güçlü bir biçimde kurmak, hem de birebir insanımızın muhatap olduğu sorunları konuşarak çözümler üretmek zorunda. Bu toplantının yegâne amacı da bu sorunları burada konuşarak, ortak çözümler üretmek, hepimiz için yaşanabilir bir ortak gelecek kurmaktır. Sendikal hareketimizi, sadece bir gelecek kurgusu değil, insanlığın da yeniden dizaynı olarak anlamak gerekir. Günlük, sadece gösterişe dayalı, meraka yönelik davranışların ötesinde, özgürce ve refah içinde yaşayacağı bir gelecek tasavvurumuz olmalıdır. İşte su ve sanitasyon, sağlıklı yaşam hakkı insanlığın gelecek tasavvurunu belirleyecek kodlardır” dedi.

 

MISIR ÇALIŞMA VE GÖÇ BAKANI ALAHAZRY: “MISIR İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN DERİNLİĞİNİ BULUŞTURMALIYIZ”

Daha sonra kürsüye gelen Küresel Emek buluşmasının Şeref Konuğu Mısır Arap Cumhuriyeti Çalışma ve Göç Bakanı Khaled Alahazry Hizmet-İş’ ilk ziyaretinden dolayı duyduğu mutluluğu belirterek, bunun ayrıca Peygamberimizin doğum gününe tevafuk etmesinin ayrıca mutluluk verici olduğunu söyledi. Bakan Alahazry: “Mısır’da işçilere büyük rol düşüyor. Onlar gerçekten uygarlığı oluşturacaklardır. Mısır işçileri adına Türk işçilerini selamlıyoruz. İslam tarihinde su hakkına gelince Osman Bin Affan’ın en önemli işlerinden biri, Rumiye kuyusunu satın almasıdır. Bütün insanlara bedava olarak oradan su dağıtmaya başladı. Su herkesin hakkıdır. Suyun hiç kimsenin tekelinde olmaması gerekiyor. Yüce Allah suyu bütün insanlık için yaratmıştır. Suyun korunması, suyun ekonomik bir şekilde kullanılması Peygamber Efendimizin bir vasiyetidir. Bu buluşmaya başarılar dilerken, Mısır’daki bütün işçilerin selamlarını iletiyorum. Mısır’la Türkiye arasındaki ilişkilerin derinliğini buluşturmalıyız. Yakında buluşmak üzere hepinize teşekkür ediyorum” dedi. Bakan Alahazry’ye konuşmasının ardından Genel Başkan Mahmut Arslan günün anısına bir teşekkür plaketi sundu.

 

“SUYA DAİR…” İSİMLİ KARİKATÜR SERGİSİ AÇILDI

Protokol konuşmalarının ardından HİZMET-İŞ Kültür-Sanat Komitesi’nin organize ettiği, Karikatürist Yalçın Turgut Balaban’ın eserlerinden oluşan “Suya Dair…” isimli karikatür sergisi Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Mısır Çalışma ve Göç Bakanı Khaled Alahazry, Saadet Partisi Eski Genel Başkanı, Eski Enerji Bakanı ve ESAM Genel Başkanı Recai Kutan, Çorum Milletvekili-TBMM idare Amiri ve HAK-İŞ Onursal Başkanı Salim Uslu, Manisa Milletvekili ve Sendikamız HİZMET-İŞ Kurucu ve Onursal Başkanı Hüseyin Tanrıverdi, Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Agâh Kafkas tarafından açıldı. Sergi açılışında Sanatçı Yalçın Turgut Balaban kendisine sunulan teşekkür plaketini Recai Kutan’ın elinden aldı. Büyük ilgi gören sergi HİZMET-İŞ’in sanata verdiği değeri göstermesi açısından anlamlıydı.

Programın öğleden sonraki bölümünde bilimsel sunumlara geçildi, ardından katılımcı sendika temsilcileri de birer konuşma yaptı.

 

ORTAK SONUÇ DEKLARASYONU OKUNDU

Katılımcıların konuşmalarının ardından HİZMET-İŞ Sendikası Genel Sekreteri Devlet Sert “Uluslararası Emek Buluşması Ortak Sonuç Deklarasyonu”nu okudu. Deklarasyonda su, sanitasyon hizmetleri ve HIV ile mücadele konusunda sendikaların ve kamunun daha güçlü bir şekilde çalışması gerektiğine vurgu yapıldı.

 

İŞBİRLİĞİ ANLAŞMALARI İMZALANDI

34. Kuruluş Yıldönümü Etkinliklerinin sonunda 17 ülkeden 18 sendika ile işbirliği anlaşmaları imzaladı. Konfederasyonumuz ve HİZMET-İŞ Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan yurtiçinden ve yurtdışından katılan bütün konuklara teşekkür ederek, HİZMET-İŞ Sendikası’nın yeni bir vizyonla sosyal içerikli bir kuruluş yıldönümü etkinliği gerçekleştirdiğini söyledi.

 

GENİŞ KATILIMLI AKŞAM YEMEĞİ

Programın bitiminin ardından akşam yemeğine geçildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Sanat Müziği Fasıl Heyetinin konseriyle başlayan programı emek dünyası, siyaset ve sanat dünyasından birçok isim teşrif etti.

AK Parti İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, AK Parti Ankara Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, AK Parti Manisa Milletvekili-MKYK Üyesi ve Hizmet İş Sendikası Onursal Genel Başkanı Hüseyin Tanrıverdi, Malatya Milletvekili Cemal Akın, Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, DSP Genel Başkanı Masum Türker, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Bitmez, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Konya Eski Milletvekili Halil Ürün, Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar, Konya Eski Milletvekili Halil Ürün, Çalışma Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, Çalışma Genel Müdürü Ali Kemal Sayın, TÜİK Başkan Yardımcısı Musa Yılmaz, SGK Yönetim Kurulu Üyesi Halit Ortaköy, Bem-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Gürkan Alper, Bem-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Recayi Karslı, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kaytan, Bem-Bir-Sen Genel Başkan Danışmanı Tarkan Zengin, Çalışma Bakanlığı Daire Başkanı Hüseyin Aşçı, Çalışma Bakanlığı Şube Müdürü İbrahim Demircan, Yrd. Doç. Dr. Erdinç Yazıcı, Karikatürist Yalçın Turgut Balaban, Sinema Sanatçısı İsmail Hakkı Ürün, TOÇBİRSEN Genel Başkanı Günay Kaya, Av. Vehbi Aybakan, Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği Genel Başkanı Mehmet Yüksel ve Anadolu Gençlik Derneği Genel Başkanı Salih Turhan’ın katıldığı yemek öncesinde bir konuşma yapan Genel Başkan Mahmut Arslan HİZMET-İŞ Sendikası’nın büyük zorlukları aşarak bugünlere geldiğini belirtti ve bu başarıda emeği geçenlere teşekkür etti.

Yemekte HİZMET-İŞ Sendikası Kurucu ve Onursal Başkanı Hüseyin Tanrıverdi’ye konuşmasının ardından Genel Başkan Mahmut Arslan tarafından HİZMET-İŞ kurucularına olan şükranı temsilen bir plaket verildi. Ayrıca HİZMET-İŞ’in hayatta olan kurucuları ile birlikte toplu fotoğraf çektirildi. Yemeğin ardından 34. Kuruluş Yıldönümü pastası kesilerek konuklara ikram edildi.

 

 

 

 

HABERE AİT GÖRSELLER :

28 Ocak 2013 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu