GAZİANTEP'TEKİ ACI SORUMSUZLUKLARIN SONUCUDUR
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Güneydoğu Galvaniz fabrikasında bugün meydana gelen iş kazası sonucunda 7 işçinin hayatını kaybetmesinden, 7 işçinin yaralanmasından büyük üzüntü duyduğunu belirterek bir basın açıklaması yaptı:
“Güneydoğu Galvaniz fabrikasında bugün meydana gelen iş kazası sonucunda 7 işçinin hayatını kaybettiğini, 7 emekçinin ise yaralandığını derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. HAK-İŞ Konfederasyonu olarak hayatını kaybeden emekçilere Cenab-ı Hak'dan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyoruz. Gaziantep'te meydana gelen elim olay çalışma hayatımız halen insan odaklı, iş güvenliği ve insan sağlığına karşı duyarlı bir ortama kavuşamadığını bir kez daha göstermiştir. Bugün yaşanan iş kazası, Gaziantep'te Ocak ayı içerisinde yaşanan ve ölümle sonuçlanan ikinci iş kazasıdır.
İş sağlığı ve güvenliği konusundaki ihmallerin, eksikliklerin ve hataların faturası doğrudan ölümdür. Bu bir gün madende, inşaatta, bir gün tekstil fabrikasında yaşanan iş kazası bugün ise metal sektörüne ait bir işyerinde yaşanmıştır.
Galvaniz fabrikaları sürekli asitli ve ağır metallerin kullanıldığı, madenin ısısının düşmemesi için ocakların 24 saat yandığı emek yoğun işyerleridir. Bu işyerlerinde çalışan işçiler iş kazalarının yanı sıra ciddi meslek hastalığı riskleri ile de karşı karşıyadır. Galvaniz fabrikalarının çalışma koşullarının daha iyi şartlara kavuşturulmasına ihtiyaç vardır. Yaşanan bu acı kayıpların telafisi bulunmamaktadır. Ancak alınacak ciddi önlemler ve denetimlerle bundan sonrası için acı kayıpların önüne geçilebilir. Türkiye acilen iş sağlığı ve güvenliği konusunda karanlık nokta ve bölgelerini tespit etmeli, iş sağlığı ve güvenliği, meslek hastalıkları haritası oluşturmalıdır. Çalışma hayatımıza yeni giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun uygulaması konusunda seferberlik başlatılmalı, ihmal ve eksiklere, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini almayanlara sıfır tolerans gösterilmelidir.
Aldığım bilgilere göre bu iş yerinde sendikal örgütlenme bulunmuyor, hatta işyerinin sahibi içeride ne kadar işçi çalıştırdığını bile net olarak söyleyemiyor. Bu da kaçak ve sigortasız işçi çalıştırmak anlamına geliyor. Şu anda Konfederasyonumuz adına Gaziantep İl Temsilcimiz gelişmeleri yerinde takip ediyor. Buna iş kazası değil, iş cinayeti olarak bakmak gerekiyor.
İşyerlerinde sendikalı olmanın önemi büyük. Özellikle bu tip sorunların, kazaların yaşanmaması için sendikal örgütlülüğün getirdiği yasal imkânlardan hem işveren, hem işçimiz mutlaka yararlanmalıdır.”
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu