ASYA PASİFİK (ITUC-AP) 5. KONGRESİ SONA ERDİ

23 Kasım 2023 11:32, Haberler


ASYA PASİFİK (ITUC-AP) 5. KONGRESİ SONA ERDİ

HAK-İŞ ITUC-AP 5. KONGRESİNDE BÜYÜK BAŞARILARA İMZA ATTI

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu Asya Pasifik (ITUC-AP) 5. Kongresi 20-22 Kasım tarihlerinde Tayland’ın başkenti Bangkok’ta “Dayanışma içinde ileriye yürüyelim: Asya Pasifik'te Adil ve Kapsayıcı Bir İş Geleceği İçin Yeni Bir Toplumsal Sözleşme” temasıyla gerçekleştirildi.

Kongrede, Genel Başkanımız Mahmut Arslan’a, Genel Başkan Yardımcımız Mehmet Ali Kayabaşı, HAK-İŞ Denetleme Kurulu Başkanı Rafi Ay, Dış İlişkiler Birim Amirimiz Merita Yıldız, Dış İlişkiler Uzmanlarımız Ahmet Halfaya, Pınar Özcan ve Hizmet-İş Kadın Komitesi Başkanı Hatice Ayhan ile Gençlik Komitesi Başkanı Şifa Zeynep Kaya eşlik etti. Kongreye toplam 90 milyon işçiyi temsil eden 126 ülkeden 212 konfederasyonun bine yakın temsilcisi katıldı. 

Tüzük gereği yüzde 50 kadın delege zorunluluğu olan kongrede temsiliyetin yüzde 54,6'sını kadınlar oluşturdu.

ITUC-Asya Pasifik Bölge Kongresi, Kadın ve Gençlik Komitelerinin kongre öncesi yan etkinlikleri, kadınların ve genç işçilerin Yeni Sosyal Sözleşme merkezine nasıl yerleştirileceğine dair yoğun tartışmalarla başladı.

Dünyanın her yerindeki sendikal hareketten gelen katılımcılarla birlikte Asya ve Pasifik bölgesindeki üye sendikaların da katıldığı en büyük buluşma gerçekleştirildi

ITUC-AP Başkanı Felix Anthony, 5. Bölge Konferansını, bölgedeki baskıcı ortamda sendikaların karşılaştığı zorlukların ortasında, ITUC-AP'nin çalışma yaşamında temel hakları geliştirmedeki rolüne değinerek açtı.

Kongrenin ana oturumlarında, Kongre Genel Kurul Tartışmalarına paralel etkinlikler olarak, “İşler” ve “Örgütlenme” konulu 2 ayrı Panel Oturumu gerçekleştirildi.

Ev sahipliği yapan Tayland Konseyi Genel Sekreteri Manop Kuerat, 5. ITUC AP Bölgesel Konferansının delegelerini selamladı.

Genel Sekreter Luc Triangle, Asya ve Pasifik'te işçi haklarına yönelik artan saldırılar, derinleşen eşitsizlikler ve bu zorlukların çözümünde Yeni Sosyal Sözleşmenin önemini gündeme getirdi. Triangle, “Asla savaşı desteklemiyoruz; biz barış hareketinin bir parçasıyız. Birlikte çalışalım, birlik ve beraberlik içinde hareket edelim, haklarımız için mücadele edelim” diyerek güçlü bir mesaj verdi.

Ardından, Tayland Çalışma Bakanı Suchart Chomklin söz aldı. Tayland hükümetinin adil çalışma ve iyi yaşam koşullarını sağlamak için işçi haklarına önem verme taahhüdünü dile getirdi.

Arap ITUC Başkanı ve Filistin PGTFU Konfederasyonu Başkanı Shaher Saed, Kongre delegelerine seslendi. Devam eden çatışmanın ortasında Filistin'deki işçilerin karşılaştığı ciddi sorunları gündeme getirdi.

Kongrenin son gününde yapılan seçimlerle Shoya Yoshida, ITUC - Asya Pasifik Örgütünün Genel Sekreteri olarak yeniden seçildi. Teşekkür konuşması da: "ITUC-AP'yi çok daha başarılı bir konuma getirmek için elimden geleni yapacağım; dayanışma içinde ilerleyerek, Asya ve Pasifik'te adil ve kapsayıcı bir çalışma geleceği için yeni bir toplumsal sözleşmeyi geliştirerek bunu hep birlikte barışacağız” dedi

Fiji Sendikalar Konfederasyonu Başkanı Felix Anthony’nin de yeniden seçilmesinin ardından, bir dönem daha ITUC- AP Başkanı olarak görevine devam etmesi memnuniyetle karşılandı.

HAK-İŞ ITUC-AP 5. Kongresinde Büyük Başarılara İmza Attı

48 yıllık tarihi boyunca, çalışma yaşamın önemli bir aktörü olan Konfederasyonumuz HAK-İŞ ITUC - Asya Pasifik Bölgesel 5. Kongresinde yine büyük başarılara imza attı. Genel Başkanımız Mahmut Arslan, uluslararası kuruluşları barbarlığın karşısında durmaya davet ederek, “Filistin topraklarında sistematik olarak sürdürülen kanlı plana artık ‘dur’ demelerini bekliyor ve istiyoruz” dedi. Zalimin karşısında, mazlumun yanında yer alan HAK-İŞ yine bütün dünya ülkelerinin birlik sesi oldu.

HAK-İŞ ITUC-AP Kongresinde Önemli Görevler Üstlendi

HAK-İŞ olarak, ITUC-AP İcra Komitesinde Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Genel Başkan Yardımcımız Mehmet Ali Kayabaşı, Genel Sekreterimiz Eda Akbulut ve Dış İlişkiler Birim Amirimiz Merita Yıldız olmak üzere 4 koltukla temsil ediliyoruz. 

ITUC-AP Başkan Yardımcılığına Seçildik

Dış İlişkiler Birim Amirimiz Merita Yıldız. ITUC-AP’nin Başkan Yardımcılığına seçilirken; Kadın Komitesi Asil Üyeliğine Fulya Pınar Özcan, Gençlik Komitesi Asil Üyeliğine de Seymanur Türkoğlu seçildi.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC AP) 5. Dünya Kongresi kapanış programının ardından tamamlandı.

HABERE AİT GÖRSELLER :

23 Kasım 2023 11:32, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu