DEĞİRMENCİ, ENGELLİ İŞÇİLERİN UZAKTAN ÇALIŞMA BECERİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ EĞİTİM PROGRAMINA KATILDI
Genel Başkan Yardımcımız Yunus Değirmenci, 27 Aralık 2023 tarihinde, Avrupa Birliği Erasmus+ Programı çerçevesinde, İstanbul Üniversitesi ile birlikte yürütmekte olduğumuz Uzaktan Çalışanlar İçin Avrupa Dijital Beceri Merkezi (Remote Net) Projesi "Engelli İşçilerin Uzaktan Çalışma Becerilerinin Geliştirilmesi Eğitim Programı’na katıldı.
Toplantıya, Genel Başkan Yardımcımız Yunus Değirmenci’nin yanı sıra, Genel Sekreter Yardımcımız Fatma Zengin, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Genel Sekreteri Ayhan Metin ve Sendikalarımızdan eğitim programına katılan engelli üyelerimiz ile basın mensupları katıldı.
“Kahraman Askerimize Allah’tan Rahmet, Kederli Ailelerine Baş Sağlığı Diliyoruz”
Genel Başkan Yardımcımız Yunus Değirmenci, sınır ötesinde ülkemizin bekası için canını ortaya koyan ve geçtiğimiz günlerde hain terör örgütü PKK tarafından şehit edilen 12 kahraman askerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine baş sağlığı, yaralılarımıza da acil şifalar diledi.
“Asgari Ücret Tespit Komisyonu Tüm Kesimleri Temsil Etmiyor”
Asgari ücret ile ilgili açıklamalarda bulunan Değirmenci, HAK-İŞ olarak asgari ücret tespit komisyonunun yapısının doğru bulunmadığını, tüm kesimleri temsil etme açısından komisyon kapsayıcı bir yapıda olmadığını ifade etti.
İşçi kesiminin masada temsil gücünün arttırılması adına yeni bir modele ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Değirmenci, “İşçi kesiminin, masada temsil gücünün artırılmasını istiyoruz. Geniş kapsamlı bir komisyon yapısıyla, asgari ücrette istediğimiz rakamların daha kolay alınabileceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.
“Asgari Ücret Bir Geçim Ücretine Dönüştü”
Avrupa Birliği ülkelerinin tamamında asgari ücretin, istisnai bir ücret olduğunu hatırlatan Değirmenci, ülkemizde mevcut durumda asgari ücretin bir geçim ücreti haline geldiğini, komisyon tarafından belirlenecek ücretin aslında asgari ücret değil bir geçim ücreti olduğunun altını çizdi.
“Asgari Ücret Belirlenirken İlkeler Üzerinde Durmalıyız”
HAK-İŞ olarak, asgari ücretin belirlenmesinde rakamlardan ziyade ilkeler üzerinde durmakta olduğumuzu dile getiren Değirmenci, işçinin tek başına bir işçi olarak değil, ailesiyle beraber değerlendirilerek asgari ücretin belirlenmesi talebimizi belirtti. Değirmenci, “Belirlediğimiz asgari ücretin toplu sözleşme düzenimizi de ortadan kaldırmaması gerekiyor. Eğer asgari ücret belirlenirken, asgari ücretin dışındaki ücretlilerin durumu dikkate alınmazsa bütün ücretlilerin asgari ücrete yaklaştığı bir model, hem toplu iş sözleşmesindeki düzenimizi bozacak, hem de işçiler arasında ciddi bir huzursuzluğa neden olacaktır. Dolayısıyla asgari ücreti belirlerken, diğer ücretleri de artıracak şekilde bir planlama yapılması gerekiyor” dedi.
HAK-İŞ olarak Dezavantajlı Gruplar İçin Önemli Projeler Gerçekleştiriyoruz
Dünyamızın son dönemlerde bir çok felaketle birlikte salgın hastalıklar, kuraklık, savaş ve beraberindeki etkilerle mücadele ettiği bir zamanda dezavantajlı gruplarda yer alan engelli bireylerin olumsuz gelişmelerden çok daha ağır bir şekilde etkilendiğini ifade eden Değirmenci HAK-İŞ olarak, böylesi bir dönemde kadınlar ve engelliler başta olmak üzere, toplumun tüm kesimlerini kapsayan ve kucaklayan projeleri, bir bir hayata geçirerek, dünyadaki olumsuz gelişmelerin etkilerini en aza indirmek için, gayret sarf ettiğimizi dile getirdi.
“Her İki Çalışma Modelinde Esas Olan Emektir, Alın ve Akıl Teridir”
Salgın dönemi ile birlikte uzaktan çalışma modelinin iş yaşamında yerinin giderek arttığı bir döneme girdiğimizi belirten Değirmenci, Uzaktan çalışma modeliyle ilgili olarak, ilgili mevzuat ve kanunların düzenlenmesi için HAK-İŞ olarak, görüştüğümüz ilgili devlet kurumu yetkililerine görüşlerimizi ifade ederek, gerekli tedbirleri almaları için girişimlerimizi sürdürüyoruz. Bu konuda bir farkındalığın da oluşması için, HAK-İŞ olarak gayret sarf ediyoruz. Bizim nazarımızda evden çalışan da, işyerine gelip çalışan da birdir. Çünkü her iki çalışma modelinde esas olan emektir, alın ve akıl teridir. Her iki grup da, işyerine gerekli katkıyı ve verimi sağlamaktadır. Bu anlayışla, engelli bireylerin hayatının her alanında yanında olan HAK-İŞ, uzaktan çalışan bireylerin de yanında olmayı sürdüreceğinden emin olabilirsiniz” dedi.
Genel Sekreter Yardımcımız ve Remote Net Proje Koordinatörümüz Fatma Zengin, Remote Net projemizin yaklaşık 2 yıldır 4 ülke, Kalkınma Ajansı ve İstanbul Üniversitesi ile ortaklaşa yürütüldüğünü, gerçekleştirilen eğitim programında uzaktan çalışma noktasında dijital becerilen kazanılması adına etkili bir eğitim olacağını ifade etti.
HAK-İŞ Konfederasyonu olarak projeli çalışma kültürünü benimsediğimizi ifade eden Zengin, engelli bireylerin çalışma hayatında karşı karşıya kaldıkları zorlukların üstesinden gelebilmek adına birçok çalışmanın hayata geçirildiğini vurguladı.
HAK-İŞ Projeler Koordinatörümüz Recep Atar ve Proje Ortaklarımızdan İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Dr. Öğretim üyesi İlhan Doğan proje teknik detayları ve proje çıktıları ile ilgili olarak birer konuşma gerçekleştirdi.
Programın öğleden sonraki bölümünde, Atılım Üniversitesi
Yazılım Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Yazıcı Engellilerin
Çevrimiçi Toplantı Araçları Kullanım Becerilerinin Artırılması konulu, Kırıkkale
Üniversitesi Hukuk Fakültesi Özel Hukuk Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Yorulmaz Uzaktan
Çalışmanın Engelli Çalışanlar Açısından Değerlendirilmesi konulu sunumları
gerçekleştirdi.
Programın son bölümünde moderatörlüğünü Genel Sekreter
Yardımcımız ve Remote Net Proje Koordinatörümüz Fatma Zengin’in yaptığı, İş-Yaşam
Dengesi İçin Teknikler ve Sendika Üyesi Bir Engelli Çiften İyi Uygulama
Örnekleri konulu oturumda panelist Hanifi ve Sultan Karadağ çifti bilgi ve
deneyimlerini aktardı.
Program sertifika takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona
erdi.
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu