ARSLAN'DAN İRAN’DAKİ HANE-İ KARGAR'A ÇALIŞMA ZİYARETİ

10 Mart 2024 19:49, Haberler


ARSLAN'DAN İRAN’DAKİ HANE-İ KARGAR'A ÇALIŞMA ZİYARETİ

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 7-10 Mart 2024 tarihleri arasında İran’daki Hane-İ Kargar‘a (İran İşçi Evi) çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Ziyarette, Genel Başkanımız Mahmut Arslan’a HAK-İŞ Disiplin Kurulu Üyesi ve Öz İnşaat-İş Sendikamızın Genel Başkanı Zekeriya Koca ve Dış İlişkiler Uzmanımız Ahmet Halfaya da eşlik etti.

Arslan, ziyaretin ilk gününde Hane-i Kargar Genel Sekreteri Alireza Mahjoub ve yönetim kuruluyla ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Genel Başkanımız Arslan, 4 Ocak 2024 tarihinde İran’da Kasım Süleymani'nin mezarı yakınında düzenlenen terör saldırısını kınayarak İran halkına başsağlığı dileğinde bulundu. 

HAK-İŞ ile Hane-i Kargar arasındaki ilişkilerin çok eski, samimi ve güçlü olduğunu ifade eden Arslan, "1990 yılında 1 Mayıs kutlamalarına katılmak üzere Tahran’daydık" dedi.  Arslan, o mitingde Ahmed Humeyni'nin de bir konuşma yaptığını ve iki konfederasyon arasındaki ilişkileri geliştirme kararı alındığını anımsattı. Bölgenin iki güçlü devleti İran ve Türkiye’nin büyük sorumluluk taşıdığını vurgulayan Arslan, "Sendikal örgütler olarak, uluslararası barışa katkı yapmalıyız. Sorunların çözümü için birlikte çalışmalıyız. Hükümetlerimizi yönlendirmeli ve politikaların emekçiler lehine şekillendirilmesi yönünde gayret sarf etmeliyiz" dedi.

Genel Başkanımız Arslan, siyonist İsrail’in Filistin’e özellikle Gazze’ye yönelik saldırı, katliam ve soykırımını bir kez daha şiddetle kınadı. Arslan, "Filistin halkına her türlü desteklerde bulunmalıyız. Yardım kampanyaları düzenlemeye devam etmeliyiz. Uluslararası sendikal hareketin bilgilendirilerek aynı yardım kampanyasının bütünleşik bir hareketle yapılması konusunda destek istenilerek bir çağrı yapmalıyız" dedi.

İran Hane-i Karger (İran İşçi Evi) Genel Sekreteri Alireza Mahjoub, "2,8 milyon üyemizle ile İran’da oldukça güçlü bir sivil toplum kuruluşu ve emek örgütüyüz. Tüm dünyayı saran küreselleşme ve özelleştirme dalgası, işçilerin sorunlarını artırmaktadır. Bu sorunların çözümü için iki strateji belirledik. İlk olarak, eğitim faaliyetlerine ağırlık vereceğiz. Bu doğrultuda, işçilere yeni bilgi ve beceri kazandırmak üzere, üniversitelerimizi kurduk. İkinci olarak; işçilerin sosyal yaşama daha aktif katılmaları amacıyla farklı kentlerde sosyal tesisler kurduk" dedi.

HAK-İŞ Konfederasyonunun çalışmalarını yakından takop ettiklerini ifade eden Mahjoub, kamuda çalışan 1 milyona yakın taşeron işçiyi kadroya kavuşturmak için HAK-İŞ’in gayretini ve çabalarını takdir ettiklerini söyledi. 

HAK-İŞ’in Dünya Kadınlar Günü kapsamında düzenlediği “Filistinli Kadınlarla Uluslararası Dayanışma Konferansı için teşekkür eden Mahjoub,  "İsrail’e karşı ortak mücadele verip, Filistinli halkın sesini olmalıyız ve her türlü desteği vermeliyiz" dedi. 

Genel Başkanımız Arslan, ziyaretin ikinci günü, Tebriz’de  İran Hane-i Kargar (İran İşçi Evi) Tebriz Yönetim Başkanı Karim Sadik Zade ve yönetim kuruluyla görüştü. 

HAK-İŞ ve İran Hane-i Kargar (İran İşçi Evi) arasındaki ikili ilişkileri iyi bir seviyeye getirmek için gayret sarf eden Alireza Mahjoub beye teşekkür eden Arslan, "Hane-İ Kargar güçlü bir sivil toplum kuruluşudur, iki kardeş kuruluş yapacağı birçok ortak faaliyetleri ve eğitimleri var" dedi.

İran Hane-i Kargar (İran İşçi Evi) Tebriz Yönetim Başkanı Karim Sadik Zade, "Türkiye’nin kalkınması ve güçlü olması bizi yakından ilgilendirip sevindiriyor" dedi. HAK-İŞ’in tecrübelerine ve birikimlerine ihtiyaç duyduklarını ifade eden Zade, Tebriz’e yakın olan başta Van olmak üzere ve diğer şehirler ile ortak eğitim programları düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

Genel Başkanımız Arslan,  berberindeki heyet ile bitlikte, T.C. Tahran Büyükelçisi Prof.Dr. Hicabi Kırlangıç, T.C. Tebriz Başkonsolosu Çetin Taner, İran Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Solat Mortazavi, Tebriz Belediye Başkanı Yaghoub Houshyar, İran Traktör Fabrikası Yöneticileri ile ikili temaslarda bulundu. 

Ayrıca, Ziyaret esnasında Genel Başkanımız, İran Hane-i Kargar’a (İran İşçi Evi) birçok üniversiteye, mesleki okullara ve sosyal tesislere ziyaretlerde bulundu.


10 Mart 2024 19:49, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu