HAK-İŞ ve ARNAVUTLUK KSSH'DEN FİLİSTİN’E DESTEK ORTAK BİLDİRİSİ

17 Temmuz 2024 14:01, Haberler


HAK-İŞ ve ARNAVUTLUK KSSH'DEN FİLİSTİN’E DESTEK ORTAK BİLDİRİSİ 

Konfederasyonumuz HAK-İŞ ve Arnavutluk İşçi Sendikaları Konfederasyonu (KSSH) tarafından, Filistin’e destek konusunda ortak bir bildiri yayınlandı. Bildiri, Genel Başkanımız Mahmut Arslan ve KSSH Genel Başkanı Kol Nikolla tarafından imzalandı. 

HAK-İŞ ve Arnavutluk KSSH Konfederasyonu tarafından gerçekleştirilen Filistin’e Destek Ortak Basın Açıklaması 17 Temmuz 2024 tarihinde,  Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Genel Başkan Yardımcılarımız Devlet Sert, Halil Çukutli, Mehmet Ali Kayabaşı, Genel Sekreterimiz Eda Akbulut, Genel Sekreter Yardımcımız Hamdi Abdullah Koçoğlu, Arnavutluk İşçi Sendikaları Konfederasyonu (KSSH) Genel Başkanı Kol Nikolla ve Arnavutluk sendikal hareket yöneticileri ve basın mensuplarının katılımıyla gerçekleştirildi. 

Arslan, HAK-İŞ ve KSSH olarak Filistin konusunda ortak bir dayanışma sergilemek, Filistin'de yaşanan katliamlara dur demek, uluslararası sendikal hareketi bir kez daha göreve çağırmak için dayanışmamızı ortaya koymak adına KSSH Konfederasyonu tarafından böyle bir toplantının tertip edilmesi talebinde bulunulduğunu belirtti.

“7 Ekim Dolmuş Bardağın Taştığı Tarihtir”

HAK-İŞ Konfederasyonu’nun kurulduğu 1976 yılından itibaren Filistin’in yanında olduğunu hatırlatan Arslan, Filistin konusunun 7 Ekim tarihi ile sınırlandırılmaması gerektiğini ifade etti. Arslan, “Filistin'de olup bitenleri 7 Ekim'le sınırlı görmeyelim. Bu bizi büyük bir yanılgıya götürür. 7 Ekim dolmuş bardağın taştığı tarihtir. Başkenti Kudüs olan bağımsız ve üzgün bir Filistin devleti kurulana kadar HAK-İŞ’in mücadelesi devam edecektir” dedi.

“Filistin’e Acil İhtiyaç Malzemelerini Ulaştırdık”

HAK-İŞ'in Filistin konusunda yürüttüğü çalışmaları anlatan Arslan, Filistin'li ve Gazze'li kardeşlerimiz ile dayanışma içinde olmak ve onlara maddi destek sağlamak konusunda ilk andan itibaren büyük bir kampanya başlattıklarını ve bu yardım kampanyası ile Filistin ve Gazze’ye acil yardım malzemelerinin  ulaştırıldığını ifade etti. Arslan, “Filistin Sağlık Bakanlığı'na acil ilaç ve sağlık malzemesi ulaştırma konusunda ilk etapta 25 bin dolarlık bir kaynağı ulaştırmayı başardık. Daha sonra Türk Kızılay'la beraber çalışarak Refah Kapısı'ndan, Mısır tarafından hazırlanmış acil gıda ve diğer ihtiyaç malzemelerini Türk Kızılay'ımızın da aracılığıyla Gazze'ye ulaştırabildik” şeklinde konuştu.

“Hükümetimizden Daha Fazlasını İstiyoruz”

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Türk Hükümeti'nin Filistin konusundaki çabalarını, mücadelesini takdir ettiklerini söyleyen Arslan, “Ancak daha fazlasını istiyoruz. Uluslararası kuruluşlar ve ILO başta olmak üzere, Birleşmiş Milletler nezdindeki çabalarımızı, girişimlerimizi devam ettiriyoruz. Uluslararası topluma bir çağrıda bulunduk. Bir an evvel ateşkesin sağlanması ve işgalin sona ermesi, ablukanın kaldırılması ve Başkenti Kudüs olan bir bağımsız Filistin devletinin kurulması çabalarımızı bir kez daha dünyaya ilan ediyoruz” dedi.

“Üç Temel Sorumluluğumuz Var”

Filistin konusunda üç temel sorumluluklarının olduğunu hatırlatan Arslan, “Birincisi, Filistin'de olup bitenleri bir insan hakları sorunu olarak görüyoruz. İnsanlık sorunu olarak gördüğümüz için orayla ilgilenmek zorundayız. İkincisi, bir sendikacı olarak şu anda terörist devlet İsrail'in elinde yaklaşık 150.000'e yakın Filistinli işçi esir tutulmakta. Onlarla dayanışma içerisinde olmak zorundayız ve bunu uluslararası topluma doğru anlatmak için bir sendikacı olarak da Filistin'de olup bitenlere karşı tavır koymak zorundayız. Üçüncüsü, Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi. Dolayısıyla 4 asır yaklaşık Osmanlı'nın bir parçası olarak tarihi büyük bir bağımız var. Bundan dolayı da orayla ilgilenmek ve orada olup bitenleri takip etmek, ona karşı mücadele etmek zorundayız” dedi.

“Mahmut Arslan’ın Yapmış Olduğu Her İşe İmza Atarız”

Arnavutluk İşçi Sendikaları Konfederasyonu (KSSH) Genel Başkanı Kol Nikolla, HAK-İŞ ile birlikte ortak bir bildiride bir arada olmaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını belirterek, “Biz her zaman HAK-İŞ ve Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın yapmış olduğu bütün işlere imzamızı atarız. Biz kendisiyle birlikte ve HAK-İŞ'le birlikte bütün uluslararası arenada hareket etmekten gurur duyarız, onur duyarız. HAK-İŞ, şimdiye kadar yapmış olduğu bütün faaliyetlerde Filistin konusunda savunuculuk yapmıştır” dedi.

“En Zor Zamanlarımızda HAK-İŞ Yanımızda Oldu”

Filistin konusunda Arnavutluk halkının büyük bir hassasiyeti olduğuna dikkat çeken Nikolla, “HAK-İŞ ile mükemmel ilişkilerimiz var. HAKİŞ'in bize vermiş olduğu değer sadece KSSH anlamında söylemiyorum, Arnavutluk'taki diğer bütün sendikal güçlere de vermiş olduğu desteklerden ötürü kendisine teşekkür etmek istiyorum. En zor zamanlarımızda her zaman HAK-İŞ'i yanımızda hissettik ve HAK-İŞ'le birlikte hareket ettik” diye konuştu.

“Filistin Çok Hassas Konumuz Olmuştur”

Arnavutluk halkının tarih boyunca zulüm, işkence, soykırım ve her türlü zorlukları yaşadığını sözlerine ekleyen Nikolla, “Filistin konusu da bizim için çok hassas bir konu olmuştur. Biz hem ulusal hem de uluslararası platformlarda, bütün toplantılarda bu konuyu ele aldık. Filistin halkının yaşamış olduğu katliam, yaşamış olduğu bu soykırım aslında çok fazla dile getirilmese de birçok platformda biz bunu dile getirmekle mükellefiz. Dolayısıyla bizim en azından elimizde bu kadar geliyor ve bunu yapmaya çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.

Genel Başkan Yardımcımız Halil Çukutli, Arnavutluk İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun ziyaretinden dolayı memnuniyet duyduklarını belirtti. Filistin meselesi konusunda gösterilen hassasiyetten dolayı Nikolla ve ekibine teşekkürlerini ileten Çukutli, Arnavutluk İşçi Sendikaları Konfederasyonu ile ilişkilerin daha ileriye taşınması adına, iki konfederasyona bağlı sendikalar arasında da ilişkilerin kurulması gerektiğini ifade etti.

Genel Başkan Yardımcımız Devlet Sert, ziyaretlerinden dolayı heyete teşekkür etti. Dünyanın göz yumduğu bir dönemde Filistin konusunda duyarlılık gösteren Kol Nikolla ve heyetini tebrik etti. İkili işbirliği anlaşmalarının sendikalar boyutuna taşınacağına değinen Sert, HAK-İŞ’e bağlı sendikalarımızın ikili işbirliği yapma konusunda çaba gösterdiğini ifade etti.

Genel Sekreterimiz Eda Akbulut, ITUC üyesi iki konfederasyonunun Filistin'e destek konusunda ortak bir basın açıklaması yaparak bildiriyi imza altına almasının kıymetli olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından, HAK-İŞ Konfederasyonumuz ve Arnavutluk KSSH Konfederasyonu arasında HAK-İŞ ve KSSH Filistin’e Destek Ortak Bildirisi imzalandı. 

Filistin’e Destek Ortak Bildirisi Genel Sekreter Yardımcımız Hamdi Abdullah Koçoğlu tarafından okundu.

İmzalanan bildiride, HAK-İŞ ve KSSH olarak Filistin konusunda ortak bir dayanışma sergilemek, Filistin'de yaşanan katliamlara dur demek, bu konuda uluslararası sendikal hareketi bir kez daha göreve çağırmak, dayanışmamızı ortaya koymak adına bu toplantının gerçekleştirildiği belirtildi. HAK-İŞ ve KSSH’nin, ulusal ve uluslararası düzeyde, her platformda Filistin’de adil ve kalıcı barış tesis edilmeden, Başkenti Kudüs olan özgür ve bağımsız bir Filistin devleti kuruluncaya kadar mücadeleye devam edeceğine yönelik kararlılıklarının bir kez daha ifade edildiği ve iki konfederasyon olarak İsrail- Filistin ihtilafının çözümü noktasında birlikte çalışmaya devam edileceği vurgusu yapıldı.

Toplantının ikinci bölümünde, Türkiye’de çalışma hayatı, sendikal örgütlenme ve mevzuat konularında eğitim programı gerçekleştirildi.


İLGİLİ DOSYALAR:

17 Temmuz 2024 14:01, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu