ÇUKUTLİ, L20 ZİRVESİNDE YENİ BİR TOPLUMSAL SÖZLEŞME VE DAYANIŞMA RUHUNA DİKKAT ÇEKTİ

24 Temmuz 2024 17:07, Haberler


ÇUKUTLİ, L20 ZİRVESİNDE YENİ BİR TOPLUMSAL SÖZLEŞME VE DAYANIŞMA RUHUNA DİKKAT ÇEKTİ

Genel Başkan Yardımcımız Halil Çukutli, 24 Temmuz 2024 tarihinde Brezilya’da düzenlenen L20 zirvesi “Kırılgan Bir Dünya Bağlamında Yeni Toplumsal Sözleşme'nin Hayata Geçirilmesi” konulu oturuma katıldı.

“Yeni Bir Toplumsal Sözleşme ve Dayanış Ruhuna İhtiyaç Var”

Çukutli, dünyanın üreten gücü emekçiler olarak yeni bir toplumsal sözleşme ve toplumsal dayanışma ruhunu oluşturmaya ihtiyaç olduğunu belirterek, “Dünyamız gerçekten çok kırılgan bir halde ve bu kırılganlığı gidermek için yeni fikirler, yeni eylemler gerekli. Benzer toplantılarda sürekli şekilde sosyal diyalogdan, kapsayıcılıktan, göç politikalarından ve insan haklarından bahsediyoruz. Lakin, bugün karşıya karşıya bulunduğumuz emek ve insan hakları odağındaki problemler her geçen gün daha da kötüye gidiyor” diye konuştu.

“Filistin’de Bebekler Ölüyorsa, Zenginliğimiz Bize Huzur Getirmeyecektir”

Emekçilerin daha insani şartlarda yaşamaları için çaba sarf ederken, Filistin ve Ukrayna başta olmak üzere dünyanın birçok noktasında insanların savaş ortamında hayatlarını devam ettirmek için açlık ve susuzlukla mücadele ettiğini hatırlatan Çukutli, “Bugün üzerinde durmak istediğim konu; G-20 dışındaki ülkeleri de kapsayacak bir insani yaklaşımı ortaya koyabilme çabasıdır. Filistin’de bebekler bombalar altında katlediliyorsa, bizim burada refah içinde sürdüreceğimiz hayatın bir anlamı kalmıyor. Afrika’da bir çocuk temiz yiyecek ve içeceğe ulaşamıyorsa, biz burada huzur içinde beslenemeyiz. Dünyanın bütün insanlarını bir bedenin parçaları gibi görmediğimiz müddetçe, zenginliğimizin bize huzur getirmeyeceği açıktır” şeklinde konuştu.

Toplantıda göç ve mülteci sorununa da değinen Çukutli, sivil inisiyatifi güçlü şekilde kullanarak, göçe neden olan çatışmaların durdurulması, çatışma bölgelerinde istikrar ve barışın sağlanması için çaba sarf edilmesi gerektiğini vurguladı.

Dünya emekçilerinin birlikte hareket etmesine ve dayanışmasına her zamankinden daha çok ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Çukutli, “Bizler sendikal hareketin temsilcileri olarak sahip olduğumuz gücü insanlığın refahı, çalışma hayatının devamlılığı ve yaşanabilir bir dünya için kullanmak zorundayız” hatırlatmasında bulundu.

“Emek ve Üretim En Değerli Sermayedir”

HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, emek mücadelesini büyütmenin ve geliştirmenin çabasında olduklarını söyleyen Çukutli, “Emek ve üretimin toplumların en değerli sermayesi olduğuna inanarak, insan onuruna yakışan bir çalışma hayatını oluşturmak için mücadele verdik ve vermeye devam ediyoruz. Kapsayıcı, paylaşımcı, adil ve eşitlikçi bir yaklaşımla emeğin hakkını savunmak; sömürüye, ayrımcılığa, haksızlık ve çatışmaya karşı çıkmak, HAK-İŞ olarak temel ilkemiz olmaya devam edecek” dedi.

Toplantıda Genel Başkan Yardımcımız Halil Çukutli’ye, Dış İlişkiler Birim Amirimiz Merita Yıldız eşlik etti.

HABERE AİT GÖRSELLER :

24 Temmuz 2024 17:07, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu