EMEKÇİNİN SESİ GAZİANTEP’TEN YÜKSELDİ

13 Eylül 2024 19:57, Haberler


EMEKÇİNİN SESİ GAZİANTEP’TEN YÜKSELDİ

HAK-İŞ olarak, "Haklarımız İçin Meydanlardayız" temasıyla gerçekleştirdiğimiz kitlesel buluşmalarımızın üçüncüsünü Gaziantep'te büyük bir çoşku ve katılım ile gerçekleştirdik. Alanı dolduran binlerce emekçiyle birlikte, vergi adaletsizliği; sendikal baskılar, işten çıkarmalar ve sürgünler, Kamu Çerçeve Protokolü'ne ek protokol zam talebi, kayıt dışı istihdam, kapsam dışında kalanlar için kadro talebi, örgütlenmenin önündeki engeller ve iş kazaları başta olmak üzere çalışma hayatının gündemindeki konulara ilişkin taleplerimizi dile getirdik.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan'ın liderliğinde  Gaziantep İstasyon Meydanı’nda 13 Eylül 2024 tarihinde gerçekleştirdiğimiz mitingimize, Genel Başkan Yardımcılarımız Yunus Değirmenci, Devlet Sert, Halil Çukutli,  Mehmet Ali Kayabaşı, Genel Sekreter Yardımcılarımız Fatma Zengin, Hamdi Abdullah Koçoğlu, HAK-İŞ’e bağlı sendikalarımızın Genel Başkanları ve Yönetim Kurulu Üyeleri, HAK-İŞ Gaziantep İl Başkanı Halil İbrahim Tanrıöver, Hizmet-İş Sendikamızın Kurucu ve Onursal Genel Başkanı Hüseyin Tanrıverdi, HAK EMEK-DER Genel Başkanı Remzi Karataş, HAK-İŞ ve sendikalarımızın bölge il ve şube başkanları ile üyelerimiz ve basın mensupları katıldı.

Genel Başkanımız Arslan, alanda toplanan emekçiler tarafından coşkuyla karşılandı. Program, iş kazaları, deprem, salgın, doğal afet ve vatan savunmasında kaybettiğimiz şehitlerimiz ve depremde kaybettiklerimiz için saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Vatan uğrunda kahramanca can veren tüm şehitlerimiz, depremde ve iş kazalarında hayatını kaybedenler ile Filistin’de şehit olan kardeşlerimiz için Kur’an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi.

Mitingde alanı dolduran binlerce işçi tarafından, “HAK-İŞ Nerede Biz Oradayız”, “Haklarımız İçin Meydanlardayız”, “İşçi Sendika Omuz Omuza”, “Vergide Adalet”, “Filistin’e Selam Direnişe Devam” sloganları atıldı.

Mitingde, “Vergide Adalet”, “Kamu Çerçeve Protokolü'ne Ek Protokol Zam Talebimizin Verilmesini İstiyoruz” “Mevsimlik, Geçici ve Kamu İşçileri ile Kampanya İşçilerinin Sorunlarının Çözülmesini İstiyoruz”, “Sendikal Baskılar Son Bulsun”, “Kazasız Meslek Hastalıksız, Ölümsüz İş ve İşyerleri İstiyoruz” “En Düşük Emekli Maaşının Asgari Ücret Olmasını Talep Ediyoruz”, “Refahın Adil Bölüşümünü İstiyoruz” “Ev İşçileri İçin Örgütlenme İstiyoruz” dövizleri taşındı.

Grevdeki Emekçileri Selamlıyoruz

Genel Başkanımız Arslan, alanı dolduran coşkulu kalabalığa yaptığı konuşmada, 31 Mart Yerel Seçimleri ile DEM Parti ve bazı siyasi partilerin, HAK-İŞ’in onurlu emek mücadelesine karşı operasyon başlattığını belirterek, başta Van’da ve Diyarbakır’da ekmekleri için mücadelelerine devam eden işçiler olmak üzere tüm işçilere selam yolladı. Arslan, hakları için grevde olan Hatay Yolbulan Metal işçilerine, İzmir Kemalpaşa’daki Lezita işçilerine, SARAR işçilerine ve Bursa Gemlik Borusan Port işçilerine mücadelelerinde başarılar diledi. Arslan, “Emeğimiz, ekmeğimiz, onurumuz, haysiyetimiz için çıktığımız bu yolda bütün engelleri aşarak, bütün baskılara direnerek, bütün engellemeleri yıkarak HAK-İŞ’i büyütmeye devam edeceğiz. Zor günler, zorlu günler, yaşadığımız sorunlar, sıkıntılar gerçekten bizi zorluyor. Ama biz zorluklarda büyüyerek geldik. Baskılara direnerek geldik. 12 Eylül darbesine direnerek geldik. 28 Şubat'a direnerek geldik. Mahsun olmayın. Üzülmeyin. Endişe etmeyin. Gelecek bizimdir. Aydınlık günler bizimdir inşallah” dedi.

Şehitkamil Belediyesinde İşçi Kıyımı


Gaziantep Şehitkamil Belediyesinde Hizmet-İş Sendikamızın üyesi işçilerin büyük bir haksızlıkla karşı karşıya olduğunu ifade eden Arslan, Belediye Başkanının mazbatasını alır almaz işçilerin özgür iradesi ile seçtikleri Hizmet-İş Sendikamızdan baskı ve zulüm ile istifa ettirildiklerini dile getirdi. Belediyede yaşanılan durumun kabul edilemez olduğunun altını çizen Arslan, “Bu emek düşmanlarının emek istismarcılarının hesabını sorana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Bunu herkes bilsin. Peşini bırakmayacağız” dedi.

Emekçilerin Sesi Olmak İçin Meydanlardayız

Arslan, ülkemizin yakın tarihte yaşamadığı bir kriz ile karşı karşıya olduğunu belirterek, krizin en büyük mağdurunun emek hareketi ve işçiler olduğunu ifade etti. HAK-İŞ’in işçiler ile birlikte mücadele için meydanlarda olduğunu belirten Arslan, “Emekçilerin, işçilerin, mazlumların, haksızlığa uğramış kitlenin sesi olmak, onların sorunlarına dile getirmek için meydanlardayız. Bu meydanları dolduran kardeşlerimizin ne yaşadıklarını, nasıl yaşadıklarını, hangi zorluklara göğüs gelerek buraya geldiklerini biliyoruz. Yaşamak mucizeye dönüştü. Gerçekten artık geçinemiyoruz” dedi.

“Olumsuzlukların Sorumlusu Biz Değiliz”

Arslan, dünya genelinde yaşanan pandemide, Rusya-Ukrayna Savaşı ardından Filistin’de yaşanan katliamlar ve Kahramanmaraş merkezli depremlerde en büyük mağduriyeti emekçilerin yaşadığını, en büyük mücadeleyi de emekçilerin verdiğini belirtirken, “Ülkemizde ve dünya genelinde yaşanan zorlukların farkındayız. Bütün bunlar ülkenin ekonomik yapısını finans dengelerini bozdu. Bunu anlıyoruz. Ama çalışanlar olarak bu yaşananların sorumlusu biz değil. Ülkemizin bütün bu zorlukları aşacak kapasiteye, güce, enerjiye sahip olduğunu biliyoruz”

“Bu Taksimi Kurt Yapmaz, Kuzulara Şah Olsa”

Arslan, son 5 yılda milli gelirin artmasına rağmen çalışanların yoksullaştığını belirterek, zorlukların ve kriz dönemlerinin faturasını sadece çalışan işçilerin ödemesinin doğru olmadığını ifade etti. Çalışanların milli gelirden aldığı payın yüzde 25’e düştüğünü ancak sermayenin aldığı payın yüzde 55’e çıktığını ifade eden Arslan, “Bu taksimi Kurt yapmaz, Kuzulara Şah olsa” dedi.

“Az Kazanandan Az Çok Kazanandan Çok Vergi Alınmalı”

HAK-İŞ’in alanlarda dile getirdiği bütün konuların gereğini yapmak için her türlü platformda büyük bir mücadele verdiğini hatırlatan Arslan, vergi sistemimiz üzerinde büyük sıkıntılar olduğunu, az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması üzerine yeni bir modelin oluşturulması için Konfederasyonumuzun HAK-İŞ Akademi’yi kurduğunu ve alanında uzman akademisyenler tarafından bir rapor oluşturulduğunu ifade etti.

Vergi Sistemine İtirazımız Var

HAK-İŞ’in vergi raporunun detaylarına değinen Genel Başkanımız Arslan, “Verginin kriz dönemlerinde yüzde 10 ile sınırlandırılmasını istiyoruz. Vergi dilimlerindeki aralıkların arttırılmasını oranların düşürülmesini istiyoruz.  Az kazanan az vergi versin. Kimse vergi vermeyelim demiyor, ama verginin adaletli alınmasını istiyoruz. Zaten zor geçinen ve enflasyon altında ezilen emekçilere nefes aldıralım. Verginin hakkaniyetli toplanması kadar hakkaniyetli dağıtımının da yapılması gerekiyor. O nedenle mitinglerimizin temel ögesi vergi sisteminin adil bir noktaya getirilmesidir” dedi.

Sendikal Hareket Güçlenirse Sorunlar Çözülür

Ülkemizde çalışma mevzuatı konusunun da sorunlar olduğunu, sendikal hareketin güçlenmesi ile tüm sorunların üstesinden gelineceğini kaydeden Arslan, üç temel konu üzerinde durdu. Arslan, “Eğer bu ülkede sendikal hareket güçlenirse, sendikal hareket büyürse, toplu sözleşme herkesi kapsarsa öncelikle kayıt dışını önlüyoruz. Toplu sözleşme olan hiçbir yerde kayıt dışı istihdam olamaz. İkincisi sendikal örgütlülüğün olduğu işyerlerinde İş kazalarında ölüm oranları yüzde birin altına düşüyor ve son olarak adil bir gelir dağılımını önemli ölçüde gerçekleştiriyoruz” dedi. Arslan, sendikal mevzuatın yeniden ve ivedilikle gözden geçirilip örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını istedi. Arslan, sendikal örgütlenmenin önündeki en önemli engelin iş güvencesi olduğunu belirterek, mevcut iş güvencesinin sembolik bir iş güvencesi niteliğinde olduğunun altını çizdi.

İşçi ve sendika omuz omuza olursa bu gücün karşısında hiçbir işverenin duramayacağını belirten Arslan, emeği ve alınteri için mücadele veren işçiler adına işverenlere; “Nereye kadar kaçacaksınız, nereye kadar engelleyeceksiniz. Peşinizdeyiz” dedi.

696 Sayılı KHK ve Eksik Kalan Konular

HAK-İŞ’in verdiği büyük mücadelenin sonunda Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük reformlarından birine imza atıldığını, kamuda taşeron sorununun çözüldüğünü, 696 sayılı KHK ile 1 Milyon taşeronun kadro almasında HAK-İŞ’in öncü rol üstlendiğini ifade eden Arslan, 696 sayılı KHK ile çözüme kavuşturulamayan sorunları dile getirdi. Arslan, “696 ile yaklaşık bir milyon arkadaşımız kadro aldı. Ancak bu arkadaşlarımızın tayin ve becaiş hakları ne yazık ki hala verilemiyor. Tayin ve becaiş haklarının alınması için mücadelemizi sürdürüyoruz. Yine 696 kapsamına girmeyen bize göre yüz binin üzerindeki kamuda, KİT'lerde ve diğer yerlerde çalışan taşeron işçilerin kadro sorununun çözülmesini istiyoruz” dedi.

Arslan Taleplerimizi Sıraladı

Genel Başkanımız Arslan, emekçilerin taleplerimizi şu şekilde sıraladı:  “Yerel yönetimlerde Kamu Çerçeve Protokolü’nün uygulanmasını istiyoruz. Belediyede çalışan arkadaşlarımızın özellikle KHK kapsamına alınmamasının yasaya aykırı bir durum olduğunu biliyoruz ve bu durumun çözülmesini istiyoruz. Belediye şirketlerinde ilave tediyenin uygulanmasını istiyoruz. Geçici ve mevsimlik işçilerin sorunları artık çözülsün istiyoruz. Kamu Çerçeve Protokolü kapsamındaki bütün emekçilere enflasyon kayıplarının ortadan kaldırılması için ek zam istiyoruz. Ek protokol ile bunların toplu sözleşme dönemi gelmeden derhal uygulanmasını istiyoruz. Başta yangın işçilerinin haklarının daha fazla ödenip daha iyi haklara kavuşmasını istiyoruz. Çaykur ve Şeker işçileri başta olmak üzere 12 ay çalışabilecekleri bir modelin uygulanmasını istiyoruz. Staj ve çıralık mağdurlarının mağduriyetlerinin giderilmesini istiyoruz. Ev işçilerinin iş kanunu kapsamına alınmasını ve SGK kapsamındaki eksikliklerinin giderilmesini istiyoruz. Kağıt toplayıcıların sosyal güvenlik ve sendikal haklarının sağlanacağı bir düzenleme istiyoruz” dedi.

Ormancıların Sorunlarını Bakan Yumaklı’ya İlettik

Ormancıların sorunlarına ilişkin Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’ya taleplerimize ilişkin bir rapor ilettiğini ifade eden Arslan, “Buradan Tarım ve Orman Bakanımıza tekrar sesleniyoruz. Orman gerçekten hepimizin yüreğidir. Bu ülkenin yeşil vatanını korumak adına çalışanlarımız canlarını feda ederek çalışıyorlar. Ama onların daha fazla hakka daha fazla imkanlara ihtiyacı var. Orman çalışanlarına buradan selam olsun” dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun Yapısı Değiştirilmeli

Genel Başkanımız Arslan, asgari ücret üzerinde maaş alanların ücretlerinin asgari ücret düzeyine indiğine dikkat çekerek, asgari ücret arttığında bütün ücretlerin artmaması durumunda Toplu Sözleşme düzeninin yıkılacağını, bu durumun sendikal hareketi yok edecek bir yapı oluşturduğunu söyledi. Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yapısının değişmesi gerektiğini vurgulayan Arslan, mevcut yapıdan sağlıklı bir asgari ücretin çıkmayacağını, yapının ve kriterlerin değişmesi ile sorunların büyük oranda giderileceğini ifade etti.

“Emeklilik Konusunda Rakamlar Kabul Edilebilir Değil”

HAKİŞ olarak Emeklilerin sorunlarının da çözülmesi için yeni bir hareket başlatıldığının altını çizen Arslan, HAK Emekliler Derneğinin (HAK EMEK-DER) kurulduğunu, önümüzdeki günlerde de emekliler sendikasının kurulacağının müjdesini verdi.

Arslan, 2024 yılında emekliliği gelenlerin 2025 yılında emekli olmaları durumunda maaşlarının yüzde 30 oranında düşeceğine dikkat çekti. HAK-İŞ’in bu konuda önemli çalışmalara imza attığını, Türkiye’nin alanındaki uzmanları ile kanun tasarısı hazırladığını ve önümüzdeki günlerde Meclise götüreceğini ifade eden Arslan, emeklilerin hak kaybı yaşamaması için bu süreci takip etmelerini ve sürecin işleyişine göre emeklilik kararı vermelerini istedi. Arslan, yıllarca prim ödemiş işçilerin 12.500 lira gibi bir rakama mahkum edilmesinin asla kabul edilemeyeceğini vurgulayarak, “İnsanların umutları ve hayalleri var. Bu rakamlar kabul edilebilir değil. Özellikle emeklilik ile ilgili alt gruptaki arkadaşlarımızın mağduriyetlerini giderelim. Hiç değilse emekli maaşının alt limiti asgari ücret olsun. Bunun için mücadele sarf ediyoruz” dedi.

“Gazze’de İnsanlığın Ölümüne Sessiz Kalanları Kınıyor ve Lanetliyoruz”

Tüm dünyanın gözü önünde Gazze’de insanlığın yok edildiğini üzülerek ifade eden Arslan, Gazze’de 1 yıla yakın süredir, katil devlet İsrail tarafından vahşi bir soykırım uygulandığını, Filistin halkının şanlı bir direniş sürdürdüğünü ifade etti. Uluslararası kuruluşları göreve davet eden Arslan, BM Güvenlik Konseyi başta olmak üzere Arap Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı, Avrupa Birliği ve bu vahşete sessiz kalan tüm kuruluşları daha fazla inisiyatif almaya çağırdı. Gazze’de sadece çocuklarımız, kadınlarımız, yaşlılarımız ve sivil insanların ölmediğini, Gazze’de bütün insanlığı öldüğünün altını çizen Arslan, “İnsanlığın ölümüne, katledilmesine sessiz kalanları buradan bir kez daha kınıyor ve lanetliyoruz” diye konuştu.

“Sivil İnisiyatifle İnsani Bir Yardım Olarak Yeniden Harekete Geçmemiz Gerekiyor”

Genel Başkanımız Arslan, “Biz bir şeyler yapmak zorundayız. Bizimse elimizde silahımız, topumuz, tankımız yok. HAK-İŞ olarak bizim bir sivil inisiyatifle insani bir yardım olarak yeniden harekete geçmemiz gerekiyor. Bunun için de görüşmeleri devam ettiriyoruz. Bir taraftan üzüleceğiz, hüzünleneceğiz. Gördüğümüz trajediler karşısında gözyaşlarımız akacak ama biz bununla yetinemeyiz. Oturup bir köşede ağlayamayız. Bir köşede beddua ederek sorumluluktan kurtulamayız bir şeyler yapmak gerekiyor” dedi.

Genel Başkanımızın konuşmasının ardından, Gaziantep mitingimiz sona erdi.

13 Eylül 2024 19:57, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu