ARSLAN, SENEGALLİ SENDİKACILARLA EĞİTİM PROGRAMINDA BULUŞTU

01 Ekim 2024 15:44, Haberler


ARSLAN, SENEGALLİ SENDİKACILARLA EĞİTİM PROGRAMINDA BULUŞTU

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 1 Ekim 2024 tarihinde, Hizmet-İş Sendikamız ve Senegal Bağımsız Su İşçileri Sendikası arasında düzenlenen ortak eğitim programına katıldı.

Eğitim programına Genel Başkanımız Arslan’ın yanı sıra, Hizmet-İş Sendikamızın Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Keskin, Genel Sekreteri Oğuz Aksoy, Senegal Bağımsız Su İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Oumar Ba, Genel Sekreter Yardımcısı Mamadou Ba, İdari İşler Sorumlusu Mamadou Alassane Talla, Kadın komite Başkanı Salimata seck Ep Leye, Hizmet-İş Sendikamızın Genel Merkez Komite Başkanları ve uzmanları katıldı.

Eğitim Programında konuşan Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Senegal Bağımsız Su İşçileri Sendikası ile birlikte düzenlenen eğitim programını çok değerli bulduğunu belirterek, “HAK-İŞ olarak 2011 yılında gerçekleştirdiğimiz kongrede temel bazı kararlar aldık. Bu kararlarımız aynı zamanda HAK-İŞ’e bağlı bütün sendikalar için de kapsayıcı ve bağlayıcı kararlardır. Aldığımız kararlarla HAK-İŞ, dünyanın, bölgemizin ve ülkemizin bütün mağdur ve mazlum kesimlerine ait borçlarının olduğunun altını kalın çizgilerle çizerek ilan etmiştir” dedi.

“Bizim İçin Önemli, Ciddi Bir Muhataptır”

Uluslararası ilişkileri bütün sendikalarla, iki eşit sendika, iki eşit kurum olarak sürdürdüğümüzü ifade eden Arslan, “Senegal Bağımsız Su İşçileri Sendikası da bunlardan bir tanesi. Üye sayısı, kapasitesi, bu anlamdaki imkanları sınırlı olabilir. Ama bizim için önemli, ciddi bir muhataptır. Burada sadece niceliğe ve sayılara bakmamamız gerekiyor. Burada iş yapma kapasitemize, irademize, ortaya koyduğumuz çözümlere, gitmek istediğimiz istikamete ve hedeflerimize, hayallerimize bakmamız gerekiyor” diye konuştu.

“Hizmet-İş Türkiye’nin En Güçlü, En Geniş Katılımlı Sendikası”

Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in Türkiye’nin en büyük işçi örgütlerinden biri olduğunu dile getiren Arslan, “HAK-İŞ, yaklaşık 850 bin üyesi, 21 sendikası, 81 il başkanlığı, 400’ün üzerinde şube başkanlığı ile Türkiye’nin her yerinde örgütlü, önemli bir işçi konfederasyonudur. Sendikamız Hizmet-İş ise HAK-İŞ’in ve Türkiye’nin en büyük işçi sendikasıdır. 275 bin 317 üyesiyle, 80 şube başkanlığı, 5 il başkanlığı ve 9 komitesiyle Türkiye’nin en güçlü, en geniş katılımlı sendikalarının başında gelmektedir. Türkiye’deki mevzuata göre biz yerel yönetimlerdeki bütün faaliyetlerin muhatabıyız” dedi.

“Su Bütün İnsanlığın Ortak Ürünüdür”

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, “Su ticarileştiremez. Su bütün insanlığın ortak ürünüdür. Su konusunda duyarlılıklarımızı daha da geliştirmek için çeşitli etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Dünya Su Forumu’na katılan ve Dünya Su Forumu’nda stantlarıyla, oradaki bütün su şirketlerine karşı mücadele eden tek örgüt Hizmet-İş Sendikasıdır. Gerek ülkemizde gerekse dünyanın değişik bölgelerinde, Dünya Su Forumu’nun aslında dünyadaki su kaynaklarının sermaye çevrelerine, bir kısım özel şirketlere pazarlama oyunu olduğunu anlatmaya çalışıyoruz” dedi.

“Su Konusunda Kamu Şirketleri Başarı Hikayesi Yazıyor”

“Su kaynaklarımız özellikle şehir içi şebeke sularımız tamamen kamu tarafından yürütülmektedir” diyen Arslan, “Türkiye’nin en başarılı su şirketlerine sahibiz. İstanbul’da İSKİ, Ankara’da ASKİ, Konya’da KOSKİ, Kayseri’de KASKİ gibi Türkiye’de en çok yatırımcı kuruluşlar olan şirketlerimiz su şirketleridir ve bunlar kamu şirketleridir. Uluslararası çevrelerde ıslarla önümüze dayatılan kamu şirketleri zarar eder. Kamu şirketleri yatırım yapamaz. Kamu şirketleri su konusunda başarılı olmaz diyenlere karşı Türkiye bu konuda bir başarı hikayesini uluslararası alana da taşımıştır” dedi.

“Su Birilerine Ticari İmkân Sağlayacak Bir Ürün Olamaz”

“Bizim ülkemizde uygulanmak istenen özelleştirme uygulamalarına karşı sendikamızın ortaya koyduğu büyük bir mücadele var” diye konuşan Arslan, o uygulamaların hepsinin uluslararası su şirketlerine peşkeş çekmek, uluslararası su şirketlerinin kârlarını artırmak için yapıldığının da farkında olduğumuzu ifade etti. Arslan, “Su kâr edilecek. Su para kazanılacak. Su birilerine ticari imkân sağlayacak bir ürün olamaz. İnsanlığın ortak ürünüdür ve bu ürünü biz asla ticarileştiremeyiz. Asla bir kâr uğruna peşkeş çekemeyiz. Onun için önümüzdeki süreç bize şunu gösterecek. Bir litre su belki bin litre petrole bedel olur. Çünkü bu petrol kaynakları insan için su kadar ihtiyaç duyulur bir şey değil. Su yoksa hayat yok. Onun için biz suyu geleceğimiz açısından, ülkelerimiz açısından, insanlık açısından korumak zorundayız” dedi.

“Türkiye’nin Senegal’de Ciddi Yatırımları Var”

Senegal ile ülkemizin uzun yıllardır karşılıklı devam eden, çok ileri düzeyde diplomatik ilişkileri olduğunu belirten Arslan, “Türkiye’nin Senegal’de ciddi yatırımları var. Bu yatırımları yakından biliyoruz ve hükümetler değişse de ülkelerimizin siyaseti değişmemekte. Afrika’nın batısında, Afrika’nın en gelişmiş demokrasilerden birine sahip Senegal’in daha da gelişmesi konusunda hem ülkemiz hem de Senegallilerin çabalarını yakından takip ediyoruz” dedi.

“Dünyanın Filistin Konusunda Nasıl İki Yüzlü, Çifte Standartla Baktığını Da Somut Olarak Gördük”

Siyonist İsrail’in Filistin topraklarını adım adım işgal ettiğini dile getiren Arslan, “Her işgal bir katliamı beraberinde getiriyor. Filistin halkının yaşadığı zulümleri 76 yıldır insanlık görmedi. Bu katliamları 7 Ekim’le sınırlandıramayız. 1948’de başlayan işgalden başlamamız gerekiyor. 1917’de Osmanlı’nın 4 asırlık o bölgedeki hakimiyetinin sona ermesinden sonra yaşananlara bakmak gerekiyor. Aslında Kudüs dünyanın barış merkezi. Üç ayrı semavi dinin birlikte barış içerisinde yaşadığı bir barış şehriydi Kudüs. Ancak siyonistler, emperyalizmin siyonist versiyonu olan İsrail’in kurulmasıyla bütün bu dengeleri bozdu. 7 Ekim’den sonra da dünyanın Filistin konusuna nasıl iki yüzlü, çifte standartla baktığını da somut olarak gördük. Nedir gördüğümüz? Eğer ölen Filistinliyse, çocuksa, kadın, yaşlı ve sivillerse hiçbir değeri yok. Ama ölen bir Yahudi ise, bir Yahudi için binlerce Filistinliyi feda etmeye hazır bir anlayıştan bahsediyoruz” dedi.

“Dünyada En Çok Gazze’ye İnsanı Yardım Ulaştıran Ülke Türkiye”

“Dünyanın gözü önünde insanlığı öldürüyorlar” diyen Arslan, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Arap Birliği ve Afrika Birliği bunların hiçbir anlamı yok. Çünkü bunlar sadece kendi çıkarları için oluşturulmuş yapılar. Bu yapıların, bu insanlık dramı karşısında sessiz kalmasının başka ifadesi olamaz. Onun için biz ülke olarak çaba sarf ediyor daha fazlasını yapmak için çalışıyoruz. Hem Filistin’deki katliamların durması, Gazze’deki özgürlük savaşının başarılı olması hem Lübnan’a daha sonra Ürdün’e, Mısır’a, Suriye’ye, Irak’a ve Türkiye’ye gelecek olan siyonist saldırıların önüne geçilmesi konusunda Türkiye’den daha fazla yardım, daha fazla inisiyatif istiyoruz. Tabi Türkiye’nin de şartlarını biliyoruz. Dünyada en çok Gazze’ye insanı yardım ulaştıran ülke ünvanını kazandık” dedi.

“7 Ekim 2024 Tarihinde Filistin’e Yardım Kampanyası Düzenleyeceğiz”

“HAK-İŞ olarak Filistin’e sürekli yardım gönderdik” diyen Genel Başkanımız Mahmut Arslan, “İnşallah 7 Ekim’in yıl döneminde Ankara’da Konfederasyonumuzun organize ettiği bir salon toplantısıyla yardım kampanyasına devam edeceğiz. HAK-İŞ, 7 Ekim’den hemen sonra Türkiye’de geniş kapsamlı bir yardım kampanyasını yürüten tek konfederasyon. Bu kampanyamız devam ediyor. Topladığımız yardımları Gazze’ye insani yardım olarak gönderdik. Bundan sonra da bu yardımlarımıza devam edeceğiz. Onun için de bugün yeni bir kampanya daha başlattık. 7 Ekim 2024’de program bitimine kadar da kampanyamızı sürdüreceğiz ve yeni yardımlarla inşallah Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

SATES Genel Sekreteri Ba: “Temel Mücadelemiz İşçilerin Hakları ve Suya Erişimdir”

Kendilerini ağırlayan Genel Başkanımız Mahmut Arslan’a ve Sendikamıza teşekkür eden Senegal Su İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Oumar Ba, “Biz HAK-İŞ ve Hizmet-İş’i ulusal ve uluslararası verdiği mücadelelerle tanıyoruz. Sendikamız kuruluşundan bu yana birçok mücadeleler gerçekleştirdi. Bizim temel mücadelemiz işçilerin hakları ve suya erişimdir.  Bu da sizlerle ortak mücadelemiz.  Su evrensel bir varlıktır ve tabi olarak tüm insanlığın ortak malı olmalıdır” dedi.

“İsrail’in Saldırılarını İnsanlık Suçu Olarak Değerlendiriyoruz”

Sendikal mücadelelerine ilişkin bilgiler paylaşan SATES Genel Sekreteri Ba, “Filistin toplumunun vazgeçilmez haklarının tarafında yer alıyoruz. Filistin davasını yakından takip ediyor, İsrail’in saldırılarını insanlık suçu olarak değerlendiriyoruz. Acil şekilde İsrail’in saldırılarını durdurmasını ve engellenmesini istiyoruz. Aynı zamanda uluslararası topluma katil Netanyahu ve yönetimini cezaya çaptırmaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

Eğitim Programında Hizmet-İş Sendikamızın Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Keskin ve Genel Sekreteri Av. Oğuz Aksoy’da birer konuşma gerçekleştirdi.

Programda kapsamında Hizmet-İş Sendikamız ile Senegal Bağımsız Su İşçileri Sendikası arasında ‘Su İnsan Hakkıdır, Ticarileştirilemez’ başlıklı ortak deklarasyon imzalandı.

Uzmanları Sunum Yaptı

Eğitim programında Hizmet-İş sendikamızın uzmanları tarafından Kadın Komitesinin Yapısı, Faaliyetleri ve Sendikal Mücadelede Kadının Yeri, Türkiye’de İş Hukuku ve Uygulamalar, Su Kanunu Çalışmaları,  Türkiye’de Toplu İş Sözleşmeleri, Süreçler ve Hizmet İş Sendikası İyi Uygulama Örnekleri,  Türkiye’de Sendika Üyelik Sistemi, Hizmet-İş Sendikası Örgütlenme Süreci, Üye Takip Sistemi, Dünya’daki Su Özelleştirmeleri ve Etkileri, Hizmet-İş Sendikası Su Çalışmaları konuları hakkında sunumlar yaptı.

 

HABERE AİT GÖRSELLER :

01 Ekim 2024 15:44, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu