HAK-İŞ’TEN 49. KURULUŞ YILDÖNÜMÜNDE “REFAHIN ADİL PAYLAŞIMINDA VERGİ VE SOSYAL POLİTİKALAR PANELİ”

22 Ekim 2024 12:01, Haberler


 HAK-İŞ’TEN 49. KURULUŞ YILDÖNÜMÜNDE

“REFAHIN ADİL PAYLAŞIMINDA VERGİ VE SOSYAL POLİTİKALAR PANELİ”

Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in 49. Kuruluş Yıldönümü dolasıyla düzenlediğimiz “Refahın Adil Paylaşımında Vergi ve Sosyal Politikalar Paneli” 22 Ekim 2024 tarihinde gerçekleştirildi.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın protokol konuşmalarının ardından gerçekleştirilen ve oturum Başkanlığını Anadolu Ajansı Ekonomi Muhabiri Özcan Yıldırım’ın gerçekleştirdiği, “Refahın Adil Paylaşımında Vergi ve Sosyal Politikalar Panelinde”, Türkiye’de mevcut sistemde refahın adil paylaşımı kapsamında, etkin sosyal politikalar, vergi sistemi önerileri ve emekliliğin tüm detayları alanında uzman akademisyenler tarafından ayrıntılı bir şekilde ele alındı.

Panelde, Pamukkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Akkoç “Türkiye’de Refahın Paylaşımında Mevcut Durum”, Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Öğretim Üyesi Dr. Cavit Demiral “Refahın Adil Paylaşımında Etkin Sosyal Politikalar”, Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari İlimler Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yıldıran “Refahın Adil Paylaşımda Türk Vergi Sisteminden Öneriler”, Dr. Sadettin Orhan “Türkiye’de Emekliliğin Dünü, Bugünü ve Yarını” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.

Arslan: “Ülkemizin Geleceği İçin Önemli Bir Konuyu Gündeme Getirdik”

Genel Başkanımız Mahmut Arslan panelde emekçiler için önemli bir tartışma konusunu gündeme getirdiklerine dikkat çekerek “Çalışanlarımız ve ülkemizin geleceği için önemli bir konuyu tartışmaya sunmuş bulunuyoruz. HAK-İŞ Akademimiz tarafından düzenlenen bu çalışma için hocalarımıza ve çalışanlarımıza teşekkür etmek istiyorum. Çok zorlu ve anlamlı bir çalışmayı sonuçlandırdılar. Önümüzdeki günlerde bu çalışmamızı bir kitap halinde kamuoyumuzla paylaşacağız. Bu panelimize katılan her bir panelistimize de ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum” diye konuştu.

Yıldırım: “HAK-İŞ’in 49. Yılını Canı Gönülden Kutlamak İstiyorum”

Genel Başkanımızın konuşmalarının ardından Anadolu Ajansı Ekonomi Muhabiri Özcan Yıldırım yaptığı konuşmada, “HAK-İŞ Konfederasyonumuzun 49. Yılını canı gönülden kutlamak istiyorum. Kuruluş yıldönümü dolayısıyla sosyal medyada #KutluYolculukta49YIL isimli bir paylaşım etkinliğimiz oldu. Panelimize göstermiş olduğunuz ilgi için hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

Akkoç: “Türkiye’de Gelir Eşitsizliği ve Tüketim Eşitsizliği Yaşıyoruz”

Panelimizde Pamukkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Akkoç tarafından “Türkiye’de Refahın Paylaşımında Mevcut Durum” konusunda bilgiler verildi. Akkoç, Türkiye de çalışan emekçilerin refahın paylaşımında haksızlıklar yaşadığına dikkat çekerek, “Ülkemizde çalışanlar yüksek enflasyonla karşı karşıya kalıyorlar. Türkiye’de borçlu çalışanların sayısı yüzde 50, AB ülkelerinde ise yüzde 25’ler düzeyinde. Türkiye ekonomisi sağlamış olduğu iyi büyüme performansına karşılık, gelir eşitsizliği yerini tüketim eşitsizliğine bırakmış bulunmaktadır. Ayrıca ülkemizde son 5 yılda elde edilen gelirlerin giderek eridiğini görmekteyiz” tespitlerinde bulundu.

Demiral: “Sosyal Politikalar Toplumsal Huzursuzluklardan Ortaya Çıkmıştır”

Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Öğretim Üyesi Dr. Cavit Demiral tarafından “Refahın Adil Paylaşımında Etkin Sosyal Politikalar” konulu sunum gerçekleştirildi. Demiral: “Sosyal politikalar toplumsal huzursuzluklardan dolayı ortaya çıkmıştır. Yine aynı şekilde gelir eşitliğinin sağlanması sonrasında toplumdaki insanların arasındaki güven ortamının arttığına, eşitsizlikler arttıkça toplumda cinayet oranlarında bile artışlar gözlendiğini tespit ettik. Düşük gelir gruplarına AB ülkelerinde sosyal yardımlar ile destekler verilmekte. AB ülkelerinde ayrıca aile yükümlülüklerine göre vergilendirme sistemi geliştirilerek çalışanlara ayrıca destekler sağlanmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

Yıldıran: “Hakkaniyetli Bir Vergi Sistemi Mümkün mü?”

Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari İlimler Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yıldıran “Refahın Adil Paylaşımda Türk Vergi Sisteminden Öneriler” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Yıldıran, “Hakkaniyetli bir vergi sistemi mümkün mü? Sorusuna çözüm aranarak hazırladığımız araştırmamızda Türk vergi sisteminde sürekli olarak güncellemeler yapıldığına özellikle dikkatinizi çekmek istiyorum. Sunumumuzda Türkiye’de adaletli bir vergi sistemi ile eşit bir gelir dağılımı sağlayacak ve gelirin toplanmasında adil bir sistem kurmak mümkün müdür sorularına cevap aradık. Öncelikle Türkiye’deki vergi yapısını incelediğimizde temel adaletsizlikleri tespit ettik” diye konuştu.

Orhan: “Emeklilikte Devlet Katkılı Dağıtım Modelini Uygulamaktayız”

Dr. Sadettin Orhan ise “Türkiye’de Emekliliğin Dünü, Bugünü ve Yarını” konulu sunumlarını gerçekleştirdi. Orhan, “Türkiye’de emekliliğin dünü, bugünü ve yarını, sorunlar ve çözüm yolları konusunda çözüm yollarını tespit etmeye çalıştık. Ülkemizdeki emekli aylığından yararlanma şartlarımız bugüne kadar önemli aşamalardan geçmiştir. Emekliliğin finansmanında dağıtım, fonlama sistemleri kullanılmaktadır. Türkiye, devlet katkılı dağıtım modelini uygulamaktadır. Emekli aylıkları aktif çalışanlardan toplanan primler sayesinde gerçekleştirilmektedir. Emekli aylıklarının hesaplanmasında ise üçlü karma sistem uygulanmaktadır. Emekli aylığının hesaplanmasına her dönemde değişiklikler gündeme gelmiş ve bu durum temel sorunlara neden olan etkenleri ortaya çıkmıştır” diye konuştu.

Panelimiz, konuşmalarının ardından soru-cevap oturumu, teşekkür belgesi takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

22 Ekim 2024 12:01, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu