HAK-İŞ KONFEDERASYONU OLARAK 6 ŞUBAT DEPREMİNİN İKİNCİ YILDÖNÜMÜNDE DAYANIŞMA DUYGULARIMIZLA DEPREM BÖLGESİNDE BİR ARAYA GELDİK.

13 Şubat 2025 09:45, Haberler


HAK-İŞ KONFEDERASYONU OLARAK 6 ŞUBAT DEPREMİNİN İKİNCİ YILDÖNÜMÜNDE

DAYANIŞMA DUYGULARIMIZLA DEPREM BÖLGESİNDE BİR ARAYA GELDİK.


“YARALARIMIZI BİRLİKTE SARIYORUZ. UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ.”


HAK-İŞ Konfederasyonu olarak asrın felaketinin ikinci yılında kaybettiklerimizi rahmetle anıyor, bir kez daha “Unutmayacağız, Unutturmayacağız” diyoruz. 6 Şubat 2023’te meydana gelen, 11 ilimizde binlerce insanımızı doğrudan etkileyen bu büyük felaketin ikinci yılında Kahramanmaraş’taydık. Genel Başkanımız Mahmut Arslan Başkanlığında, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcılarımız, Üye Sendikalarımızın Genel Başkan ve Yöneticileri, 11 İldeki HAK-İŞ İl Başkanlarımız, Sendikalarımızın İl, Şube, Bölge Başkanları ve Yardımcıları ile bir araya geldik.

HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, Asrın Felaketi 06 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerin 2. yıldönümünde deprem şehitlerimizi mezarları başında duayla andık. Genel Başkanımız Mahmut Arslan ve teşkilatımızın katılımıyla, Kahramanmaraş Kapıçam Mezarlığı’nda depremin gerçekleştiği saat olan 04.17’de anma programı düzenledik. Konfederasyonumuzun Genel Başkanı, Genel Başkan Yardımcıları, Üye Sendikalarımızın Genel Başkan ve Yöneticileri ve teşkilatımız ile Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ömer Oruç Bilal Debgici, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Genel Sekreter Yardımcısı Mutlu Kaya başta olmak üzere il protokolünün katıldığı anma programında, deprem şehitlerimizin kabirleri başında dua ederek, şehit ailelerine bir kez daha başsağlığı dileğinde bulunduk, acılarını paylaştık.

Konfederasyonumuz tarafından Kahramanmaraş’ta düzenlenen toplantı, Necip Fazıl Kültür Merkezinde 6 Şubat 2025 tarihinde gerçekleştirilen toplantıda yapılan değerlendirmeler neticesinde HAK-İŞ Konfederasyonumuzun deprem ve sonrasında yürütmüş olduğu faaliyetlere ilişkin çalışmalar ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır.

Konfederasyonumuz, her zaman olduğu gibi bu büyük felaket karşısında da en güçlü şekilde dayanışma göstermiş, arama kurtarma faaliyetleri, ayni ve nakdi yardımlara, psikososyal destek ve uzun vadeli iyileştirme projelerine kadar geniş kapsamlı çalışmalar yürütmüştür.

Depremin ardından hızla harekete geçen Konfederasyonumuz, HAK-İŞ Afet Koordinasyon ve Kriz Masası oluşturmuş, üyelerimize yönelik özel destek programları hayata geçirmiş ve insani yardımları en hızlı şekilde bölgeye ulaştırmıştır. 

HAK Arama ve Kurtarma Umut Timimiz, deprem anından itibaren enkaz altında kalan depremzedeleri kurtarmak için var gücüyle çalışmış, AFAD ile koordineli bir şekilde yürütülen arama kurtarma operasyonlarında önemli görevler üstlenmiştir. Bununla birlikte, HAK-İŞ/HAK Arama ve Kurtarma Umut Timimizin etkinliğini artırmak, bölgesel düzeyde yeni ekipler kurmak ve uluslararası alanda da arama kurtarma faaliyetlerine katılabilecek bir ekip oluşturmak için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. İstanbul ve Bursa’da oluşturulan arama-kurtarma ekiplerine ilave olarak, Van ve Samsun’da da yeni ekiplerin eğitim ve yapılanma süreci devam etmektedir. HAK-İŞ olarak, afetlere müdahale kapasitemizi artırmak ve ülkemizin farklı bölgelerinde acil durumlara daha hızlı yanıt verebilmek adına çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürmekteyiz.

HAK-İŞ olarak, depremin yaşandığı günden bu yana deprem bölgesine ve depremzedelere yönelik çalışmalarımızı aralıksız sürdürmekte ve bu konudaki kararlılığımızı korumaktayız. 

Türkiye’ye özgü bir model olarak geliştirdiğimiz Psikososyal Destek Platformu, depremi yaşayan vatandaşlarımızın yaşadığı travmaları hafifletmek ve psikososyal iyileşme sürecini desteklemek amacıyla bölgede kapsamlı çalışmalar yürütmektedir. 

Konfederasyonumuz ve Üye Sendikalarımız, toplamda 270 milyon TL’nin üzerinde nakdi ve ayni yardımda bulunmuş, AFAD ve Türk Kızılay ile iş birliği içinde konteyner kentlerde barınma, kütüphane ve sosyal destek projelerini hayata geçirmiştir. Sendikalarımız, üyelerine yönelik doğrudan maddi destek sağlarken, aynı zamanda ayni yardımlarla da depremzedelerin temel ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çalışmalar yürütmüştür.

Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) ve Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) gibi uluslararası platformlarda yaşanan büyük felaketin etkileri anlatılmış, uluslararası dayanışma çağrısı yapılmıştır. Deprem bölgesindeki işçilerin yaşadığı zorluklar, yeniden inşa sürecinde işçi haklarının korunması ve destek mekanizmalarının oluşturulması konularında küresel düzeyde iş birliği çağrısında bulunulmuştur. Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) ve Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC)’ne bağlı sendikalar depremzedelere ulaştırılmak üzere konfederasyonumuzun bağış hesabına yardımda bulunmuşlardır.

Deprem bölgesinde kadın, genç ve engelli istihdamının artırılması için özel teşviklerin oluşturulmasını talep ediyoruz. İşverenlere sağlanacak teşviklerin ise, işçilerin haklarını koruyacak şekilde ve bölgenin ihtiyaçlarına uygun olarak uygulanmasını önemsiyoruz.

“Deprem öldürmez, bina öldürür” bilinciyle asrın felaketinin yaşandığı on bir ildeki ve ülkemizin diğer şehirlerindeki binaların bir an önce depreme dayanıklı yapılar haline getirilmesini istiyoruz.

HAK-İŞ olarak, afetlerin yıkıcı etkilerine karşı dayanışmayı büyütmeye, emekçilerin haklarını savunmaya ve her koşulda insan onurunu korumak için mücadelemizi kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz. 

HAK-İŞ olarak, depremin ikinci yılında kaybettiklerimizi rahmetle anıyor, yaralarımızı birlikte sarmaya devam ediyoruz.  


Biz Biliyoruz Ki, Dayanışma Yaşatır, Birlik Güçlendirir, Emek Kazanır…

Unutmayacağız, Unutturmayacağız, Yaralarımızı Birlikte Saracağız. 


Kamuoyuna saygıyla duyurulur.


HABERE AİT GÖRSELLER :

13 Şubat 2025 09:45, Haberler


© 2024-2025 HAK-İŞ Konfederasyonu