ARSLAN, ‘EV İŞÇİLERİ ÖRGÜTLENMESİNDE YENİ BİR AŞAMAYA GELDİK”

17 Nisan 2025 16:51, Haberler


ARSLAN, ‘EV İŞÇİLERİ ÖRGÜTLENMESİNDE YENİ BİR AŞAMAYA GELDİK”

“BU MÜCADELE KAYIT DIŞI ÇALIŞMAYI KAYIT ALTINA ALMA MÜCADELESİDİR”

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, ev işçileri örgütlenmemizde artık yeni bir aşamaya gelindiğini belirterek, “Bu mücadele, kayıt dışı çalışmayı kayıt altına alma mücadelesidir” dedi.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 17 Nisan 2025 tarihinde, Hizmet-İş Sendikamızın ‘Çalışma Yaşamında Temel İlkeler ve Haklar Konusunda Ev İşçilerinin Bilinçlendirilmesi’ proje açılış toplantısına katıldı. Proje açılış toplantısına Arslan’ın yanı sıra; Hizmet-İş Sendikamızın Genel Başkan Yardımcıları, ILO Türkiye Direktörü Yasser Ahmed Hassan (çevrim içi), Kıdemli Proje Koordinatörü Emre Dönmez, Genel Başkan Danışmanları, Şube Başkanları ve Yardımcıları, Kadın Komite Başkanı, Ev İşçileri Platformunun illerde bulunan koordinatörleri ve Proje ekibi katıldı.

Proje açılışında konuşan Genel Başkanımız Mahmut Arslan, HAK-İŞ/Hizmet-İş’in öncülüğünde yürütülen ILO destekli proje kapsamında, 50 bin ev işçisinin örgütlenmesini sağlandığımızı belirterek, bu tarihi başarının ulusal ve uluslararası platformlarda örnek gösterileceğini vurguladı.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Türkiye olarak, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile ilgili uzun süredir yakın ilişkilerimizin olduğunu belirterek, ancak sendikalarımızın ILO ile ilişkilerinin başlamasının yeni bir durum olduğunu ifade etti.

“C190 Sayılı Sözleşme, Çalışanların İş Yerlerinde Yaşadığı Taciz ve Şiddetin Önlenmesini Amaçlamaktadır”

Türkiye'nin 55 adet ILO sözleşmesini imzalamış olmasının oldukça önemli ve Türkiye’yi bu alanda öne çıkaran bir gelişme olduğunu ifade eden Arslan, “Ancak hala onaylamamız gereken sözleşmeler bulunmaktadır. Bunlardan biri olan C190 sayılı "İş Yerinde Şiddet ve Tacizle Mücadele Sözleşmesi", 2019 yılında, ILO'nun 100. yılında kabul edilmiştir. Biz bu sözleşmenin, diğer sözleşmeler kadar hatta daha da kıymetli olduğunu düşünüyoruz. Çünkü bu sözleşme, bizzat çalışanların iş yerlerinde yaşadığı taciz ve şiddetin önlenmesini amaçlamaktadır. Bu konu hepimizin hayatını doğrudan etkileyen, hayatımızı kolaylaştıracak bir düzenlemedir. ILO C190 sayılı sözleşmesi henüz Türkiye tarafından onaylanmamış olsa da biz HAK-İŞ olarak bu süreci kendi inisiyatifimizle yürütmeye başladık. C190'ın hükümlerini toplu iş sözleşmelerimize entegre ettik” diye konuştu.

“İş Yerlerimizde Şiddet ve Tacize Sıfır Tolerans İlkesiyle Hareket Ediyoruz”

Arslan, ILO’nun C190 sayılı sözleşmesinin özellikle kadın çalışanların iş yerlerinde yaşadığı şiddet ve tacizin görünürlüğünü artırmayı hedeflediğini belirterek, “Ne yazık ki kadınlar çoğu zaman bu yaşadıklarını paylaşamamakta, paylaştıklarında da karşılaşacakları sonuçlardan çekinmektedirler. Bu nedenle bu durum ciddi sosyal ve psikolojik sorunlara yol açmaktadır. Biz, kadın ve erkek tüm çalışanlar adına, C190 hükümlerinin uygulanması için mücadele ediyoruz. Konfederasyonumuz HAK-İŞ ve Sendikamız Hizmet-İş’te bu konuda önemli adımlar attık “Şiddete Sıfır Tolerans” belgesini hem HAK-İŞ hem de Hizmet-İş olarak imzaladık ve bu konuda taahhütte bulunduk. İş yerlerimizde şiddet ve tacize sıfır tolerans ilkesiyle hareket ediyoruz” dedi.

ILO’nun 189 sayılı “Ev İşçileri İçin İnsana Yakışır İş Sözleşmesi’nin Türkiye tarafından onaylanmasını desteklediğini dile getiren Arslan, “Bu sözleşmenin onaylanması, yürüttüğümüz örgütlenme sürecini ve başarı hikayemizi önemli ölçüde hızlandıracaktır. Bundan sonraki kamuya açık toplantılarımızda bu çağrıyı yineleyeceğiz” şeklinde konuştu.

“Ev İşçileri, Türkiye’de Uzun Süre İhmal Edilmiş Bir Kesimdir”

“Ev işçileri, Türkiye’de uzun süre ihmal edilmiş bir kesimdir” diyen Genel Başkanımız Mahmut Arslan, “HAK-İŞ ve Hizmet-İş olarak biz bu sorunu gündeme taşıdık, mağdurlarını örgütledik ve uluslararası düzeyde bir başarıya imza attık. 50 bin ev işçisini örgütlemiş olmak, kolay elde edilen bir başarı değildir. Bu, klasik bir sendikal örgütlenme değil, daha kapsamlı ve zor bir süreçtir” dedi.

“Kayıt Dışını Kayıt Altına Alma Mücadelesi”

“Ev işçileri örgütlenmemizde artık yeni bir aşamadayız” diyen Arslan, “50 bin ev işçisini sendikamız çatısı altında buluşturmak büyük bir sorumluluk getiriyor. Bu başarıyı yasa çalışmalarına dönüştürmek, Bakanlık nezdinde altyapıyı oluşturmak, siyaseti etkilemek gibi yeni görevlerimiz var. Bu mücadele, kayıt dışı çalışmayı kayıt altına alma mücadelesidir. Devletimizin temel görevlerinden biri olan bu alanda, biz sendika olarak sorumluluk üstleniyoruz. Türkiye'nin gücü, HAK-İŞ’in gücü işte burada ortaya çıkıyor. 2025 sonuna kadar bu rakamların iki katına çıkacağına inanıyorum. Çünkü henüz yolun başındayız. Türkiye’de bu alanda yaklaşık bir buçuk milyon kişi var. Sayımızı artırdıkça etkimiz de artacaktır” diye konuştu.

ILO Türkiye Direktörü Yasser Ahmed Hassan: “Projenin HAK-İŞ/Hizmet-İş İle Olması Çok Önemli”

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Direktörü Yasser Ahmed Hassan, açılış toplantımıza çevrim içi bağlantı ile katılarak projemize yönelik değerlendirmelerde bulundu. Hassan, Avrupa Birliği ve ILO tarafından desteklenen bu projenin gerek kapsamı gerekse hedef kitlesi bakımından son derece önemli bir çalışma olduğunu belirterek, Genel Başkanımız Mahmut Arslan’a teşekkür etti.

ILO açısından bu projenin, insana yakışır işlerin hayata geçirilmesi bağlamında emek hareketinin önemli aktörlerinden biri olan HAK-İŞ ile iş birliği içinde yürütülmesinin değerli bir fırsat sunduğunu vurgulayan Hassan, Hizmet-İş Sendikası’nın ev hizmetlerinde çalışan işçilerin güçlendirilmesine yönelik attığı somut adımların altını çizdi. Ev işçiliğinin, çoğu zaman görünmez kılınan ve gerekli değerin verilmediği bir alan olduğunu belirten Hassan, Hizmet-İş’in bu yapısal sorunu değiştirmeye dönük gerçekleştirdiği eğitim, savunuculuk ve temsiliyet faaliyetlerini takdirle karşıladığını söyledi.

Türkiye’nin, ILO sözleşmeleri konusundaki kararlılığına da dikkat çeken Yasser Ahmed Hassan, ülkemizin bugüne kadar 55 ILO sözleşmesini imzaladığını, bunlar arasında 10 temel sözleşmenin de yer aldığını belirterek, bu durumun, Türkiye’nin çalışma hayatına ilişkin uluslararası normlara bağlılığının güçlü bir göstergesi olduğunu ifade etti. Konuşmasının sonunda ise Hassan, 189 sayılı “Ev İşçileri İçin İnsana Yakışır İş Sözleşmesi’nin Türkiye tarafından da imzalanmasını umut ettiklerini, güvenlik ve bakım hizmetlerine erişim konusunda gerekli önlemlerin alınması ve çalışmaların hızlandırılması gerektiğini dile getirdi.

Proje açılış toplantısında Hizmet-İş sendikamızın Kadın Komite Başkanı Hatice Ayhan ve Proje Uzmanı Dr. Sefa Karagöz’de birer konuşma gerçekleştirdi.

 

HABERE AİT GÖRSELLER :

17 Nisan 2025 16:51, Haberler


© 2024-2025 HAK-İŞ Konfederasyonu