EMEKÇİNİN SESİ, 1 MAYIS HAFTASINDA AYDIN’DAN YÜKSELDİ

25 Nisan 2025 15:10, Haberler


EMEKÇİNİN SESİ, 1 MAYIS HAFTASINDA AYDIN’DAN YÜKSELDİ

696 SAYILI KHK’NIN YOL AÇTIĞI SORUNLARI AYDIN’DA DİLE GETİRDİK

 

HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü etkinlikleri kapsamında ülkemizin dört bir yanında gerçekleştirdiğimiz basın açıklamalarıyla sesimizi tüm dünyaya duyurmaya devam ediyoruz. HAK-İŞ olarak, 1 Mayıs haftası kapsamında gerçekleştirdiğimiz etkinliklerimizin üçüncüsünü Aydın’da gerçekleştirdik. 

 

“Emeğin Sesi Bu Kez Aydın’dan Yükseldi”

 

Genel Başkan Yardımcımız Devlet Sert Başkanlığında 25 Nisan 2025 tarihinde Aydın İl Başkanlığı önünde toplanan HAK-İŞ üyesi emekçiler ile birlikte “696 Sayılı KHK’nın Yol Açtığı Sorunlar” konulu taleplerimizi dile getirdik. Toplantıya, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcımız Devlet Sert’in yanı sıra Genel Sekreter Yardımcımız Hamdi Abdullah Koçoğlu, HAK-İŞ Aydın İl Başkanımız Nefise Gülseren, Sendikalarımızın Genel Başkan ve Yönetim Kurulu Üyeleri, çevre illerinden İl, Bölge ve Şube Başkanlarımız, üyelerimiz ve teşkilat mensuplarımız ile basın mensupları katıldı.

 

Sert, Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın öncülüğünde, HAK-İŞ Konfederasyonu’nun her yıl olduğu gibi bu yıl da emekçilerin sesini tüm dünyaya duyurmak adına kararlı ve tarihi bir adım attığına değinerek, Genel Başkanımız Arslan’ın büyük HAK-İŞ teşkilatına ve mücadeleye omuz veren Aydın halkına selamlarını iletti.

 

“Bu Yıl 1 Mayıs’ta Ülkemizin Dört Bir Yanından Gelen Emekçilerle Rize’de Olacağız”

 

Genel Başkan Yardımcımız Devlet Sert, 1 Mayıs haftası etkinlikleri kapsamında değerlendirmelerde bulunarak, “HAK-İŞ olarak, Türkiye yüzyılının; emekçilerin hakları ve çıkarları için yeni kazanımların elde edildiği bir yüzyıl olmasını istiyoruz. 1 Mayıs’ta çalışma hayatının sorunlarını, çözüm önerilerimizi ve mazlumların sesini duyurmak için ülkemizin dört bir yanından gelen emekçiler ile birlikte Rize’de olacağız. Bu yıl Genel Başkanımız Mahmut Arslan ve Yönetim Kurulumuzun aldığı karar ile 1 Mayıs’ı sadece bir güne değil, bir haftaya yayıyoruz.  Rize’de gerçekleştireceğimiz kitlesel mitingimizin hemen öncesinde ülkemizin dört bir yanında, emeğin hakkını, örgütlü mücadelenin gücünü ve emekçilerin karşı karşıya kaldığı sorunları dile getiriyoruz. Bugün, doğanın kültür ile buluştuğu, bereketli topraklarda Aydın’dayız” dedi.

 

“HAK-İŞ Olarak, Taşeron Şirket İşçileri İçin Verdiğimiz Mücadeleye Devam Edeceğiz”

 

Sert, Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in emek mücadelesine devam edeceğini belirterek, “HAK-İŞ olarak yıllarca taşeron sistemine karşı mücadele ettik. Mücadelemiz sonucu kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan binlerce taşeron şirket işçisi kadroya geçirildi. 696 sayılı KHK ile kadroya geçirilen işçilerin sorunları, yaşadıkları mağduriyetler bugün tam anlamıyla çözüme kavuşmuştur diyemeyiz. Bugün burada ‘696 Sayılı KHK’nın Yol Açtığı Sorunlar’ a dikkat çekmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

Taşeron Şirket İşçilerinin 696 Sayılı KHK ile Kadroya Alınması Önemli Bir Aşama

Genel Başkan Yardımcımız Devlet Sert, taşeron şirket işçilerinin 696 Sayılı KHK ile kadroya alınmasının önemli bir aşama olduğunu vurgulayarak bu konuda tarihi adımı atan Cumhurbaşkanımıza teşekkürlerini iletti.

 

“Emeğin ve Emekçinin Sorunlarını Dile Getirmekten Geri Durmayacağız”

Yapılan düzenlemenin işçiler adına umut verici olduğunu ancak bununla birlikte sistemde düzeltilmesi gereken birçok nokta olduğuna da dikkat çeken Sert, “ 696 sayılı KHK ile taşeron şirket işçisi olarak çalışan emekçilerin sorunları bitmemiştir. Aksine çözüme kavuşturulmayı bekleyen yeni sorunlar da ortaya çıkmıştır. HAK-İŞ olarak 696 sayılı KHK ile getirilen zorunlu emeklilik uygulamasını da gösterdiğimiz mücadele sayesinde ortadan kaldırdık. Ancak, yapılan düzenleme ile ortaya çıkan sorunları dile getirmekten de HAK-İŞ olarak geri durmayacağız.

 

“696 Sayılı KHK'nın Yol Açtığı İşçi Mağduriyetlerinin Giderilmesi İçin Yasal Düzenleme Yapılmalı”

 

696 sayılı KHK’nın yol açtığı sorunlara ilişkin düzenleme yapılması gerekliliğini dile getiren Sert, “Taşerondan kadroya geçişi düzenleyen 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin ortaya çıkardığı pek çok sorun, özellikle ‘Sağlık ve sosyal hizmetler’ işkolunda çalışan on binlerce işçiyi doğrudan ilgilendirmekte ve mağduriyet oluşturmaktadır. Çalışma hayatı mevzuatındaki dağınıklığın giderilmesi için yapılan bu çalışmalara mutlaka ve mutlaka 696 Sayılı KHK’nın ürettiği sorunlar dahil edilmeli ve kanuni düzenlemeler daha fazla geciktirilmeden yapılmalıdır” dedi.

 

“Aile Bütünlüğünü Bozan Tayin Yasağı Konusunda Gerekli Düzenlemeler Yapılmalıdır”

 

2025 yılının “Aile Yılı” olarak ilan edildiğini dile getiren Sert, “696 sayılı KHK ile kadroya geçirilen işçilerin özlük hakları iyileştirilmeli, iş ve işyeri değişikliği, tayin, nakil ve becayiş hakları verilmelidir. İşçilerin kadroya geçiş yaptıkları işyerinde çalışma zorunluluğu olduğundan iş ve işyeri değişikliği talepleri kabul edilmemekte olup anne, baba ve çocuklar bu yasak nedeniyle farklı farklı illerde yaşamak zorunda kalmaktadır. Aile bütünlüğünü bozan bu yaklaşımdan vazgeçilmeli, çocukların anneleriyle, babalarıyla aynı ortamda büyümeleri sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.

 

“Meslek Kodları Uyumlu Hale Getirilmeli”

 

İşçilerin fiilen yaptıkları iş ile SGK’ya bildirilen meslek kodları uyumlu hale getirilmesi gerektiğini dile getiren Sert, “696 sayılı KHK da yer alan işçilerin ihale konusu işte çalıştırılacağına yönelik zorlayıcı maddenin kaldırılması gerekmektedir. HAK-İŞ olarak, işçilerin fiilen yaptıkları iş ile SGK’ya bildirilen meslek kodlarının uyumlu hale getirilmesini ve bu yönde yasal düzenleme yapılmasını talep ediyoruz” dedi.

 

“Ev Tipi Çalışanların İş Kanunu Kapsamına Alınmasını Talep Ediyoruz”

 

Sert, “Sağlık ve Sosyal Hizmetler” işkolunda ve ev tipi işyerlerinde çalışan işçilerin statüsünde net bir tanıma ihtiyaç vardır. Ev tipi çalışanların Borçlar Kanunu kapsamından çıkartılarak İş Kanunu Kapsamına alınmasını talep ediyoruz” dedi.

 

“Kapsam Dışı Kalan İşçiler İçin Düzenleme Yapılmalıdır”

 

Genel Başkan Yardımcımız Sert, “696 sayılı KHK ile, hizmet alım sözleşmeleri kapsamında hastanelerin bilgi yönetim sistemi (HBYS) çalışanları, hizmet alım sözleşmelerinde ihale yaklaşık maliyetinin en az %70’lik kısmı asgari işçilik maliyetinden oluşmayan, kamu kurumlarında çalışan alt işveren işçi, Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) ve Bağlı Ortaklıkları yanında hizmet alım sözleşmeleri kapsamında çalışan işçiler, kanun kapsamı dışında tutulmuş ve bu işçilerimiz maalesef halen alt işveren işçisi olarak çalışmaya devam etmektedirler. Alt işveren bünyesinde çalışan işçilerin bir kısmının kapsam dışı bırakılması, uzun yıllardan bu yana kamu kurumlarında ve KİT’lerde çalışan bu işçilerimizin mağduriyetine neden olmuştur. Bu kapsamda HAK-İŞ olarak, söz konusu işçilerin kadro talebini yinelemekteyiz” dedi.

 

“Belediye Şirket İşçilerinin 52 Günlük İlave Tediye Ödenmesini Talep Ediyoruz”

 

Belediye Şirket işçilerinin 6772 sayılı yasa kapsamında ilave tediye alabilmeleri için yasal düzenleme yapılması gerektiğini vurgulayan Sert, “6772 sayılı kanun uyarınca ilave tediye alamayan belediye şirketlerinde çalışanlara 52 günlük ilave tediye ödenmesini talep ediyoruz. Mahalli idarelerin iştiraklerinde/şirketlerinde çalışmakta olan işçilere de ilave tediye ödemesi yapılabilmesi için gerekli yasal düzenlemenin yapılmasına ilişkin talebimizi yineliyoruz” şeklinde konuştu.

 

Sert, Tüm Emekçileri HAK-İŞ Çatısı Altında Örgütlenmeye Davet Etti

 

HAK-İŞ olarak, çalışma hayatındaki sorunları, çalışanların hak ve hukukunu korumak için verdiğimiz mücadelenin kararlılıkla devam ettirileceğinin altını çizen Sert, “Sendikasız hiçbir işçi kalmasın diye, çalışma hayatının sorunları çözülsün, mazlumların sesi duyulsun diye hep birlikte mücadele edeceğiz. Ülkemize, insanlarımıza ve emekçilerimize güveniyoruz. Ülkemizin potansiyeline, gücüne, geleceğine yürekten inanıyoruz” diye belirtti. Sert, tüm emekçileri örgütlü olmaya, Sendikalı olmaya, HAK-İŞ'li olmaya davet etti. 

HABERE AİT GÖRSELLER :

25 Nisan 2025 15:10, Haberler


© 2024-2025 HAK-İŞ Konfederasyonu