ARSLAN: “SOSYAL HAKLAR, İNSAN HAKLARININ TEMİNATIDIR”

09 Aralık 2013 14:00, Basın


ARSLAN: “SOSYAL HAKLAR, İNSAN HAKLARININ TEMİNATIDIR”

 

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, “10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü” nedeniyle yaptığı açıklamada, bölgemizde ve tüm dünyada yoğun bir insan hakları ihlali yaşandığına dikkat çekerek, “Temel insan haklarından olan asgari yaşama standardı, sosyal koruma, düşünceyi ifade ve örgütlenme gibi sosyal haklar, insan haklarının teminatıdır ve güvence altına alınmalıdır” dedi.

 

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, 7-10 Aralık Dünya İnsan Hakları Haftası ve 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:

 

“’İnsan haklarının anayasası’ olarak tanımlanan İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilişinin 65. yılı olan 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Gününde, ülkemizde, bölgemizde ve tüm dünyada insan hakları ihlallerinin hala önemli oranda yaşanmış olmasını büyük bir üzüntü ile karşılamaktayız.

 

Orta Doğu başta olmak üzere dünyanın pek çok bölgesinde halen devam eden savaşlar, ekonomik, sosyal ve siyasal sömürü ve baskılar insan haklarına olan ihtiyacın her geçen gün daha da arttığını göstermektedir. 

 

Temel insan haklarından olan asgari yaşama standardı, sosyal koruma, düşünceyi ifade ve örgütlenme gibi sosyal haklar, insan haklarının teminatı konumundadır. Ancak günümüzde bu temel insan hakları alanlarında hala büyük eksiklikler yaşanmaktadır.

 

İnsani ve vicdani tüm ilke ve değerler yok sayılarak tüm dünyanın gözleri önünde Mısır’da ve Suriye’de yaşananlar bunun en yakın örneğidir. İnsanların yaşama hakkını elinden alan, onları açlık ve yoksulluk tehlikesi ile karşı karşıya bırakan bu yönetimler nedeniyle, kitlesel göçler yaşanmaktadır. Türkiye’deki Suriyeli mülteci sayısının 600 bini aştığı, bunların 200 bininin sınır kentlerinde kurulan 21 mülteci kampında, 400 bininin ise bu kampların dışında yaşadığı ifade ediliyor. Pek çok Avrupa ülkesinin bile 50-100 kişiyi sınırdan geri çevirdiği bir ortamda, Türkiye’nin Suriyeli mültecileri misafir etmesi ve her türlü ihtiyaçlarını karşılamaya çalışması memnuniyet vericidir. Ancak, ihtiyaçların layıkıyla giderilmesi için hepimize sorumluluk düştüğü de bir gerçektir. Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere, uluslararası kuruluşlar Suriyelilerin yaşadığı insanlık dramı karşısında harekete geçmelidir. 

 

İnsan hakları ihlalleri sadece baskıcı yönetimler veya savaşlar nedeniyle değil doğal afetler sonucunda da görülmektedir. Filipinler’de yaşanan tayfun felaketinin sonucunda da büyük bir insanlık dramı yaşanmaktadır. HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, Filipinli tayfun mağdurlarının yaralarının sarılması için bir yardım kampanyası başlatmış bulunuyoruz. Ayrıca ITUC AP tarafından Filipinlere ulaştırılmak üzere kurulan yardım fonuna da destek veriyoruz. Uluslararası kuruluşlar ve toplum bu tür konularda daha aktif rol almalıdır.

 

HAK-İŞ olarak, insan haklarını; salt siyasal haklar olarak algılamak yerine, ekonomik, sosyal ve siyasal olmak üzere geniş anlamı ile algılamakta ve çalışmalarımızı bu yönde sürdürmekteyiz. Daha fazla demokrasi, daha fazla düşünceyi ifade etme özgürlüğü, daha fazla ekonomik ve sosyal hak talebimizi bir kez daha vurgulamak istiyoruz.”

 

HABERE AİT GÖRSELLER :

09 Aralık 2013 14:00, Basın


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu