MEDYA İŞ SENDİKAMIZDAN ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ SERGİSİ

10 Ocak 2014 14:00, Haberler


MEDYA İŞ SENDİKAMIZDAN ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ SERGİSİ

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Konfederasyonumuza bağlı Medya-İş Sendikası tarafından 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla hazırlanan fotoğraf sergisinin açılışını yaptı. Ankara Metrosu Sanat Galerisinde gerçekleştirilen sergi açılışına, Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın yanı sıra, Genel Sekreterimiz Dr. Osman Yıldız, Medya-İş Sendikası Genel Başkanı Gürsel Eser, Medya-İş Sendikası üyeleri ve basın emekçileri katıldı.

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, sergi açılışında yaptığı konuşmada, gazetecilerin çok ağır ve zor şartlarda çalıştığını belirterek, gazetecilerin diğer iş kollarından daha öncelikli olarak sendikal mücadelenin içinde yer alması gerektiğini söyledi. Gazetecilerin görevlerini yerine getirirken, canları pahasına, gece gündüz demeden özverili bir şekilde çalıştıklarını ifade eden Arslan, “Bunun en belirgin örneği yakın zamanda Milliyet gazetesi foto muhabiri Bünyamin Aygün'ün Suriye'de, TRT muhabiri Metin Turan'ın Mısır'da tutuklanması olayıdır. Ancak sorunlu bölgelerde hala tutsak gazetecilerin olduğunu unutmamak gerekir. Bir yılı aşkın bir süredir gazeteci Bashar al Kadumi'den haber alınamamaktadır. Kadumi başta olmak üzere gazetecilik yaparken tutsak edilenlerin bir an önce özgürlüğüne kavuşmasını temenni ediyoruz” dedi.

 

Basın sektöründe çalışan sayısının 100 binin üzerinde olduğunu, ancak çok azının sendikalı olduğuna dikkat çeken Arslan, “Basın çalışanlarının sendikal mücadeleye dahil edilmesi için elimizden geleni yapıyoruz, yapmalıyız” dedi. Büyük plazalarda, dünyanın en son teknolojisi kullanılarak gazetecilik ve televizyonculuk yapılırken, çalışanların düşük ücret ve zor çalışma koşullarına sahip olduğuna dikkat çeken Arslan, “Bu arkadaşlarımız insan haklarına ve mevzuata aykırı şekilde çalıştırılıyor. Büyük çoğunluğu, ne yazık ki 212 sayılı Yasa'nın kapsamı dışında çalıştırılıyor. Bu nedenle ne yapıp edip, gazetecilerin örgütlülüğünün sağlanması gerekmektedir” dedi.

 

Gazetecilerin sendikal mücadeleye dahil olduğu an, işten çıkarılma başta olmak üzere pek çok tehditle karşı karşıya kaldığını kaydeden Arslan, gazetecilerin sendikal mücadeleye dahil edilmesi için gayret ettiklerini söyledi.

 

Medya-İş Sendikasının yetkili olduğu Anadolu Ajansında toplu sözleşme yapılamamasından dolayı üzüntülerini paylaşan Arslan, ‘Sendikacılığı demokratik bir yarış, bir rekabetin ötesine taşıyan, intikam ve hırsla hareket eden malum sendikayı bir kez daha kınıyorum. Ekim 2012'den bu yana yapacağımız Toplu İş Sözleşmesi yetki almamıza rağmen ısrarla ve inatla engellenmek isteniyor. Ben 30 yıllık sendikacıyım ilk defa bu süreçte isyan ettim. Ayrıntılı bir tezgâhla karşı karşıyayız. Bir sendikacının yapmaması gereken her şeyi yaptılar” dedi.

 

HAK-İŞ’in sendikacılıkta rekabettin yana olduğuna, tek sendika anlayışını, tekelci anlayışı reddettiğine dikkat çekerek, “HAK-İŞ, bütün iş kollarında sendikalıdır. Basın iş kolunda da tekelci anlayışı yıktık. Rekabet edeceğiz, daha iyi hizmet yapmaya çalışacağız. Gazetecilerin haklarını daha da ileriye götüreceğiz. Sendikacılığını işçilerin mağduriyetleri, intikam ve hırs üzerine inşa edenleri ve ideolojik bir mücadelenin aracı olarak görenleri kınıyorum” diye konuştu.

 

Medya-İş Sendikası Genel Başkanı Gürsel Eser de bu günü 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü değil 10 Ocak Gazeteciler Günü olarak kutlamak istediklerini belirterek, bunun gerekçelerini şöyle açıkladı, “Patronların keyfi uygulamaları nedeniyle onlarca arkadaşımız işten çıkarılmış ve buna dün de yenileri eklenmiştir. Çalışan diyerek, işten çıkarılan arkadaşlarımızı gözardı etmek istemiyoruz. Bu yüzden Çalışan Gazeteciler Günü yerine Gazeteciler Günü denmesini istiyoruz” dedi.

Gazetecilerin çalışma koşullarının ağır olduğunu, çok zor şartlarda görev yaptıklarını söyleyen Arslan, "Görevleri kamuoyunu aydınlatmak olan gazeteciler savaş bölgelerinde kaçırılmakta, toplumsal olaylarda darp edilmektedir" dedi.

 

Fotoğraf sergisinde gazetecilerin yaşadığı zorlukları göstermeye çalıştıklarını ifade eden Eser, "Çalışan ve çalışmayan gazetecilerin gününü kutlarken, sansür ve oto sansürün olmadığı, düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki tüm engellerin kalktığı 10 Ocaklar diliyorum" diye konuştu.

 

Yapılan konuşmaların ardından Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Genel Sekreterimiz Dr. Osman Yıldız, Medya-İş Sendikası Başkanı Gürsel Eser ve Anadolu Ajansı Türkiye Haberleri Yayın Yönetmeni Ertuğrul Cingil, serginin açılış kurdelesini kesti.

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününü kutlayarak, açılışta bulunan gazetecilere karanfil dağıttı.

 


HABERE AİT GÖRSELLER :

10 Ocak 2014 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu