TÜRKİYE-AB KARMA İSTİŞARE KOMİTESİ’NDEN TBMM BAŞKANI ÇİÇEK’E ZİYARET

05 Şubat 2014 14:00, Haberler


TÜRKİYE-AB KARMA İSTİŞARE KOMİTESİ’NDEN TBMM BAŞKANI ÇİÇEK’E ZİYARET

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın da bulunduğu Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi heyeti, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’i 4 Şubat 2014 tarihinde makamında ziyaret etti.

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın yanı sıra ziyarete, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik katıldı.

 

TBMM Başkanı Cemil Çiçek kabulde yaptığı konuşmada, Türkiye-AB ilişkileri bakımından 50 yılın geride bırakıldığını anımsattı. Bazen birinci gündem olsa, bazen arka sıralara düşse, bazen hükümetler değişse de Türkiye'nin bu politikadan vazgeçmediğini belirten Çiçek, “Türkiye, AB'ye hem tam üye olmak istiyor hem de ilişkilerini her alanda geliştirmek istiyor. Böyle olunca da Türkiye'nin AB politikası bir devlet politikasıdır” dedi.

 

Aradan geçen 50 seneye rağmen bugün dahi birçok kriterler açısından Türkiye'den geride olan ülkelerin AB'ye üye olduğunu ama Türkiye'nin henüz istediği hedefi yakalayamadığını dile getiren Çiçek, son açılan fasıl çok önemli bulunmuyorsa, şu an Türkiye'nin müzakere edeceği faslın da kalmadığını söyledi.

 

“Türkiye'nin AB üyeliği noktasında bazı sıkıntılarımız var. Bunların önemli bir kısmı bizden kaynaklanmıyor” ifadesini kullanan Çiçek, “Türkiye'ye karşı bazı önde gelen devletlerin şaşı bakışından kaynaklanan bir durum var. Elbette birçok eksikliklerimiz var. Demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü başlıkları altında söylediğimiz diğer fasıllarla da ilgili de birçok eksikliklerimiz var. Bunları biliyoruz ve ulusal programlar çerçevesinde bunları açıkladık. Biz kendi eksikliklerimizi yerine getirmek için duraksamadan bu çabaları sürdürmemiz gerekiyor ama bu rağmen bizim çok gerimizde olan birçok ülke AB'ye alındı” diye konuştu. Çiçek, şunları söyledi:

 

"Ancak Türkiye bu hedefinden vazgeçmemelidir. Çünkü Türkiye'de birçok reformların yapılmasında, bazı yapısal ve kurumsal düzenlemelerin gerçekleştirilmesinde AB süreci teşvik edici, yönlendirici olmuştur. Özellikle müzakere tarihi verilebilmesi için 'şu değişikliklerin yapılması lazım' denildiğinde, 57. Hükümet döneminde yapılan değişiklikler, 2002'den sonra da parlamento tarihinin en verimli çalışmaları, iktidar muhalefet işbirliği ile o zaman gerçekleştirildi. Bunlar Türkiye'nin kazanımlarıdır. Aynı anlayışı sürdürmemiz gerekiyor.

 

Vize konusunun Türkiye'ye yapılan en büyük haksızlık olduğunu dile getiren Çiçek, Gümrük Birliği üyesi olup AB'ye üye olmayan başka ülke olmadığını, Gümrük Birliği üyesi olmayan başka birçok ülkeye vizenin uygulanmadığını söyledi. Çiçek, “İnşallah sözlerinde dururlar, caymazlar, üç yıl içerisinde Türkiye'nin bu beklentisi karşılanmış ve yapılan haksızlık da son bulmuş olur” ifadesini kullandı.

 

Çiçek, bu konuda meslek ve sivil toplum kuruluşlarının yapacağı çalışmaların önemli olduğunu kaydetti ve heyete teşekkür etti.

 

“AB, olmazsa olmazımız”

 

TESK Genel Başkanı ve Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi Heyeti Eş Başkanı Bendevi Palandöken, komitenin yaptığı bazı çalışmaları anlatarak, “AB, olmazsa olmazımız” dedi.  Gelecek günlerde AB ile sürecin gelişmesine ilişkin önemli görüşmeler yapacaklarını söyleyen Palandöken, “Vizesiz dolaşımın 3 yıl içinde gerçekleşecek olması bizi biraz daha umutlandırdı” diye konuştu.

 

Palandöken, AB yolunun, Türkiye'deki demokratikleşme alanında önemli gelişmelere vesile olduğunu söyledi.

 


HABERE AİT GÖRSELLER :

05 Şubat 2014 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu