HAK-İŞ 3. KADIN EMEĞİ BULUŞMASI

08 Mart 2014 14:00, Haberler


HAK-İŞ 3. KADIN EMEĞİ BULUŞMASI

 

“SENDİKALI KADIN GÜÇLÜ KADIN”

 

“HEP BİRLİKTE SENDİKAL ÖRGÜTLENMEYE”

 

HAK-İŞ Konfederasyonu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde gerçekleştirdiği, “HAK-İŞ 3. Kadın Emeği Buluşmasını”, “Sendikalı Kadın, Güçlü Kadın” ve “Hep Birlikte, Sendikal Örgütlenmeye” sloganlarıyla 8 Mart 2014 Cumartesi günü (bugün) Ankara Rixos'ta başladı.

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, HAK-İŞ Onursal Genel Başkanı TBMM İdare Amiri, Çorum Milletvekili, Salim Uslu, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu, Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkan Yardımcısı Virve Vimpari, HAK-İŞ Yönetim Kurulu üyeleri, sendikalarımızın başkan ve yönetim kurulu üyeleri, 81 il ve KKTC’den gelen HAK-İŞ’e bağlı sendikalarımızın Kadın Komiteleri Başkan ve Yöneticileri ile kadın üyelerimizin yoğun katılımı ile gerçekleşti.

 

HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Jülide Sarıeroğlu ve HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan’ın açılış konuşması ile başlayan toplantıda TBMM İdare Amiri, Çorum Milletvekili, HAK-İŞ Onursal Genel Başkanı Salim Uslu ile Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu, Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkan Yardımcısı Virve Vimpari de birer konuşma yaptı.

 

Arslan’dan Kadınlara: “Geleceği Birlikte İnşa Etmeye Var mısınız”

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, emekçi kadınların, geleceğin erdemli sendikal inşasında önemli katkıları olacağına inandıklarını belirterek, “O’nun için buradayız, onun için hep birlikteyiz. Bugün 81 ilden kadın emekçiler olarak katılımınız ile sorunlarınızın tartışılacağı, çözüm yollarının aranacağı ve HAK-İŞ Kadın Stratejimizin sizler tarafından son haline getirileceği, sonuç bildirimiz ile kamuoyuna mesajlarımızın verileceği önemli bir gündeyiz” dedi.

 

Kadının ihmal edildiği bir toplumun varlığını sağlıklı bir şekilde sürdürmesinin mümkün olmadığını ifade eden Arslan, “Biz kadınların sendikal harekette ETKİN ROLLER üstlenmesini istiyoruz. Bunun için HAK-İŞ ve bağlı sendikalarımızda alt örgütlenmelerle onlara faaliyet alanı açıyoruz. Biz, Sendikal hareketi ve kadınlarımızın onurlu mücadelesini, ideolojik bir sapma ile tarihimizden koparma çalışmalarına rağmen, ısrarla tarihsel genlerimizden yeni sendikal değerler çıkarmaya çalışıyor, geleceğimizi tarihi birikimimizle inşa ediyoruz” dedi.

 

Arslan, ülkenin yarısının kadın olduğunu ancak, çalışma hayatındaki kadın oranının ve sendikalı kadın oranının çok düşük olduğunu belirterek, HAK-İŞ’in kadınlar arasındaki sendikalaşma oranı hedefini yüzde 15 olarak açıkladı. Kadınlara sendikalara üye olması çağrısında bulunan Arslan, “1 Mayıs’ta ve eylemlerimizde de kadın temsilcilerimizi alanlarda görmek istiyoruz. Sendikalarınızda bir adım öne geçeceksiniz TİS’lerde yer alın, temsilci delege olun, kongre seçimlerine katılın. Yukardan talimatla bu iş olmaz, yarışa katılın” çağrısında bulundu.

 

Arslan, “Geleceği birlikte inşa etmek için kadınları sendikal örgütlenmeye davet ediyorum. Bütün mağdur ve mazlumlara borcumuzu ödemek için hodri meydan, gelin birlikte mücadele edelim” dedi. Arslan, “Hep birlikte HAK-İŞ ilke, değer ve misyonlarına sahip çıkarak, değerlerimizden vazgeçmeden, geleceği inşa etmeye var mısınız” diye sordu. Salondan güçlü bir evet yanıtı alana kadar sorusunu tekrar eden Arslan, aldığı güçlü evet yanıtının ardından “Biz de varız, geleceğimiz aydınlık olsun” dedi.


Arslan’ın konuşmasının tamamına ulaşmak için tıklayınız....

 

TBMM İdare Amiri, Çorum Milletvekili, HAK-İŞ Onursal Genel Başkanı Salim Uslu ise HAK-İŞ’in belirlediği “Sendikalı Kadın Güçlü Kadın” sloganının önemine dikkat çekerek bunun yanına “Güçlü Sendika”nın da eklenmesi gerektiğini söyledi. Uslu, kadınların sendikal örgütlenmedeki önemini Fiskobirlik grevi sırasında çok yakından gördüklerini belirterek, “erkeklerin bel verdiği” bir dönemde sendikalı kadınların dimdik ayakta durduğunu ve grevin başarıyla sonuçlandığını ifade etti.

 

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu, Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkan Yardımcısı Virve Vimpari de konuşmasında aile içi şiddet ve cinayetin kadınların kaderi olmadığını belirterek, bu konuda kolluk kuvvetlerinin önlem alması gerektiğini ifade etti. Vimpari, Türkiye’de kadınların siyasete katılımının düşük olduğunu, önyargılar ve yetersiz politikalar dolayısıyla kadınların çalışma hayatında yeterince yer alamadığını, kadılar arasındaki sendikalaşma oranının son derece düşük olduğunu belirtirken, HAK-İŞ’li kadınlara “Tüm bu sorunlara rağmen sendikalı olduğunuz için sizleri tebrik ediyorum” dedi.

 

HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Jülide Sarıeroğlu, “HAK-İŞ’in bugünlere gelmesinde katkısı olan kadınları saygıyla anıyorum” dedi. HAK-İŞ’in kadınlara yönelik çalışmaları hakkında bilgi veren Sarıeroğlu, “HAK-İŞ büyüme faaliyetlerini etkin bir şekilde sürdürüyor. Kadınların hayatın her alanında yaşadıkları sorunların çözümü için çaba gösterilmesi gerekiyor” dedi.

 

Konuşmaların ardından konuşmacılara ve sendikalarımızın kadın komitelerinden belirlenen üyelere sendikalarımızın başkan ve yöneticileri tarafından plaket verildi.

 

TEMATİK SUNUM YAPILDI

 

Daha sonra KAYÇAD Yönetim Kurulu Üyesi - SGK Uzmanı Hicran Atatanır, "Çalışma Hayatında ve Sendikalarda Kadının Durumu ve Son Yasal Düzenlemeler" konulu bir sunum yaptı.

 

Ardından Öz Büro-İŞ Sendikası Kadın Komitesi Başkanı Arife Aktan, 8 Mart’ın tarihçesini okudu.

 

Daha sonra HAK-İŞ Gençlik Komitesi Başkanı Tuğba Aydın, Sendikal Harekete Kadın Katılımını Artırma Projesiyle ilgi sunum yaptı.

 

Sonra Öz Orman-İş Sendikası Kadın Komitesi Başkanı Berna Öztürk, HAK-İŞ Kadın Stratejisi ve Eylem Planı Taslağı’nın sunumunu yaptı.

 

Devamında 81 ilden gelen HAK-İŞ kadın temsilcileriyle, Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gizem Yaşar ve HAK-İŞ Projeler Koordinatörü Şahin Serim’in koordinatörlüğünde "HAK-İŞ Kadın Stratejisi Geliştirme Çalıştayı" yapıldı.

 

HAK-İŞ 3. Kadın Emeği Buluşması Hizmet-İş Sendikamız Kadın Komitesi Başkan Yardımcısı Melike Özmen’in sonuç bildirgesini okumasıyla son buldu.

 

Toplantının ardından bir sonuç deklarasyonu yayınlandı. Ulaşmak için tıklayınız..

 


 


HABERE AİT GÖRSELLER :

08 Mart 2014 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu