ARSLAN: “ÇOCUKLARIN HER TÜRLÜ İSTİSMARINA SON VERİLMELİ”

12 Haziran 2014 14:00, Basın


ARSLAN: “ÇOCUKLARIN HER TÜRLÜ İSTİSMARINA SON VERİLMELİ”

 

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Çocuk işçiliği ile mücadele konusunda toplumun yeterli bilince ulaşması, çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinin sona erdirilmesi ve çocuklar için daha koruyucu ortamlar sağlanması için yapılacak çok iş bulunmaktadır. HAK-İŞ olarak, ILO’nun 182 sayılı sözleşmesinin gereğinin yerine getirilmesini ve çocukların her türlü istismarına son verilmesini istiyoruz” dedi.

 

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü nedeni ile yaptığı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:

 

“12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde en önemli sorun olan çocuk işçiliğiyle mücadeleye dair bir mihenk taşı niteliğindedir. Türkiye’de çocuk işçiliği konusunda son yıllarda olumlu gelişmeler gözlemlenmektedir. Özellikle TÜİK Hane Halkı İşgücü İstatistiklerine göre sanayide çalışan çocuk işçiliğinde büyük düşüş yaşanmaktadır. HAK-İŞ başta olmak üzere sosyal tarafların ve kamunun yürüttüğü projeler, bu düşüşte önemli rol oynamıştır. Zorunlu eğitimin 4+4+4 şeklinde 12 yıla çıkması çocuk işçiliği ile mücadele konusunda atılan en önemli adımlardan biridir.

 

Bu gelişmelere rağmen, çocuk işçiliği ile mücadele konusunda toplumun yeterli bilince ulaşması, çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinin sona erdirilmesi ve çocuklar için daha koruyucu ortamlar sağlanması için yapılacak daha çok iş bulunmaktadır. Çocuk işçiliğinin önlenmesi amacıyla Türkiye ilk olarak, imzaladığı ILO’nun 182 sayılı sözleşmesinin gereğini yerine getirmelidir.

 

182 sayılı sözleşmeye göre, mevsimlik tarım işçiliğinde ücretsiz aile işçisi olarak çalışan çocuklar, temel eğitimden yoksun kalmaktadır. Bu nedenle çocukların mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmasının önüne geçilmelidir.

 

182 sayılı sözleşme çocukların sokakta çalışmasını da yasaklamaktadır. Söz konusu çocuklar, koruma altına alınmalıdır.

 

182 sayılı sözleşme çocukların çatışmalardan savaşlardan ve eylemlerde kullanılmasını yasaklamaktadır. Ülkemizde ve bölgemizde son günlerde yaşanan olaylarda çocukların eylemlerde çatışmalarda savaşlarda kullanıldığını üzülerek görüyoruz. Çocuğun yeri evde annesinin, okulda öğretmeninin yanıdır.

 

18 yaşın altındaki her birey çocuktur ve çocukluğu yaşamalıdır. Çocukların her ne sebeple olursa olsun, istismar edilmesi, kayıtdışı çalıştırılması, ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılması, zihinsel ve fiziksel gelişimine engel olacak işlerde ve uzun sürelerde çalıştırılması, eylemlerde, çatışmalarda, savaşlarda kullanılması kabul edilemez.

 

HAK-İŞ olarak, çocuklara bugünden sahip çıkamazsak, sadece çocuklarımızı kaybetmekle kalmayacağımızı, aynı zamanda geleceğimizi de kaybedeceğimizi biliyoruz. Bugünden tedbir almanın maliyeti, gelecekte telafi edebilmenin maliyetinden şüphesiz daha düşük ve daha ucuzdur. Bu nedenle HAK-İŞ olarak, ILO’nun 182 sayılı sözleşmesinin gereğinin yerine getirilmesini ve çocukların her türlü istismarına son verilmesini istiyoruz.”


HABERE AİT GÖRSELLER :

12 Haziran 2014 14:00, Basın


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu