TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ STK’LARIN KATILDIĞI TOPLANTIDA ELE ALINDI
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu başkanlığında Sivil Toplum Kuruluşları (STK) temsilcilerinin katılımıyla 17 Haziran 2014 tarihinde Ankara'da düzenlenen "Türkiye-AB İlişkileri" konulu toplantıya katıldı.
AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'de reformların gerçekleştirilmesinde AB müzakere süreci kadar ülkedeki sivil toplum kuruluşlarının da çok önemli rolü ve katkısının bulunduğunu söyledi. Çavuşoğlu, Türkiye, AB sürecini ve Türkiye'de gerçekleştirilen reformları ele aldıklarını belirterek müzakere sürecinin mümkün olduğu kadar az sorunla ilerlemesinden dolayı Füle'ye teşekkür etti. Çavuşoğlu, Füle'nin en kritik dönemlerde, pozitif gündem gibi değişik teklifleriyle müzakerenin sürdürülmesine katkı sağladığını belirtti. Türkiye-AB ilişkilerinde STK'ların önemine dikkati çeken Çavuşoğlu, STK'ların özellikle son günlerde gündemde olan "ön yargı" konularında önemli katkı sağlayacağını kaydetti. Çavuşoğlu, Türkiye'nin son 12 yılda gerçekleştirdiği reformlara değinerek "AB müzakere süreci nasıl itici bir güç olduysa Türkiye'de de STK'ların çok önemli rolü ve katkısı oldu" dedi.
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, “HAK-İŞ Konfederasyonu olarak Türkiye’nin AB’ne tam üyelik hedefinin gerçekleştirilmesi yönündeki adımlarını kararlılıkla atılmaya devam etmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi. Uzun yıllardır inişli çıkışlı da olsa devam eden Türkiye-AB ilişkilerinin geri dönülmez bir aşamada olduğunu ifade eden Arslan, Türkiye’nin başta demokrasi olmak üzere, hayata dair her alanda yeni ve çağdaş standartlara kavuşmasının asıl hedef olduğunu ifade etti. Arslan, şöyle devam etti:
“Türkiye ve AB üyelik konusunda tüm taraflar tam üyelik hedefine kilitlenmeli ve çalışmalarını yoğunlaştırmalıdır. Bu çerçevede teknik çalışmalar hızlandırılarak, Türkiye-AB üyelik hedefi gerçekleştirilmelidir. Avrupa Birliği üyeliği sürecinde hem Türkiye hem de AB tarafının sorumlulukları bulunmakta, müzakere süreci, amacına uygun olarak sorunları öteleyen değil çözen bir anlayışla sürdürülmelidir. Türkiye’nin AB’ye tam üyelik ile katkı sağlayabilecek birçok ekonomik ve sosyal özelliği ve potansiyel bulunmaktadır. Türkiye “kültürel zenginlikte” olduğu kadar, “siyasi cesaret” ve “kolektif iddialar” konularında da AB’ye gerçek “küresel aktör” olma yolunda önemli katkılar sağlayacaktır.”
Türkiye’nin sosyal alanlarda gerekli reformları yaparak, AB norm ve standartlarını yakalaması ve toplumsal dönüşümü gerçekleştirmesinin önemine dikkat çeken Arslan, “Türkiye, ivedilikle sendikal hak ve özgürlüklerden kayıtdışı ile mücadeleye, çalışma koşullarının iyileştirilmesinden sosyal diyaloğa kadar bütün sosyal alanlarda dönüşümlerini gerçekleştirmelidir” dedi.
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu