ARSLAN; BASIN MENSUPLARIYLA İFTARDA BULUŞTU

08 Temmuz 2014 14:00, Haberler


ARSLAN; BASIN MENSUPLARIYLA İFTARDA BULUŞTU

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Genel Başkan Yardımcımız Ali Cengiz Gül ve Genel Sekreterimiz Dr. Osman Yıldız 8 Temmuz 2014 tarihinde Rixos Otel’de basın çalışanlarıyla iftar yemeğinde bir araya geldi. Ajans, gazete ve televizyonların, çalışma hayatı muhabirlerinin yoğun ilgi gösterdiği iftar davetine, sendikalarımızın basın danışmanları ve uzmanları da katıldı.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, bir soru üzerine Yargıtay’ın taşeron işçilerin sendikalı işçilerle aynı statüde olduğu ve sendikaya üye olmak istemesinin kanunlara aykırı olmadığı yönündeki kararıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

 

Arslan, “Bunlar, yeni kararlar değil. Daha önce benzer biçimde verilmiş kararlar vardı. Bu karar asıl işverenin iş yerindeki toplu sözleşmeden yararlanma hakkını sağlamasına rağmen, çalışanların kadrolarında bir değişiklik getirmiyor. Bizim arzu ettiğimiz, hem asıl işverenin işçisi sayılsın, hem de bunlar asıl işverenin kadrosuna geçirilsin” dedi.

Ancak Yargının bu doğrultuda karar veremediğinin de altını çizen Arslan, “Yargı bu yönde karar vermiyor. Türkiye'nin 1961 yılında imzaladığı, 1988'de de yürürlüğe giren 94 sayılı ILO Sözleşmesi var. ILO Sözleşmesi tam da taşeron işçilerin ücretlerini düzenliyor. Dolayısıyla Yargıtay’ın verdiği bu karar, ILO Sözleşmesi’ne paralel bir karar ama bu işçilere toplu sözleşme hakkını veriyor, asıl işverenin işçilerin haklarının ödenmesini söylüyor. Ama bu işçiler yine taşerona çalışmaya devam ediyor. Dolayısıyla çalışanların arzu ettikleri düzenleme Yargıtay kararıyla gerçek olmuyor” dedi.

 

Kararın, sorunun çözümünde yeterli olmadığını vurgulayan Arslan, TBMM’de görüşülen taşeron işçilerle ilgili düzenlemenin karara yakın düzenleme getirmesine rağmen, tam olarak ihtiyacı karşılamadığını ifade etti. Arslan, yeni düzenlemenin alt işverenin işçilerine ayrı bir sendikal örgütlenme ve ayrı bir toplu sözleşme imkanı getirdiğini, düzenlemenin Yargıtay’ın kararından geri bir düzenleme olduğunu belirtti.

 

Taşeron düzenlemesinde bazı asıl işlerin yardımcı işler olarak belirlenme yetkisinin Bakanlar Kurulu’na verilmesinden rahatsızlık duyduğunun altını çizen Arslan, “Yetkinin Bakanlar Kuruluna verilmesi, bizde kuşkular uyandırdı” dedi. Bakanlar Kurulunun, bazı asıl işleri de yardımcı iş olarak kabul etmesi halinde Yargı yolunun açık olduğunu dile getiren Arslan, “ Yine de bu düzenlemeyi bizi sıkıntıya sokacak bir düzenleme olarak görüyoruz” dedi.


 

HABERE AİT GÖRSELLER :

08 Temmuz 2014 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu