ARSLAN: TAŞERON İŞÇİ DÜZENLEMESİ ÖNEMLİ BİR ADIM, FAKAT YETERLİ DEĞİL

21 Temmuz 2014 14:00, Haberler


ARSLAN: TAŞERON İŞÇİ DÜZENLEMESİ ÖNEMLİ BİR ADIM, FAKAT YETERLİ DEĞİL


HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, taşeron işçi düzenlemesine destek verdiklerini belirterek, "Taşeron işçi düzenlemesi önemli bir adım, fakat yeterli değildir. Taşeron işçiler konusunda ihalelerin üç yıla kadar yapılacak olması, kıdem tazminatların ödenecek olması ve izin haklarının verilmesi önemli bir adımdır, sendika olarak taşeron işçilere kadro talebinde bulunduk ancak bu beklenti gerçekleşmedi" dedi.
Genel Başkanımız Arslan, Hizmet-İş Sendikası Erzurum Şubesinin yeni bina açılışında yaptığı konuşmada, taşeron düzenlemesi konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Son altı ay içinde 40 bin taşeron işçinin Hizmet-İş Sendikasına üye olduğunu ifade eden Arslan, "Taşeron işçilerimizi sendikalaşmaya davet ediyoruz. Erzurum’da da üye yapma çalışmalarımız devam ediyor" dedi.
Taşeron işçi konusunun Türkiye'nin kanayan yarası olduğuna dikkat çeken Arslan, şunları kaydetti:
"Kamu çalıştırdığı taşeron işçi sayısını hala bilmiyor. Resmi rakamlara göre, belediyeler hariç kamuda 661 bin taşeron işçisi çalışıyor. Ancak biz belediyelerle birlikte gerçek rakamın en az 1.2 milyon olduğunu tahmin ediyoruz. Bizim arzu ettiğimiz, hem asıl işverenin işçisi sayılsın, hem de bunlar asıl işverenin kadrosuna geçirilsin. Fakat yargı bu yönde karar vermiyor. Her bir işçi üzerinden taşeron firma en az yüzde 20 komisyon alıyor. Kamu kurumu yüzde 20 komisyonun yanı sıra ihale bedeli üzerinden yüzde 18 de KDV ödüyor. Bu işçilerin kıdem tazminatı ve izin paralarını da taşeron firma ödemediği için 'müteselsil' sorumluluk gereği yine kamu kurumunca ödeniyor. Taşeron işçi çalıştırmak gerçekte ucuz değil, devlete maliyeti kat be kat fazla oluyor."

HABERE AİT GÖRSELLER :

21 Temmuz 2014 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu