ARSLAN, DAVUTOĞLU BAŞKANLIĞINDAKİ TOPLANTIYA KATILDI
ÇSGB SOSYAL TARAFLAR TOPLANTISI YAPILDI
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında gerçekleştirilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Taraflar Toplantısına katıldı. İş sağlığı ve güvenliği konusunun ele alındığı toplantı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile sivil toplum kuruluşlarının başkanlarının katılımıyla gerçekleştirildi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, iş güvenliği konusunda Mesleki Yeterlilik Kurumunun en etkin şekilde devreye sokulacağını belirterek, “1 Ocak 2015 itibarıyla Mesleki Yeterlilik Kurumu bütün hazırlıklarını tamamlayıp, sertifikalandırma, belgelendirme aşamasına gelecek” dedi.
Davutoğlu, İş Güvenliği Eylem Planı'nda öncelikli olarak, “süreç yönetimi”, “insan faktörü ve eğitim”, “toplumsal duyarlılık-bilinçlenme ve kültür” ve “yasal düzenleme” başlıkları üzerinde çalışacaklarını bildirdi.
Davutoğlu, “Bütün çalışmaları paydaşlarla, Bakanlar Kurulunda ilgili arkadaşlarla görüşüp, bunu nihai somut adımlara dönüştüreceğiz. İnşallah bir ayı geçmemek üzere, çok daha geniş bir katılımla bunu işveren ve işçi sendikalarımızla birlikte kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.
Çalışma hayatı ile ilgili yeni düzenlemeler hakkında bilgiler veren Davutoğlu, “Biz de bundan sonra yaptırımları artıracağız ama ödülü de artıracağız. Eğer bir işverenin iş yerinde hiçbir kaza olmamışsa onlardan alınan kesintiler alınmayacak. Ama ölümcül bir kaza olmuşsa şimdiki cezalardan çok daha ağır cezalar gelecek” şeklinde konuştu.
Genel Başkanımız Arslan’ın Açıklamaları
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Türkiye’nin son yıllarda gösterdiği başarılara rağmen hala çeşitli sorun alanları ve eksiklikleri bulunduğunu belirtirken, bu sorun alanlarından birisini de çalışma hayatının oluşturduğunu söyledi. Son beş ay içerisinde Soma ve İstanbul başta olmak üzere yaşadığımız ölümlü iş kazalarının bunu bir kez daha gösterdiğini ifade eden Arslan, şunları söyledi:
“İş Sağlığı ve Güvenliği Eylem Planının hayata geçirilmesi yönündeki kararlılığın ortaya koyulması, Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun görevlendirilmesi, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun rolünün artırılması ve ILO’nun 167 sayılı inşaat işlerinde güvenlik ve sağlık sözleşmesi ile 176 sayılı maden işyerlerindeki güvenliğin sağlanması ile ilgili sözleşmelerin TBMM gündemine alınarak onaylanacağına ilişkin önemli kararlar alınmasından son derece memnuniyet duyduk. Bugün gerçekleştirdiğiniz bu toplantıyı söz konusu düzenlemelerin hayata geçirilmesi konusunda sosyal tarafların görüş ve önerilerinin dikkate alınacağının bir göstergesi olarak değerlendiriyor ve bu anlayışın devam etmesini umuyoruz.”
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu