ÇELİK-İŞ SENDİKASI 13. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI

18 Ekim 2014 14:00, Haberler


ÇELİK-İŞ SENDİKASI 13. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI

 

Konfederasyonumuza bağlı Çelik-İş Sendikasının 13. Olağan Genel Kurulu 18 Ekim 2014 tarihinde Başkent Öğretmen Evi’nde başladı.

Divan Kurulu Başkanlığını Konfederasyonumuz Genel Başkanı Mahmut Arslan’ın yaptığı Divan Kurulu,  Genel Başkan Yardımcımız Mustafa Toruntay, Genel Sekreterimiz Dr. Osman Yıldız, Çelik-İş Sendikası Karabük Şube Başkanı Ulvi Güngören ve Kayseri Şube Başkanı Celalettin Korkmazyürek tarafından oluşturuldu.

Genel Kurula HAK-İŞ Konfederasyonu Onursal Başkanı TBMM İdari Amiri Salim Uslu, Konfederasyonumuz Genel Başkan Yardımcıları Settar Aslan ve Mehmet Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sevde Bayazıt Kaçar, Çelik-İş Sendikası Onursal Başkanı Feridun Tankut, Sanayi ve Ticaret eski Bakanı Mehmet Dönen Konfederasyonumuza bağlı sendikaların Başkan ve Yöneticileri ile çok sayıda davetli katıldı.

 

Genel Kurula Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurulmuş, TBMM Meclis Başkanı Cemil Çiçek ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başarı  telgrafı gönderdi.


GÜL: “MODEL TEŞKİL EDECEK ÖZELLİKLER YARATTIK”

 

Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Cengiz Gül, çalışma yaşamında özgün modeller ürettiklerine dikkat çekerek “Özelleştirme etrafında ülkemizin içinde bulunduğu kaos ortamında ya tam kabul yada tam ret fikirlerinden bir cephe oluşturulduğu dönemde, biz özgün modeller üzerinden çalışmalar yaptık. Özgün modeller ürettik ve bu modelleri de üretmeye devam ediyoruz” dedi. Karademir, Karabük Demir Çelik, Seydişehir Alüminyum ve İsdemir’in bu işletmelerin başında geldiğini ifade eden Gül, İsdemir fabrikasında özgün bir model oluşturulduğu ifade etti. Gül, “İsdemir yöneticileri İsdemir batıyor dediğinde HAK-İŞ ve Çelik-İş olarak sosyal bir model üretildi. İsdemir’in batmaması için işçilerin maaşlarından gönüllü olarak yüzde 35 ücret indirimi yapıldı ve bu kriz başarı ile atlatıldı. Yaşananlar sonucunda kapanır denilen İsdemir’in bugün bir dünya yüzü olmasını sağladık” dedi. İsdemir şirketi tarafından bütün bu yaşananlara rağmen, günümüzde HAK-İŞ ve Çelik-İş’e karşı anti sosyal bir yaklaşım sürdürülmesinin kabul edilmesinin zor bir davranış olduğunu belirten Gül, İsdemir işçisinin bu tür davranışlara geçmişte de müsaade etmediğini bugün de müsaade etmeyeceğini belirtti.Gül, Çelik-İş Sendikasının kuruluş yıllarına, örgütlenme ve büyüme konusunda yürüttüğü faaliyetlere dikkat çekerek, “Zor şartlar altında kurulan sendikamız, her zaman emeğin ve emekçinin yanında olacaktır” dedi.

 

ARSLAN: "ÇELİK-İŞ METAL İŞÇİSİNİN UMUDUDUR"

 

Konfederasyonumuz Genel Başkanı Mahmut Arslan genel kurula hitaben yaptığı konuşmada, Çelik-İş Sendikasının metal işkolunun umudu olduğunu belirterek, Türkiye’deki metal işkolunda çalışan tüm emekçilerin Çelik-İş çatısı altında toplanacağı günlerin hayalinin kurulması gerektiğini ifade etti.

HAK-İŞ Konfederasyonu’nun ve bağlı sendikaların büyük bir örgütlenme sürecinde olduğunu ifade eden Arslan, “ HAK-İŞ ile birlikte işbirliği yapan Çelik-İş sendikamız başta özellikle Türk Hava Yollarının çok önemli bir iştiraki olan HABOM’da bunun yanı sıra TERMİKEL’de ve Eskişehir de örgütlenme çalışmalarını tamamlamış ve toplu sözleşmeyi imzalamış bulunmaktadır” dedi.

 

Konfederasyonumuz Genel Sekreteri Dr. Osman Yıldız’ın da Çelik-İş örgütlenmesinde büyük katkıları olduğunu belirten Arslan, “ Sayın genel sekreterimiz Osman Yıldız’a da teşekkür ediyorum. HAK-İŞ’te görevlerinin bir bölümünü, örgütlenmeyi gerçekleştirmek ve büyütmek için Sakarya’da geçiriyor. Özellikle Çelik-İş sendikamızın iş yerlerinde ve pek çok sendikamızı da büyütmek adına HAK-İŞ üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çalışıyor” dedi.

 

ARSLAN: “BİZİM OLMADIĞIMIZ YERLERDE SENDİKACILIĞIN DIŞINDA HER ŞEY VAR”

 

Çelik-İş sendikasının bu başarı öyküsünün yeterli bulunmaması gerektiğini vurgulayan Arslan, “Metal iş kolunda en büyük sendika olmak zorundayız. HAK-İŞ nasıl ki Türkiye'nin en büyük konfederasyon olmak zorunda ise Çelik İş de metal iş kolunda en büyük olmak zorundadır” dedi.  Mazeretlere ve engellere takılıp vazgeçmenin başkalarına fırsat vermek olduğunu belirten Arslan, “Bizim olmadığımız yerlerde ne yazık ki adaletsizlik, haksızlık, sömürü ve gerçek sendikacılığın dışında her şey var. Onun için bizim görevimiz Çelik-İş’in sadece üyelerine hizmet etmek değil. HAK-iŞ Konfederasyonunun misyonu sadece HAK-İŞ mensuplarına hizmet etmek ile sınırlandırılamaz. HAK-İŞ ülkemizin bölgemizin ve yeryüzünün bütün mazlumlarına yardım etmek ve onların sorunlarını çözmek için mücadele etmek zorundadır” dedi.

 

ARSLAN: “GELECEĞE AİT HAYALLER KURMANIZI İSTİYORUM”

 

HAK-İŞ’in vizyonunun ve misyonunun büyük olduğunu ifade eden Arslan, “ Küçük, dar, önünü göremeyen, 20.yüzyılın argümanları ile konuşan, sahici sendikacılığı bir oyun gibi gören bu anlayışı yıkıp, yeni bir anlayışı inşa etmek zorundayız HAK-İŞ’li olmak böyle bir sorumluluğu gerektirir ”dedi.

Başarı öykülerinin arkasında öncelikle hayal kurmanın yattığını vurgulayan Arslan, “ Size ben var olan sendikacılığımızdaki başarıları anlatmak yerine geleceğe ait hayaller kurmanızı istiyorum. Rüyalar görmenizi istiyorum. Tüm engellemelere rağmen Bütün metal işçilerinin toplandığı Çelik-İş rüyasını hiç unutmayın. Başarı öykülerinin arkasında önce hayal kurmak yatar. Sonra rüya görmek, sonra bunu hayata geçirmek gelir” dedi.

 

“FENİŞ ALİMİNYUM MÜCADELESİ TÜRKİYE’YE MAL OLMUŞTUR”

 

Feniş Alüminyum da yaşanan sürece de değinen Arslan, burada yaşanan mücadelenin Türkiye’ye mal olduğunu belirtti Arslan, “Feniş Alüminyum mücadelesi tüm Türkiye’ye mal olmuştur. O mücadelede hem konfederasyonumuz hem sendikamız mücadelenin sonunda Türk çalışma hayatında somut bir olayı gerçekleştirebilmemiz için katkılarını esirgememiştir" dedi.

Feniş Alüminyum sorununun devletin en tepesinden başlayarak bütün aktörlerine en ayrıntılı bir şekilde anlatıldığını belirten Arslan,  “Bu sorunun çözümü konusunda yasa değişikliğinin son anda bakanlar kurulundan döndüğünü biliyorum. Özellikle çalışanların alacaklarının kamu alacaklarının önüne geçirilmesi konusunda Sayın Bakanı ikna etmemize rağmen, ne yazık ki daha sonra bunu yasa tasarısına dönüştüremedik. Ama bir şeyi başardık. Ücret garanti fonuna ilk defa şartlarımız ve statümüz uymamasına rağmen mevzuatı zorlayarak,  İŞKUR’u zorlayarak, arkadaşlarımızın sorunlarını çözemesek bile oradan önemli bir ödeneği çıkarmış olduk. Daha iyisini yapabilmek için şüphesiz yasa değişikliği gereklidir” dedi.

 

Sadece Feniş Alüminyum da çalışanların değil Türkiye de HAK-İŞ tarafından tespit edilen iki binin üzerinde benzer şekilde  iflas ettirilmiş, hileli yollardan işleri tasfiye edilmiş bir yapı ile karşı karşıya kalındığının altını çizen Arslan,  “ İşte bu nedenle bu konu ile ilgili hassasiyetimizi bilmenizi isteriz. Son bilgilere göre araziler bankalar aracılığıyla satılmış, yeni duruma müdahil olarak ne yapılması konusunda çalışmamız gerekiyor.  Biz HAK-İŞ olarak bu konudaki mücadelemizi gayretimizi bundan sonraki süreçte de devam ettireceğiz” dedi.

 

USLU: “ESKİ TÜRKİYE’DEN KALMA BİR TUTUM”

 

İsdemir yönetiminin Çelik-İş sendikasına karşı tutumunun eski Türkiye’den kalma bir tutum olduğunu ve bunun kabul edilemez olduğunu belirten HAK-İŞ Konfederasyonu Onursal Başkanı Salim Uslu, “ İsdemir yönetimi dünkü Türkiye’nin eski alışkanlıklarını devam ettirmeye çalışıyor. Önce baskı yapıyor. İşçileri başka bir sendikaya geçirmeye zorluyor. O sendika ki beşli çetenin içerisinde bulunmuş mahkûmiyet almış, ceza evine girmiş çıkmış ve darbecilere finansörlük yapmış bir sendikadır. İsdemir yönetimi böyle bir sendikayı yanına alıp ona ikame etmeye çalışıyor. Bununla birlikte Çelik-İş işçisine ve sendikasına baskı yapıyor. Türlü oyunlarla Çelik-İş’e İsdemir de yetkisizlik çıkarıyor. Hakkımızı sonuna kadar aramalıyız. Eğer hakkımızla birlikte şerefimize de sahip çıkacaksak, o zaman bizi sendikasız, bizi toplu sözleşmesiz bırakan bizim aklımıza, vicdanımıza ve irademize ket vurmak isteyen eski Türkiye’nin işverenine eski Türkiye’nin sendikasına da direnmek bizim boynumuzun borcudur” dedi.


Toplantıda AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık da bir konuşma yaptı.

Yapılan Seçimin Sonuçlarına Göre Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Cengiz Gül, güven tazeleyerek yeniden genel başkanlığa seçildi. Genel merkez yönetimi şu şekilde oluştu:


Genel Başkan A.Cengiz Gül


Genel Sekreter Yunus Değirmenci


Genel Mali Sekreter Bayram Altun


Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Recep Akyel


Genel Eğitim Sekreteri Ferhan Öner


HABERE AİT GÖRSELLER :

18 Ekim 2014 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu