FAS HEYETİ HAK-İŞ’TE

20 Kasım 2014 14:00, Haberler


FAS HEYETİ HAK-İŞ’TE

 

Fas Ulusal İşçi Sendikaları Konfederasyonu (UGTM) Genel Başkanı Mohamed Kafi Cherat başkanlığındaki Fas heyeti, 20 Kasım 2014 tarihinde HAK-İŞ’i ziyaret ederek Genel Başkanımız Mahmut Arslan ile görüştü. HAK-İŞ Genel Merkezi’nde gerçekleşen görüşmede ikili işbirliği anlaşması imzalandı.

Toplantıya, Genel Başkanımız Mahmut Arslan ve Genel Başkan Yardımcımız Mustafa Toruntay’ın yanı sıra HAK-İŞ Konfederasyonu’na bağlı sendikaların Genel Başkanları, uzmanlar ve basın mensupları katıldı.

 

Genel Başkanımız Arslan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, çalışma hayatının en önemli gündem maddelerinden biri olan iş kazaları ve iş sağlığı ve güvenliği paketi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin gündeminde yerini korumasına rağmen iş kazaları ile ilgili sorunların devam ettiğini ifade eden Arslan, “Son iki gün içerisinde 18 ve 19 Kasım 2014 tarihlerinde Türkiye’nin değişik bölgelerinde ortaya çıkan iş kazalarında da ne yazık ki hayatlarının baharında genç yaştaki arkadaşlarımızı kaybetmenin acısını yaşıyoruz. Hükümetimizin geçtiğimiz günlerde açıklamış olduğu eylem planı ve önümüzdeki günlerde parlamentoya gelecek olan yasal düzenlemelerin çalışmasının yapıldığı bir dönemde, iş kazalarının, özellikle ölümlü iş kazalarının devam etmiş olması gerçekten bizi ciddi şekilde hem ezmekte hem de gelecek ile ilgili karamsarlığımızı arttırmaktadır. Her ne kadar bu konu kamuoyunda duyarlılığını arttırmış olsa da bu duyarlılığımız ne yazık ki kazaları önlemeye yetmemektedir” dedi.

 

HAK-İŞ’in her zaman dile getirdiği gibi son yaşanan kazalarda da asıl sorunun bir zihniyet sorunu olduğunu vurgulayan Arslan, şunları kaydetti:

 

“HAK-İŞ olarak bütün yaşadığımız ölümlü kazalardan sonra açıkladığımız gibi, aslında sorunun bir zihniyet sorunu olduğunu, bu sorunu aşmadan da ölümlü kazaları önlemenin imkânı olmadığının ne yazık ki haklılığını görmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Topyekûn bir zihniyet değişimine ihtiyacımız var. Bu zihniyet değişimini bütün çalışma ve faaliyetlerimize topyekûn çalışma hayatında endüstri ilişkileri hizmetlerimizin bütününde, insanı, emeği ve emekçiyi esas alan bir zihniyet değişimine ihtiyacımız vardır. Bu zihniyet değişimini gerçekleştirmeden bütün sorumluluklar herkes tarafından paylaşılmadan anlaşılıyor ki, bu sorunu temelden çözmek mümkün değil. Biz hem yasal düzenlemelerin daha katı şekilde getirilmesini istiyoruz hem de özellikle iş kazaları ile ilgili açık noktaların ve bu boşlukların giderilmesini, bütün tarafların, inisiyatif alarak topyekûn kamuoyu tarafından bir duyarlılık ortaya koyularak, iş kazlılarındaki ölümlü kazaların artık Türkiye de olmaması hususunda bir yeni milat oluşturulmasını istiyoruz. Yeni düzenlemeler ile birlikte siyasetin, parlamentonun, çalışanların, işverenlerin, medyanın ve bütün sivil toplum kuruluşlarının yer aldığı ortak bir platform oluşturmak için yeni mekanizmalarda kurulacaktır.”

 

HAK-İŞ’in bundan sonraki süreçte bütün çalışmalarında iş kazaları konusunu ana gündem maddesi yapacağını ifade eden Arslan, “İş kazaları konusunda HAK-İŞ olarak bütün toplantılarımızda eğitim, kongre ve benzeri bütün faaliyetlerimizde iş kazları konusu sendikalılarımızın ve HAK-İŞ’in birinci gündem konusudur. Bundan sonra yeni arkadaşlarımızı kaybetmemek için HAK-İŞ’in sorumluluklarının farkında olarak hareket etmesini, hem yetkili olduğumuz iş yerlerinde hem yetkili olmadığımız iş yerlerinde özellikle iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda bir duyarlılık ve kamuoyu oluşturması aşamasında çabalarımızı devam ettireceğiz” dedi.

 

İki konfederasyon arasında imzalanacak olan ikili işbirliği antlaşmasının gelişimine değinen Arslan, “HAK-İŞ Konfederasyonu ile Fas İşçi Sendikaları Federasyonu arasında 2012’de başlayan görüşmeler bugün bir ikili iş birliği anlaşmasını oluşturacak konuma gelmiştir. Geçtiğimiz yıllarda Fas İşçi Sendikaları Federasyonu’ndan HAK-İŞ’in etkinliklerine üst düzey sendikacılar katılmıştır. En son geçtiğimiz ay HAK-İŞ Konfederasyonu olarak UGTB’nin genel kuruluna katıldık ve ikili işbirliği anlaşmasının son rötuşlarını yaptık” dedi.

 

Anlaşmanın içeriği hakkında bilgi veren Arslan, “İkili işbirliği anlaşmamızın içeriği karşılıklı ziyarette iki ülke arasındaki çalışanların temsilcileri sendikaların ve iki ülke halkının birbirini daha yakından tanımaları, birlikte faaliyetler yapmaları konusunda çalışmalar yapmayı, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmeyi amaçlamaktadır. İkili işbirliği anlaşması çerçevesinde çeşitli eğitim faaliyetleri yapılacak ve eğitim materyallerini karşılıklı intikal ettirilecektir. Bu eğitimlerin amacı karşılıklı ülkelerimizde, birbirimizin tecrübelerinden yararlanmak, bu tecrübelerimizi sendikalarımıza, konfederasyonlarımızın diğer birimlerine aktarmak ve bu konuda da birlikte yeni bir sendikal anlayışı geliştirmek konusunda çaba sarf etmek olacaktır” dedi.

 

Anlaşma çerçevesinde karşılıklı mevzuatlardan da yararlanılacağını belirten Arslan, “Bir başka konu ise yine ülkelerimizin mevzuatları konusunda karşılıklı çalışmalar yapmak, mevzuatlarımızı tanımak, bunlar konusunda karşılıklı ziyaretler yapmak. Başta sosyal güvenlik olmak üzere, iş mevzuatı konusunda, sendikalar mevzuatı konusunda, birbirimizin mevzuatlarından yararlanmak, tecrübelerinden yararlanmak ve yeni bir model sendikacılık oluşturabilmektir” dedi.

 

Hem UGTB’nin hem de HAK-İŞ’in ITUC’un üyesi olduğunu hatırlatan Arslan, aynı zamanda ikili iş birliği anlaşmalarıyla hem ITUC bünyesinde hem de iki ülke sendikaları olarak çalışmaların, faaliyetlerin birlikte geliştirileceğini ifade etti.

 

Fas Ulusal İşçi Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Muhammed Kafi Cherat da konuşmasında iki konfederasyonun ilişkilerinin çok sağlam temellere oturduğunu ifade etti. Cherat, şöyle devam etti:

 

“HAK-İŞ’e çok saygı duyuyoruz. Çok iyi ilişkilerimiz var. O yüzden bu gün buradayız. HAK-İŞ Başkanımız geçen ay UGTB’nin 10. Genel Kuruluna teşrif ettiler, tekrar teşekkür ediyoruz. 10. Genel kurulumuzda da birlik ve bütünlük konusunda bir slogan belirledik. Bu slogan dâhilinde tüm konfederasyonlarla ikili ilişkilerimizi geliştirmeye çalışıyoruz. İş kazalarında hayatını kaybeden kardeşlerimize de başsağlığı diliyoruz, mekânları cennet olsun. Biz sendikaların her yerde olması gerektiğine inanıyoruz. İşverenle işçi arasında sendikacıların mutlaka olması gerekiyor. Bizim anlayışımız işverenle işçinin ortak noktası olmak. Bir uzman konseyi oluşturduk. Çalışanların sorunlarını çözmede yardımcı oluyor bize. Bizim doğru bilgilere ihtiyacımız var. O yüzden uzmanlarla çalışıyoruz. Sorunla uğraşmak için değil, sorunu doğrudan çözmek için bu komisyonu oluşturduk. Bu konuda biliyorum ki HAK-İŞ’in daha fazla deneyimi var, bu yönde HAK-İŞ’ten yararlanmak istiyoruz. Fas’ta en büyük sorun işsizlik ve HAK-İŞ’le bu birikimlerimizi paylaşmak istiyoruz. Çalışanlarımızın haklarını savunmak için, ortak hesaplarımız var. O yüzden bu iş birliği anlaşmasını imzalamak için buradayız.”

 

Toplantının sonunda Fas Ulusal İşçi Sendikaları Konfederasyonu ve HAK-İŞ arasında ikili iş birliği anlaşması imzalandı.

 

Anlaşmanın ardından Genel Başkanımız Arslan ve Cherat karşılıklı hediye takdim etti, hediye takdiminin ardından toplu fotoğraf çekildi.



HABERE AİT GÖRSELLER :

20 Kasım 2014 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu