SENDİKAL HAREKETE KADIN KATILIMINI ARTIRMA PROJESİ DEVAM EDİYOR
9. SENDİKAL KADIN EĞİTİMİ ŞANLIURFA’DA YAPILDI
HAK-İŞ Kadın Komitesi tarafından, HAK-İŞ’e üye sendikaların kadın komitelerinin katkılarıyla yürütülmeye başlayan Sendikal Harekete Kadın Katılımını Artırma Projesi kapsamında 9. Sendikal Kadın Eğitim Programı 19 Aralık 2014’te Şanlıurfa’da yapıldı.
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Şanlıurfa Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman ve Şanlıurfa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Demirkol’un katıldığı eğitimde Diyarbakır, Adıyaman, Mardin, Batman, Siirt, Hakkâri, Şırnak ve Van’dan Hak-İş’e bağlı sendikaların kadın komitesi yöneticileri, iş yeri temsilcileri kadınlar yer aldı.
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan konuşmasında Türkiye’de ve Dünyada kadın olmanın zor olduğunu, çalışan kadın olmanın daha da zor olduğunu belirtti.
Hak-İş’in kadınların çalışma hayatında ve sendikalarda aktif olarak yer alması için büyük çaba sarf ettiğini söyleyen Arslan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Şanlıurfa’da dokuzuncusu yapılan bu eğitim aslında Hak-İş’in bu konudaki samimiyetinin de bir göstergesidir. Türkiye’nin değişik bölgelerinde 81 ili kapsayan bir proje yapıyoruz. Çalışma hayatında ve sendikal alanda ilk defa gerçekleşen bir proje. Kadınların sendikal mücadeleye katılımını hedefleyen bir proje, bir mücadele. Hak-İş Konfederasyonu’nun ilkeli, kararlı ve adaletli tutumu aslında kadınların Hak-İş’te daha fazla görünür olması, Hak-İş’e bağlı sendikalarımızda daha çok öne çıkmalarını sağlayacak bütün alt yapıyı oluşturmaya çalışıyoruz. Kadını sendikal mücadeleye katma çabası içerisindeyiz.”
Hak-İş’in kadınlarla ilgili çalışmalarını anlatan Arslan, “Hak-İş Kadın Komitesi Uluslararası Örgütlerde ciddi şekilde temsil ediyor. Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC), Uluslararası İşçi Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Kadın Komiteleri’nde Hak-İş’in temsil edilmiş olması, Türkiye’yi Hak-İş’in temsil ediyor olması bizim için çok önemli. Türkiye’de kadın konusunda Hak-İş’in yarıştığı başka Konfederasyon yok. Biz kadını sadece 8 Mart’larda, sadece belli toplantılarda öne çıkarmada değil, kadını sendikal mücadeleye katma çabası içerisindeyiz. Aslında kadın üyelerimizin sendikal mücadeleye katılımını teşvik ediyoruz, destekliyoruz. Bu klasik olan, bildiğiniz, tanıdığımız kadına karşı olan ayrımcılığın aslında sadece mevzuatla ortadan kalkmayacağının farkındayız. Zihin dünyalarında bu ayrımcılık yapılıyor” dedi.
Şanlıurfa Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman, kadın istihdamını çalışmalarında ne denli önemsediğini belirterek, kadınları tarım işçiliğinden fabrika çalışanı olma yolundaki ikna girişimlerinden söz etti. Duman, “Öncelikle Şanlıurfa’daki kadın nasıl bir yerde çalışmak ister sorusunun cevabını belirleyerek işverenlerimizle bunu görüşmeye başladık. Ve daha sonra bu 2 yıllık süreçte 2000 kadın fabrikalarda çalışmaya başladı. Hizmet sektörüyle birlikte bu rakam 6000’dir” dedi.
Şanlıurfa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Demirkol, kadının güçlendirilmesinin ve toplumsal hayata uyumunun sağlanmasının en başlıca görevlerinden olduğunu ifade etti.
Hak-İş Kadın Komitesi Başkanı Jülide Sarıeroğlu önceki eğitimlere de değinerek, “Hak-İş olarak bir ilki gerçekleştiriyoruz. Hayatın her alanında zorluk yaşayan kadınlara Hak-İş olarak bir de sendikalarda aktif olarak rol alın, görev alın diyoruz. Bunun zor bir şey olduğunu biliyoruz. Çünkü sendikalarla ilgili geçmişten gelen ön yargıların varlığının farkındayız. Konfederasyonumuz önyargıları yıkmak için çok uzun zamandır önemli çalışmalar hayata geçiriyor. Erkek egemen olarak bilinen sendikalarda kadınlara yeni bir yol açalım dedik. Bunun yolunun da kadın komitelerinden geçtiğini düşündük ve bu yolda çalışmalarımızı yapmaktayız” ifadelerinde bulundu.
Programa ev sahipliği yapan Hak-İş Hizmet-İş Sendikası Şanlıurfa Kadın Komitesi Başkanı Meral Demirdal ve Hak-İş Şanlıurfa İl Temsilcisi, Hizmet-İş Şube Başkanı Mehmet Reşat Özmen programın açılışında konuşma yaptılar.
Meral Demirdal konuşmasında, “çalışan kadınlarımızın sendikal harekete katılımlarını arttırmak, kadınların çalışma hayatında yaşadığı sorunların çözümüne katkı sağlamaktır” ifadesinde bulundu.
Mehmet Reşat Özmen ise sendikal harekette bayanların aktif rol oynamaları gerektiği üzerinde durdu.
Hak-İş Kadın Komitesi Başkan Yardımcısı, OLEYİS Kadın Komitesi Başkanı Serpil Büyükkuzukıran “Sendikal Harekete Kadın Katılımını Artırma Projesi” sunumunu gerçekleştirdi.
Hak-İş Kadın Komitesi Başkan Yardımcısı, Öz Finans-İş Kadın Komitesi Başkanı Cennet Can “Hak-İş Kadın Stratejisi” hakkında bilgi verdi.
Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gizem Yaşar Tutar “Çalışma Hayatında, Sendikalarda Kadın ve Sorunlar” ve “Çalışma Hayatında Haklar ve Kadın” konulu sunumlarını yaptı.
Toplantıya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından katılan Bakan Müşaviri Ayşe Keşir, “Çalışma Hayatında Kadınların Yaşadığı Sorunlar ve Çözüm Politikaları” ve “Kadın, Sendikalar ve İletişim, Sosyal Medya Araçlarının Güvenli Kullanımı” konularında eğitim verdi.
Araştımacı, yazar Sevda Türküsev “Kadın=Anne-Eş-Çalışan-Sendikacı: İş-Aile-Sosyal Yaşam ve Sendikal Hayatı Uyumlaştırma Yöntemleri” konusunda görüşlerini aktardı.
Toplantıya katılan ÇASGEM Uzmanı İsmail Akgün ise “Mobbing ve Mobbingle Mücadele Yöntemleri” konusunda eğitim verdi.
Toplantı düzenlenen Sertifika Töreni ile son buldu.
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu