HİZMET-İŞ SENDİKAMIZ 36. YAŞINI KUTLADI

26 Ocak 2015 14:00, Haberler


HİZMET-İŞ SENDİKAMIZ 36. YAŞINI KUTLADI

 

Hizmet-İş Sendikamız 36 yaşını "İşkolu Zirvesinden Türkiye Zirvesine" temasıyla yoğun bir programla gerçekleştirdi. HAK-İŞ ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, Hizmet-İş'in iş kolunun ve Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in en büyük, Türkiye'nin ise 2. Büyük Sendikası konumu ve kimliğiyle; ülkemiz emekçilerinin teminatı, umudu ve güven havzası haline geldiğini kaydetti.

Hizmet-İş’in 36. Kuruluş Yılı etkinlikleri, 24 Ocak 2015 tarihinde Ankara Rixos Otel'de gerçekleştirildi. Hizmet-İş’in 36. Kuruluş Yıldönümü vesilesiyle düzenlenen Gala Yemeğine HAK-İŞ Konfederasyonu ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, Hizmet-İş Sendikası Kurucu ve Onursal Genel Başkanı Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, DSP Genel Başkanı Masum Türker, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcıları Hasan Bitmez ve Mesut Doğan, Çorum eski Milletvekili ve Sağlık Bakanlığı eski Bakan Yardımcısı Agah Kafkas; Şanlıurfa eski Belediye Başkanı ve eski Milletvekili Halil İbrahim Çelik başta olmak üzere emek dünyasının temsilcileri, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, sendikalar ve medya temsilcileri yoğun katılım gösterdi. Gala Yemeğine HAK-İŞ Yönetimi ve HAK-İŞ’e üye sendikaların Genel Başkan ve Yönetim Kurulu üyeleri de katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan Gala Yemeğinde katılımcılara Hizmet-İş Sendikamızın tanıtım sinevizyonu izlettirildi.

 

Arslan: "Mücadelemizi Zirveleştirmek İstiyoruz"

 

Genel Başkanımız Arslan, Gala Yemeğinde yaptığı konuşmada Hizmet-İş Sendikamızın tarihsel gelişimine değinerek, "36 yıl önce 24 Ocak 1979’da Anadolu’muzun uygarlıklar kenti Adıyaman’da çatışmanın, kargaşanın, kaosun, ölümün radyasyon gibi yeryüzünü kapladığı yıllarda, emek mücadelesine inanmış ve adanmış 7 misyon adamının açtığı yolda 36. büyük adımı atmış bulunuyoruz. 36 yıl önce, “önce insan önce emek” ve “imzamız işçinin kararıdır” ilkeleriyle çıkılan yolda "İşkolu zirvesinden Türkiye zirvesine" diyerek, mücadeleyi zirveleştirmek için çalışıyoruz" dedi.

Hizmet-İş’in bugün, iş kolunun ve Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in en büyük, Türkiye'nin ise 2. Büyük Sendikası konumu ve kimliğiyle; ülkemiz emekçilerinin teminatı, umudu ve güven havzası haline geldiğini vurgulayan Arslan, "Bugün 100 bine ulaşan üyesiyle, 47 Şube Başkanlığı, 5 İl Başkanlığı, 2 Bölge Başkanlığı ve 23 diğer birimleriyle ülkemizin 77 noktasının her karesine yayılan ve büyük bir aile haline gelen HİZMET-İŞ, taşıdığı büyük misyonu, ilkeli, sorumlu, kararlı, onurlu sendikacılık vizyonuyla bugünlere getirmiştir. 1980 yılında ilk sözleşmemizi yaptığımız Manisa/Mütevelli Belediyesinden bugün 14’ü Büyükşehir, 24’ü İl olmak üzere Bin 274 Belediye ve işyerinde örgütlüyüz ve toplu iş sözleşme imzalıyoruz" şeklinde konuştu.

 

"Uluslararası Emek Hareketine Katkı Veriyoruz"

 

Hizmet-İş Sendikasının taşıdığı misyonun ulusal emek hareketinin yanı sıra uluslararası emek dünyasına da katkı sunduğuna işaret eden Arslan, "Üyesi olduğumuz Avrupa Kamu Hizmetleri Sendikaları Federasyonu (EPSU) ve Uluslararası Kamu Hizmetleri Federasyonu (PSI)’ın etkin ve saygın bir üyesi olarak Uluslararası emek hareketine katkı veriyoruz. Ayrıca ulaştığımız küresel güçle bugün Balkanlar’dan Türk Dünyası ve Uzak Doğu’ya, Kafkaslardan Afrika’ya, Doğu Akdeniz’den Batı Avrupa’ya uzanan vizyonumuzla; 34 ülkede 41 sendika ile işbirliklerimiz devam etmektedir. Bu vizyonumuzu yeni coğrafyalarda yeni sendikalar katarak zenginleştiriyoruz" diye konuştu.

 

"Bizler Medeniyet Emekçileriyiz"

 

Sendikamız Hizmet-İş'in, diğerlerinden değerleriyle farklılık oluşturduğu belirten Arslan, Hizmet-İş'i misyon sendikası, mensuplarını ise medeniyet emekçileri olarak tanımladı. Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz, ‘ömür aziz değil, emek azizdir’ diyerek emeğe değer, değere emek katan bir sendikal misyonun davacılarıyız. Dava ve dert sahibi olduğumuz için buradayız. Sorumluluğumuz o kadar büyük ve anlamlı ki, bölgemizde, ülkemizde, küremizde mağdur, mazlum, muhtaç kim varsa bizden alacağı var, diyerek yüreği ve vicdanı olan herkesi farkındalığa davet ediyoruz. Bu idrakle, bir taraftan Sosyal Sorumluluk Projelerimizle, diğer taraftan doğrudan katılımlarımızla, ülkemizin tüm mağdur ve mazlumlarının yanında olduğumuz gibi Gazze’yle, Mynmar’la, Somali’yle, Sudan’la, Pakistan’la, Keşmir’le, Moritanya’yla, Eritre’yle, Bosna’yla ve Suriye’yle birlikte olduk. Onların dertleriyle dertlendik. Bu bizim dünya ve Türkiye emekçilerinin, vicdanı olma sorumluluğumuz gereğidir."

 

"Varoluş Nedenimiz Sorunlara Çözüm Üretmektir"

 

HAK-İŞ/Hizmet-İş olarak ülkemizin, çalışma hayatının ve iş kolumuzun sorunlarına vakıf olduğuna vurgu yapan Arslan, şöyle devam etti:

 

"Biz sorunları tanıyor, sorumluluklarımızı biliyoruz. Varoluş nedenimiz; ortaya çıkan ve çıkacak olan sorunlara çözüm üretmektir. Bu bağlamda ülkemizin ve çalışma hayatının kronik sorunları ve bunlara bağlı sosyo-ekonomik sorunlara karşı çözümler üretiyor, teklifler getiriyor ve elimizi taşın altına koyuyoruz, risk alıyoruz. Ancak şu da bir gerçek ki, eski sorunlar çözüldükçe yeni sorunlar ortaya çıkmaktadır. Kanada'da faaliyet gösteren Haklar ve Demokrasi adlı sivil toplum kuruluşunun başkanı Warren Allmand'ın deyişiyle; Milletlerarası bir ticaret kuralı ihlalinin, bir insan hakları ihlalinden çok daha fazla önemsendiği bir dünyada yaşıyoruz. Uluslarüstü sermaye hiçbir insanî kural tanımaz biçimde gücüne güç katarken, vahşi kapitalizmini sürdürürken, emek ve emekçiler adeta yüzyılımızın köleleri olarak değersizleştiriliyor. Şunu söyleyelim ki; yaşadığımız ve yaşamak zorunda kalacağımız bütün bu sorunları aşmanın yolu birliktelik ve örgütlülük bilinci’dir. Hizmet-İş’te bu birlik, bütünlük, azim ve kararlılık vardır."

 

Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi:

“Hizmet-İş Tüm Kesimlerin Sözcüsüdür”

 

Hizmet-İş Sendikası Kurucu ve Onursal Genel Başkanı, Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, “Hizmet-İş salt bir işçi kuruluşu değildir, ülkemizin ve ülkemizdeki tüm çalışanların çıkarlarını savunarak tüm kesimlerin sözcüsü olmuştur” dedi. Hizmet-İş Sendikasının kuruluş yıllarında yaşanan zorlukları ve katlanılan fedakârlıkları hatırlatarak emeği geçenlere şükranlarını sunan Tanrıverdi, şunları kaydetti:

“Hizmet-İş, Türkiye’de onurlu, omurgalı sendikacılığın nasıl yapılacağını gösteren, kendi değerleriyle ayakta duran bir sendikadır. Yerel değerlerini evrensellikle yoğuran Hizmet-İş, ilklerin ve ilkelerin sendikasıdır. Toplu iş sözleşmelerini ‘imzamız işçinin kararıdır’ ilkesi çerçevesinde, üyelerinin kararları doğrultusunda imzalamaktadır. Ülkemizde 1986 ilk kapıcılar grevini ve 1991’de ilk büyükşehir belediyesi grevini Bursa’da yapan yine Hizmet-İş’tir. Kapıcıların, konut işçileri adı altında İş Kanunu kapsamına alınmasını sağlamak Hizmet-İş’in desteğiyle bize kısmet oldu. Belediyelerdeki geçici işçilerin kadro alması noktasında da Hizmet-İş’in katkısı büyük olmuştur” dedi.

 

Hizmet-İş’in misyonu ve vizyonuyla kendi işkolunda ve çalışma hayatında her zaman farklılığını gösterdiğini belirten Tanrıverdi, bugün ülkemizin ikinci büyük sendikası konumuna gelmesinden dolayı onur ve mutluluk duyduğunu söyledi.

 

Arslan’dan Tanrıverdi’ye Anlamlı Hediye

 

Arslan, Tanrıverdi’ye konuşmasından sonra tarihi bir gaz lambası hediye etti. Arslan, “Hizmet-İş, Sayın Tanrıverdi’nin yaktığı ışıkla bugün ülkemizin ve bölgemizin en büyük ve en etkin sendikalarından biri haline gelmiştir. O yüzden böyle anlamlı bir hediyeyi kendisine takdim etmekten kıvanç duyuyoruz” dedi.

DSP Genel Başkanı Masum Türker:

"Hizmet-İş’in Başarısı Devrim Niteliğindedir”

 

DSP (Demokrat Sol Parti) Genel Başkanı Masum Türker, konuşmasında Hizmet-İş Sendikamızın 1979 yılında 7 kişiyle başlayan mücadelesinin bugünlere gelmesini büyük başarı ve devrim olarak nitelendirdi.

 

Demokrat Sol Parti olarak, HAK-İŞ’in tüm önerilerini olumlu bulduklarını ve desteklediklerini belirten Türker, şöyle konuştu: “Kıdem tazminatı hakkının yok edilmesi engellenmiş ise bu HAK-İŞ ve Hizmet-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan’ın kararlı duruşuyla mümkün olmuştur. HAK-İŞ’in bu olumlu ve kararlı duruşu, biz solcuları size daha da yakınlaştırıyor.”

24 Ocak’ın “24 Ocak Köy Enstitüleri’nin kapandığı, Gazeteci Uğur Mumcu’nun, Emniyet Müdürü Gaffar Okan’ın öldürüldüğü gün olduğuna işaret eden Türker, 24 Ocak’ın aynı zamanda, Türkiye’nin uluslararası sermayenin kontrolüne açıldığı gün olduğuna dikkat çekti.

 

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Bitmez:

“HAK-İŞ/Hizmet-İş’in Prensiplerini Önemsiyoruz”

 

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Bitmez, Hizmet-İş’in ilk toplu iş sözleşmesi imzaladığı Manisa ili, Saruhan ilçesi Mütevelli Belediyesi’nde söz konusu dönemdeki belediye başkanının Saadet Partisi’nin öncüsü Milli Selamet Partili olduğunu bilgisini paylaştı.

Bitmez, “Hizmet-İş sendikal mücadelesini HAK-İŞ prensipleri doğrultusunda sürdürmektedir. Biz bu prensipleri önemsiyoruz. 36. Yılınız hayırlı olsun. İnşallah, bu salondakilere Allah 99’uncu yılınızı da göstersin” diye konuştu.

 

36. Yaş Günü Pastası Kesildi

 

Protokol konuşmalarından Genel Başkanımız Mahmut Arslan, protokolde yer alan konuklar birlikte 36. Yaş Günü pastasını kesti.

Hizmet-İş'in 36. Yaş Günü vesilesiyle tertiplenen Gala Yemeği programı, Türk Sanat Müziği dinletisi ile tamamlandı.

Gala Yemeği Öncesinde Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplandı

 

Hizmet-İş Sendikası’nın 36. Kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında Gala Yemeği öncesinde Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısı gerçekleştirildi.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Hizmet-İş Sendikası Başkanlar Kurulu toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, Hizmet-İş Sendikasının 36 yıl ve özellikle son bir yıl içinde başarılı bir performans gösterdiğini söyledi.

 

Hizmet-İş’in 1979'da HAK-İŞ'in ideallerine, hedeflerine inanmış 9 dava adamı tarafından kurulduğunu ve o günden bu yana bu toprağın değerlerini sendikal mücadelesinin içine katan, bu toprakların tarihini, inançlarını, topyekûn müktesebatını unutmadan mücadelesini sürdüregeldiğini ifade eden Arslan, “Korkumuz ve endişemiz hedeflerden sapma, samimiyetten vazgeçme riskidir. Aşırı güven hissine kapılırsak savrulabiliriz. Başarıyı bize nasip eden Cenab-ı Hakk'tır ve O'nun yüce takdiridir. Bu başarıda biz vesileyiz. Başarının bizi şımartmak yerine mücadele azmimizi güçlendirmesi gereklidir. Çünkü bu örgütün başarısının temelinde bina, araba, para yoktur. Bu örgütü bugünlere taşıyan inancımızdır, istikametimizdir, ideallerimizdir, samimiyetimizdir” dedi. Arslan, bu başarıda emeği geçen Hizmet-İş Sendikasının Genel Yönetim Kurulu Üyelerine, Şube, Bölge, İl Başkanlarına, Genel Merkez çalışanlarına, Kadın, Gençlik, Engelli ve Kültür-Sanat Komiteleri Başkanlarına teşekkür etti.

 

“İşkolu Zirvesinden Türkiye Zirvesine”

 

Arslan, geçmişte sendikal olarak daha mütevazı bir noktada olduklarını ama hayal kurmaktan vazgeçmediklerini vurgulayarak şöyle konuştu:

"11. Olağan Genel Kurulumuzun sloganı da "Örgütlenme, zirve, yapabiliriz" şeklindeydi. Bugün yeni bir hedef daha koyuyoruz: “İşkolumuzun Zirvesinden Türkiye'nin Zirvesine”. Geldiğimiz nokta önemlidir. Güzel bir başarıyı birlikte kutluyoruz. Bir tevafuk oldu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 2015 yılı Ocak ayı istatistiklerini bu sabah yayımladı. Hamdolsun, HAK-İŞ'in üye sayısını 300 binin üzerine çıkarmayı başarmış durumdayız. Hizmet-İş Sendikası olarak da 100 bini aşmış, 101 bine ulaşmış durumdayız. Üye sayımız 100 bin eşiğini aşarsa bir sözümüz vardı. İmkânlar el verirse, kongreden önce yurtdışında, olabilirse Suudi Arabistan'ın başkenti Cidde'de başkanlar kurulunu toplamak arzusundayız. Artık, işkolumuzda ve ülkemizde kendimizle yarışacağız. İnşallah, 2015 Temmuz ayı istatistikleri yayımlana kadar hedefimiz Türkiye'nin bir numarası olmayı başarabilmektir. Bu hedefi başarabilecek inancımız, imkânlarımız var. Daha çok çalışacağız, daha çok mücadele edeceğiz. 24 saatimize 25. saati eklemek için, davamız için, inançlarımız için mücadele edeceğiz. Bugün milyonlarca sempatizanımız, gönüldaşımız olduğunun farkında olarak, Türkiye'ye de teşekkür ediyoruz: Enerjimizi, azmimizi, potansiyelimizi, mücadelemizi ortaya koyma imkânı sunduğu için.”

 

Teşkilatımızdaki Yenilenmeyi Taşeron İşçileriyle Yapacağız

 

Fotoğrafın bir de diğer tarafı olduğunu belirten Arslan, sosyal hakları olmayan, daha az ücret alan, çok daha kötü şartlarda çalışan taşeron işçilerine borçlu olduklarını ifade etti. Arslan, “O işçilerin bizi beklediğini, sendikamız saflarına katılmak istediğini biliyoruz. Bu amaçla, taşeron işçilerini sendikamız saflarına katmaya çalışıyoruz. Artık 81 ildeyiz. Belediyelerdeyiz, DSİ'deyiz, hastanelerdeyiz, temizlik şirketlerindeyiz, Kredi Yurtlar Kurumlarındayız. Tarih, inanç, misyon şuuruyla modern dervişler gibi çıktığımız bu kutlu yolculuktan, verdiğimiz bu mücadeleden haz duyarak, taşeron işçilerinin sendikamıza katılmasında büyük bir başarıya imza attık. Hayırlı bir iş yapıyoruz. Onları da sendikalı yapabilmek, toplu iş sözleşme hakkına kavuşturabilmek büyük bir nimettir, büyük bir sevaptır. Teşkilatımızdaki yenilenmeyi bu taşeron işçileriyle yapacağız; çünkü belediyelere yeni kadrolu işçi alınmaz iken taşeron işçilerin sayıları hızla artmaktadır. Teşkilatımız değişmekte, yeni üyelerimizle, arkadaşlarımızla yenilenmektedir” dedi.

 

Kadınların Fıtratlarına Uygun Bir Çalışma Modeli Geliştirmeliyiz

 

Sendikamızın uluslararası sendikal çalışmalarına da değinen Arslan, şunları söyledi:

“Hizmet-İş Sendikası olarak 34 ülkeden 44 sendika ile ikili işbirliği anlaşmalarımız var. Bu anlaşmalar gereği kongreler, eğitim seminerleri, çalışma ziyaretleri türünden yurt dışı programları düzenliyoruz. Hizmet-İş’in de üyesi olduğu EPSU ve PSI faaliyetlere katılım için %50 kadın-erkek kotası uyguluyor. Öyle ki, EPSU 9. Kongresi’nde delegelerin yarısı kadın olmaya sendikalara oy kullandırmadı ve biz de kullanamadık. Uluslararası İlişkilerde, uluslararası platformlarda bu ayıptan kurtulmak durumundayız. Bu yüzden artık işe alımlarda da %50 kadın, %50 erkek kotası uygulayacağız. Dolayısıyla kadınların fıtratlarına uygun bir çalışma modeli geliştirmemiz ve uygulamamız gerekmektedir. Hak-İş’te bir kadın genel başkan neden olmasın! Bunu bizim kadar kadınlarımızın da istemesi, mücadele etmesi gerekmektedir.”

 

Komitelerimiz Sendikal Mücadele Aktif Katılım Sağlamalı

 

Hizmet-İş Sendikası Genel Merkez Kadın, Gençlik, Engelliler ve Kültür-Sanat Komitelerinin şeklen kurulmuş komiteler olmadığını, bu komitelerin Hizmet-İş’in mücadelesini geleceğe taşıyacaklarını ifade eden Arslan, komite başkanlarının ve yardımcılarının sendikal mücadeleye aktif ve somut katkı vermelerinin gerekliliğine vurgu yaptı.

 

 

HABERE AİT GÖRSELLER :

26 Ocak 2015 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu