HAK-İŞ’TEN BAŞBAKAN’A TORBA YASA MEKTUBU
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e Torba Kanun’un biran önce yasalaştırılması konusunda mektup yazdı.
ARSLAN, “çalışma hayatı bakımından son derece önemli ve acil talepleri içeren, kamuoyunda Torba Kanun olarak bilinen “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın TBMM tatile girmeden önce Genel Kurul’da görüşülerek yasalaştırılmasını istiyoruz” dedi.
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e 18 Mart 2015 tarihinde ayrı ayrı yazdığı mektupta şu görüşlere yer verdi.
“Çalışma hayatı bakımından son derece önemli ve acil talepleri içeren, TBMM Sağlık, Aile ve Çalışma Komisyonunda kabul edilen ve kamuoyunda Torba Kanun olarak bilinen “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak olan Genel Seçimler dolayısıyla, TBMM tatile girmeden önce Genel Kurul’da görüşülerek yasalaştırılması talebimizi arz etmek istiyoruz.
Çalışma hayatında yaşanan sorunların çözümüne ilişkin önemli düzenlemeleri içeren bu Kanun Tasarısı” ile:
- Binlerce çalışanın Toplu İş Sözleşmesinden mahrum olması sorunu çözülecektir. Yetki sorunu yaşayan birçok sendikaya üye binlerce işçi Toplu İş Sözleşmesinden mahrum bulunmaktadır. Söz konusu düzenlemeye ilişkin üç Konfederasyon (HAK-İŞ, TÜRK-İŞ ve DİSK) anlaşmış olup, yetki sorununun çözülmesi ve binlerce işçinin Toplu İş Sözleşmesi hakkına kavuşması acil ve temel bir talebimizdir.
- Tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği açısından yeni tedbirler getirilmesi ve bunların sıkı kurallara ve yaptırımlara bağlanması son derece memnuniyet vericidir.
- Soma ve Ermenek'teki maden kazalarıyla bu iki kazanın meydana geldiği tarihler arasında diğer madenlerdeki kazalarda hayatını kaybedenlerin yakınlarına bazı haklar getirilmesi, bir nebze de olsa yaraların sarılması açısından önem taşımaktadır.
- Asgari geçim indiriminin, üçüncü çocuk için yüzde 10'a çıkarılması ve sonrakiler için yüzde 5 olarak uygulanacak olması ve babalık izninin beş güne çıkarılması AK Parti Hükümeti tarafından her fırsatta dile getirilen üç çocuk yaklaşımı ile son derece uyumludur.
- Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun sertifikalandırma işlemi için teşvik öngören düzenlemeler içeren düzenlemeler sertifikaların yaygınlaşması açısından son derece önemlidir.
İşçilerin mağduriyetinin giderilmesi, hak kaybına neden olunmaması amacıyla, başta iş sağlığı ve güvenliği alanı olmak üzere yeni ve önemli düzenlemeler içeren söz konusu Kanun Tasarısının TBMM seçim tatiline girmeden, biran önce TBMM Genel Kuruluna getirilerek kabul edilmesini beklemekteyiz.”
© 2024-2025 HAK-İŞ Konfederasyonu