SOMALİ HEYETİ HAK-İŞ’İN DAVETLİSİ OLARAK TÜRKİYE’DE

07 Nisan 2015 14:00, Haberler


SOMALİ HEYETİ HAK-İŞ’İN DAVETLİSİ OLARAK TÜRKİYE’DE

 

Somali İnsan Kaynakları Bakanı Abdivali İbrahim Şeyh Mudey ile Somali Sendikalar Konfederasyonu (SCTU) Genel Başkanı Mohamed Osman Haji, HAK-İŞ’in davetlisi olarak bulunduğu Türkiye’de bir dizi temaslarda bulundu. Somali heyeti Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TBMM İdare Amiri ve HAK-İŞ Onursal Genel Başkanı Salim Uslu, TİKA Başkan Yardımcısı Ali Maskan’ı ziyare etti.

 

Somali İnsan Kaynakları Bakanı Abdivali İbrahim Şeyh Mudey ile Somali Sendikalar Konfederasyonu (SCTU) Genel Başkanı Mohamed Osman Haji, 5 Nisan 2015 tarihinde HAK-İŞ’in davetlisi olarak Türkiye’ye geldi. Heyet 7 Nisan 2015 tarihinde HAK-İŞ Genel Merkezine gelerek Genel Başkanımız Mahmut Arslan ve Genel Sekreterimiz Dr. Osman Yıldız ile bir araya geldi.

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Somali ile ikili işbirliğinin gelişmesi konusunda HAK-İŞ’in büyük bir çaba sarf ettiğini belirterek, Somali’de çalışan işçiler ile olan diyalogların arttırılması açısından girişimlerin hızlandırıldığını ifade etti.

Somali halkının çektiği acıların bir an önce sona ermesi ve Somali’nin kendi ayakları üzerinde durması için HAK-İŞ’in büyük çaplı bir çalışma başlattığını kaydeden Arslan, “Somali’de olup bitenleri takip ediyoruz. Türkiye’nin bu konudaki çabalarını destekliyor, başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere hükümetimizin de bu konudaki çabalarına destek veriyor, onlara yardımcı olmaya devam ediyoruz” dedi.

 

Uluslararası ilişkilerde her zaman sürecin çok hızlı ilerlemediğinin de altını çizen Arslan, sürecin gecikmelere uğrayabileceğini ancak her zaman HAK-İŞ’in Somali ile Türkiye arasındaki ilişkileri geliştirebilecek bir noktada durduğunu belirtti.

 

Her temasın yeni bir ilerleme kaydetmede önemli bir adım olduğunu vurgulayan Arslan, çabaların devamlı hale getirilmesi yönündeki dileklerini iletti.

 

İki konfederasyon arasında ikili işbirliği anlaşması bulunduğuna dikkat çeken Arslan, başta eğitim olmak üzere birçok alanda işbirliklerinin sürdürüleceğini ifade etti. Arslan, Somali Sendikalar Konfederasyonu’nun da bu yıl kongre süreci içerisinde olacağını hatırlatarak, Konfederasyon Başkanı Mohamed Osman Haji’ye başarılar diledi.

 

Somali İnsan Kaynakları Bakanı Abdivali İbrahim Shiekh Mudey ise HAK-İŞ’in davetlisi olarak Türkiye’de bulunmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek teşekkürlerini iletti.

 

Mudey, Somali’nin zor dönemlerinde HAK-İŞ ve Türkiye’nin birçok önemli çalışmaya imza attığını, Somali halkının da bunları hiçbir zaman unutmayacağının altını çizdi. Mudey, “HAK-İŞ gelişiminin tamamlamış ancak bununla yetinmeyen bir konfederasyon, biz de Somali Sendikalar Konfederasyonunu bu başarılı seviyelere ulaştırmak istiyoruz. O nedenle HAK-İŞ’in çalışma hayatındaki tecrübelerinden yararlanmak istiyoruz” dedi.

Somali’nin Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile olan bağlarının ve ikili ilişkilerinin zayıf olduğuna değinen Mudey, HAK-İŞ’in uluslararası arenadaki başarıları nedeniyle Somali’nin ILO ile olan ilişkilerinin de HAK-İŞ öncülüğünde artarak devam edeceğini vurguladı.

 

Somali Sendikalar Konfederasyonu Genel Başkanı Mohamed Osman Haji, Somali’de iç savaş öncesinde güçlü bir Konfederasyon yapısının olduğunu ancak savaş sebebiyle Konfederasyon binasının yıkıldığını ancak, HAK-İŞ ile yapılan ikili işbirliği çerçevesinde bina restorasyonunun yeniden başladığını, bu sebeple HAK-İŞ’e minnettar olduklarını belirtti.

 

Ziyaretin sonunda Genel Başkanımız Arslan, Somali İnsan Kaynakları Bakanı Mudey'e HAK-İŞ armalı vazo hediye etti.

ÇALIŞMA BAKANI FARUK ÇELİK’E ZİYARET

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Somali İnsan Kaynakları Bakanı Abdivali İbrahim Şeyh Mudey ile Somali Sendikalar Konfederasyonu (SCTU) Genel Başkanı Mohamed Osman Haji ile birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’i ziyaret etti.

Bakan Çelik, “HAK-İŞ’i de dost ve kardeş ülkelerle kurduğu bu anlamlı ilişkiden dolayı tebrik ediyorum kendilerine teşekkür ediyorum. Türkiye’nin önemli konfederasyonlarından biri olan HAK-İŞ’in Türkiye’nin çalışanlarımızın hakları, koşulları, şartları başta olmak üzere her alanda elde ettiği birikimleri dost ve kardeş ülkelerin sivil toplum örgütleri ve sendikaları ile paylaşıyor olması ve buradaki güzel örnekleri oraya taşıyor olması son derece anlamlıdır” dedi.

 

Türkiye Cumhuriyeti'nin, Somali'nin makus talihini yenmesi konusunda her alanda destek verdiğini belirten Çelik, “Hükümet olarak gerek devlet kurumlarının inşası ve kamu hizmetlerinin gelişmesi ile güvenliğinin sağlanması konusunda hükümete ve bakanlıklar arası ilişkilerimizde her türlü desteği veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz” dedi. Başta TİKA olmak üzere birçok kurumun Somali'nin kalkınması konusunda desteklerini yoğunlaştırdığını kaydeden Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ocak ayındaki Somali ziyaretinde, 200 yataklı Türkiye-Somali Eğitim ve Araştırma Hastanesinin açıldığını anımsattı. Aynı bölgede hemşirelik okulunun da hizmete girdiğini kaydeden Çelik, Somalili gençlerin meslek edinme imkanlarıyla ilgili desteklerinin devam ettiğini söyledi. Çelik, TİKA ve İŞKUR işbirliğiyle Tarım Okulu Projesi çerçevesinde 2012-2014 yılları arasında eğiticilerin eğitimi çerçevesinde birçok hizmete birlikte imza attıklarını ifade etti.

 

SOMALİ HEYETİ’NDEN SALİM USLU’YA ZİYARET

 

TBMM İdare Amiri, AK Parti Çorum Milletvekili ve HAK-İŞ Onursal Genel Başkanı Salim Uslu, Somali İnsan Kaynakları Bakanı Abdivali İbrahim Şeyh Mudey  ve Somali İşçi Konfederasyonu (SCTU) Genel Başkanı Mohammed Osman Haji’yi 6 Nisan 2015 tarihinde meclisteki makamında kabul etti.

Uslu, Somali heyetini TBMM'de görmekten ve ağırlamaktan dolayı memnuniyet duyduğunu ifade etti. Türkiye'nin kardeş ve dost ülke Somali ile tarihi ve kültürel bağları olduğunu ifade eden Uslu, şunları kaydetti:

 

"Sayın Cumhurbaşkanımızın ve devletimizin Somali'ye olan yakın ilgisi bizim açımızdan çok önemli bir talimat ve yol haritasıdır. Gerek devlet ve kamu kurumları gerekse sivil toplum örgütleri olarak Somali'ye özel bir yakınlık duymaktayız. Son zamanlarda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın politik çizgisi ve kardeş ülkeler ile ilgili ilişkileri geliştirme konusundaki duyarlılığı nedeni ile Türkiye uzun yıllardır büyük bir heyecanla gerçekleştirmeyi beklediği bağımsız dış politikayı yapma imkânına kavuşmuş oldu. Özellikle bu anlamda siyasi ilişkileri ve ekonomik ilişkileri geliştirmek önemlidir. Sivil toplum örgütleri olarak da iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek ve deneyimleri paylaşmak en az bu ilişkileri geliştirmek kadar önemlidir.”

 

Somali İnsan Kaynakları Bakanı Abdivali İbrahim Şeyh Mudey  ise Türkiye'yi ilk kez ziyaret ettiğini ve TBMM'de bulunmaktan dolayı mutluluk duyduğunu ifade etti.

 

HAK-İŞ Konfederasyonu'nun koordinasyonu ile Türkiye'ye geldiklerini belirten Mudey, "Biz Somali halkı olarak Türk halkını çok seviyor ve takdir ediyoruz. Türkiye'nin ülkemize yaptığı yardımlardan ve yatırımlardan dolayı hükümetim adına size teşekkür ederim" dedi.

 

Heyet ziyaretin ardından akşam TBMM İdari Amiri Salim Uslu ve Genel Sekreterimiz Dr. Osman Yıldız ile akşam yemeğinde bir araya geldi.

 

HEYET TİKA’YI ZİYARET ETTİ

 

Somali İnsan Kaynakları Bakanı ve beraberindeki heyet, 7 Nisan 2015 tarihinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nı (TİKA) ziyaret ederek TİKA Başkan Yardımcısı Ali Maskan ile bir araya geldi.

Maskan, TİKA’nın ve Türkiye’nin Somali ile olan muhabbetinin samimi duygularla devam ettiğini, geçmişte olduğu gibi bugünde TİKA’nın Somali’de başarılı çalışmalar yürüteceğini vurguladı.

 

TİKA’nın Somali’de gerçekleştirdiği başarılı çalışmaların bütün Afrika ülkelerine örnek olması gerektiğini belirten Maskan, “Biz TİKA olarak dünyanın her tarafında Müslüman kardeşlerimizle beraber olmaktan mutluluk duyuyoruz. Dünyanın neresi olursa olsun Müslüman kardeşlerimizin üzüntüsü bizim üzüntümüz sevinci bizim sevincimizdir” dedi.

Somali İnsan Kaynakları Bakanı Abdivali İbrahim Şeyh Mudey  ise Somali ve Türk halkının her zaman kardeş olduğunu, Türkiye’nin Somali’ya yaptığı yardımların hiçbir zaman unutulmayacağını vurguladı. Mudey, “Türkiye Somali’ye geldikten sonra, Dünya Somali’de yaşananları gördü. Biz Türkiye ile Somali’de birlik şuurunu verdik, dolayısıyla Türkiye’ye olan inancımız büyük” dedi.


HABERE AİT GÖRSELLER :

07 Nisan 2015 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu