KONYA’DA TARİHİ 1 MAYIS

01 Mayıs 2015 14:00, Haberler


KONYA’DA TARİHİ 1 MAYIS

 

HAK-İŞ VE MEMUR-SEN ÜYELERİ SEL OLDU KONYA’YA AKTI


1 Mayıs Birlik, Emek ve Dayanışma gününde Konfederasyonumuz HAK-İŞ, tüm üye sendikalarıyla ve üyesi on binlerce işçiyle birlikte büyük bir coşkuyla Konya’da tarihi bir 1 Mayıs kutlaması gerçekleştirdi.

HAK-İŞ ve MEMUR-SEN mensubu onbinlerce emekçi, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü Konya’da Kent Meydanı’nda coşkuyla, heyecanla, sevinçle ve yeni umutlarla kutladı.

 

HAK-İŞ ve MEMUR-SEN’in, “Daha Güçlü Demokrasi İçin Yeni Anayasa” sloganıyla Konya Kent Meydanı’nda gerçekleştirdiği 1 Mayıs mitingi on binlerce işçi ve memurun katılımıyla büyük bir coşkuya sahne oldu. Mitinge katılmak için Türkiye’nin pek çok ilinden ve Konya’dan gelen 50 bini aşkın üyemiz sabah erken saatlerden itibaren Konya Kent Meydanı’nda toplandı. Kadını-erkeği, yaşlısı-genci, engellisi binlerce işçi, Konya Kent Meydanı’nda bir araya geldi.

Mehter Takımının seslendirdiği mehter marşları, Türk Halk Müziği ezgileri, Türküler, Şarkılar, Halaylar, Oyun Havaları, Grup Yürüyüş’ün seslendirdiği şarkılarla coşan onbinlerce emekçi, “Yaşasın 1 Mayıs” sloganlarıyla Konya Kent Meydanı’nı inletti.

 

Davul zurna eşliğinde halaylarla, türkülerle, ellerindeki pankart ve dövizlerle meydanı dolduran HAK-İŞ'e bağlı HİZMET-İŞ, ÇELİK-İŞ, ÖZ GIDA-İŞ, ÖZ ORMAN-İŞ, ÖZ FİNANS-İŞ, ÖZ İPLİK-İŞ, ÖZ TAŞIMA-İŞ, ÖZ BÜRO İŞ, ÖZ-İŞ, ÖZ AĞAÇ-İŞ, OLEYİS, ÖZ SAĞLIK-İŞ, LİMAN-İŞ, KKTC KAMU-SEN, MEDYA-İŞ, ENERJİ-İŞ, ÖZ TOPRAK-İŞ, ÖZ PETROL-İŞ, FUTBOL-SEN, ÖZ İLETİŞİM-İŞ ve ÖZ MADEN-İŞ Genel Başkan ve Yönetim Kurulu üyeleri ile binlerce üye emekçi alanı renklendirdi. Mitinge, HAK-İŞ ve üye sendikalarının Kadın, Gençlik, Kültür-Sanat, Engelli ve İş Sağlığı ve güvenliği komitelerinin yanı sıra, binlerce taşeron firma emekçisi de yoğun ilgi gösterdi.

 

TALEPLERİMİZ GÜR VE GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE DUYURULDU

 

Konya Kent Meydanı’ndaki HAKİŞ - MEMURSEN ortak 1 Mayıs mitingi süresince, “Yaşasın 1 Mayıs, Yaşasın HAK-İŞ”, “Taşeronlaşmaya Hayır”, “Mevsimlik İşçi Sorunu Çözülsün”, “Kıdem Tazminatı Güvencemizdir”, “Darbe Anayasası Değil Halkın Anayasasını İstiyoruz”, “Emek Kutsaldır”, “Taşerona Kadro, İş Cinayetine Son”, “Özgür Yargı, Sivil Anayasa, Güçlü Türkiye”, “Cinsel Ayırım Karşıtlıktır”, “Emek-Ekmek-Sendika”, “Darbeciler Halka Hesap Verecek”, “Kadınlar Kurban Değildir”, “Varım, Çünkü Örgütlüyüm”, “Yaşasın 1 Mayıs Yaşasın HAK-İŞ”, “Sivil Anayasamız Nerde Kaldı”, “Çözüm İstiyorum”, “İş, Ekmek, Özgürlük, Barış Sürecini Destekliyoruz”, “Güvenceli İş ve Güvenceli Yaşam”, “Taşeronda Kölelik Düzenine Son”, “Mobbing'e İsyanımız Var”, “Sendikalı Ol Güvende Ol”, “Patronun Seneliği Yoksa, İşçinin de Mevsimliği Olmamalı”, “Güvencesiz Çalışmak İstemiyoruz”, “Taşerona Hayır, Sözleşmeye Evet”, “Geçiçi İşçiye Kadro İstiyoruz” yazılı dövizler taşındı, sloganlar atıldı.

 

1 Mayıs mitingi hazırlık ve tertip komitesi adına 1 Mayıs mitingi açılış konuşmasını Konfederasyonumuz HAK-İŞ adına HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Şahin ve MEMUR-SEN Konfederasyonu adına ise MEMUR-SEN Genel Başkan Yardımcısı Günay Kaya yaptı.

 

Genel Başkan Yardımcımız Mehmet Şahin, “HAK-İŞ Konfederasyonu 1 Mayıs Tertip Komitesi adına HAK-İŞ ve MEMUR-SEN olarak birlikte düzenlediğimiz 1 Mayıs mitingimizi başlatıyoruz. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günümüz kutlu olsun. Sizlere coşkulu ve başarılı bir 1 Mayıs diliyorum. HAK-İŞ ve MEMUR-SEN olarak, “Daha Güçlü Demokrasi içen Yeni Anayasa” sloganıyla gerçekleştirdiğimiz 1 Mayıs kutlamalarının hepimize Türkiye ve Konya’ya hayırlı olmasını diliyorum. Buradan 1 Mayıs’ta alanlarda olan veya olmayan, mesai yapmak zorunda kalan bütün emekçileri selamlıyorum. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününüz kutlu olsun” dedi.

EMEKÇİLERE VE GÜVENLİK GÖREVLİLERİNE KARANFİL

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan ve beraberindekiler işçilerin 1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma günlerini kutlayarak, karanfil dağıttılar. Genel Başkanımız Mahmut Arslan başkanlığındaki HAK-İŞ yönetimi, alana girişte, görev yapan basın mensuplarının ve polislerin 1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma gününü kutlayarak, karanfil verdiler. Platforma çıkan Genel Başkanımız Mahmut Arslan, MEMUR-SEN Genel Başkanı Ali Yalçın ile birlikte 1 Mayıs mitingine katılan işçi ve memurları selamladı.

 

EMEKÇİLER HALK OYUNLARI, ŞARKILAR VE TÜRKÜLERLE COŞTU

 

Mitinge katılan işçi ve memurlar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na Devlet Halk Dansları Topluluğu’nun sergilediği yedi bölgeye ait halkoyunlarını gösterisi ve Grup Yürüyüş konseri büyük bir ilgi ve coşkuyla izlediler.

 

Devlet Halk Dansları Topluluğu’nun sergilediği halk oyunlarıyla, ses sanatçılarının seslendirdiği Türk Halk ve Sanat Müziğinin seçkin parçalarıyla Konya Kent Meydanında 1 Mayıs coşkusu tavan yaptı.

SAYGI DURUŞU, İSTİKLAL MARŞI VE KUR’AN-I KERİM TİLAVETİ

 

Fatih Emre Arıcı tarafından okunan Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerim’de yer alan emek ve alınteri içerikli ayet-i kerimeler huşu içinde dinlendi.

1 MAYIS BİLDİRİSİ OKUNDU

 

1 Mayıs bildirisi, HAK-İŞ Konfederasyonu Kadın Komitesi Temsilcisi Fatma Yavuz ve MEMUR-SEN Konfederasyonu Kadın Komisyonu temsilcisi Habibe Öcal tarafından okundu.

HAK-İŞ ve MEMUR-SEN’in ortak 1 Mayıs bildirisinde, “Bizler, bu ülkenin işçileri, kamu görevlileri, emeklileri, işsizleri, yoksulları, kadınları, erkekleri, gençleri, engellileri, meslek sahipleri ve sivil toplum kuruluşları olarak; tüm dünya emekçileriyle birlikte 1 Mayıs'ta alanlardayız. 1 Mayıs Bayramında, “Emek ver, Kulak ver, Bilgi ver Ama Sakın Boşverme” diyen Mevlana’nın şehri, barışın, kardeşliğin hoşgörünün merkezi, kültürlerin başkenti; Konya’dayız. 1 Mayıs’ı Konya’da birlikte kutluyoruz. Bizler, haklarımız için, özgürlüklerimiz için, demokrasi için, Yeniden Büyük Türkiye’nin ve adil bir dünya düzeninin ön sözü hükmünde olacak özgürlükçü, katılımcı, sivil ve demokratik YENİ ANAYASA için, saygın iş için, baskısız ve insanca hayat için birlikteyiz. Daha özgür, daha müreffeh, demokratikleşmeyi tamamlamış Türkiye için alanlardayız” denildi ve talepler sıralandı.

 

HAK-İŞ ve MEMUR-SEN’in ortak 1 Mayıs bildirisine ulaşmak için tıklayınız…

 

HAK-İŞ VE BAĞLI SENDİKALARIN YÖNETİCİLERİ EMEKÇİLERİ SELAMLADI


HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcıları ve HAK-İŞ’e bağlı sendikaların Genel Başkanları, Genel Başkan Yardımcıları ve Genel Yönetim Kurulu üyeleri platforma çıkarak birlikte Konya Kent Meydanı’nı dolduran emekçileri selamladı.

ARSLAN: “DERDİMİZ VAR ONUN İÇİN ALANLARDAYIZ”

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, konuşmasına, “Sana geldik Hz. Mevlâna! Sana geldik Şems-i Tebrizi! Sana geldik Konevi! Sana geldik Sultan Veled! Sana geldik Konya! Selam olsun Konya’ya… Selâm olsun Mevlâna’ya… Selam olsun Şems-i Tebrizi’ye, Sadrettin Konevi’ye,  Sultan Veled’e… Selâm olsun Muhiddin Arabi’ye, Yunus’a, Hacı Bektaş’a, Ahi Evran’a… Selâm olsun bu toprakları değerleriyle sulayan ruh kahramanlarına…” diyerek başladı. “Mevlana’nın dediği gibi bizim derdimiz var onun için alanlardayız” diyen Arslan, sadece Konya’da değil, bütün Türkiye’de alanlarda olduklarını söyledi. Arslan, “Bütün renkleriyle, bütün sesleriyle alanları dolduran, hakkını arayan, hakkına sahip çıkan, insanlık onurunun yiğit ve saygın temsilcilerini HAK-İŞ adına sevgiyle, muhabbetle selamlıyorum, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününü kutluyorum” dedi. Arslan, başta Türkiye olmak üzere bütün dünya emekçilerinin 1 Mayıs’ını kutladı ve görkemli, coşkulu ve barış içerisinde geçmesi temennisinde bulundu

“BUGÜN KONYA’NIN ALINTERİYLE BULUŞTUĞU GÜNDÜR”

 

İşçisiyle-memuruyla, genciyle-yaşlısıyla, kadınıyla-erkeğiyle alanlarda, “Daha Güçlü Demokrasi İçin Yeni ANANAYASA” talebini haykırdıklarını ifade eden Arslan, Konya’da toplanan kalabalığın Mevla’nın “gel” çağrısına cevap verdiğini ve Konya’da tarih yazdığını söyledi. Arslan, “Bu gün Konya’nın emek ve alınteriyle buluştuğu gündür” dedi.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, “Mevlana’nın dediği gibi bizim derdimiz var onun için alanlardayız” diyerek sadece Konya’da değil, bütün Türkiye’de alanlarda olduklarını söyledi.

 

“NE OLURSAN OL GEL SENDİKALI OL”

 

Hz. Mevlana’nın felsefesine dikkat çeken Arslan, “Hz. Mevlâna’nın emeğe verdiği değer’e muhtacız” dedi. Arslan, “Buradan Mevlana’nın şehri Konya’dan, Örgütsüz, sendikasız kardeşlerimize sesleniyorum,  “Ne olursan ol, Yine Gel” , “Örgütlü Ol, Sendikalı Ol, Güçlü Ol” diyoruz. Mevlana’nın şehrinde, işçisiyle işvereniyle mesajını duymak, anlamak ve gereğini yapmak günündeyiz! Emekçilerin özgür iradeleriyle örgütlenmelerinin önünün açılmasını istiyoruz” dedi.

“İNSANI VE ÇALIŞANI ÖNCELEYEN EKONOMİ POLİTİKALARI İSTİYORUZ”

 

“Bizim “derdimiz var” onun için alanlardayız” diyen Arslan, kıdem tazminatı, taşeron ve mevsimlik işçilik, geçici işçilerin sorunları olduğunu, iş kazalarının can yaktığını söyledi. Arslan, taleplerini şöyle sıraladı: “Taşeron şirketlerde çalışanların sendikal örgütlenmesinin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Taşeron İşçilerin haklarının güvence altına alınmasını istiyoruz. Kamudaki Statü Karmaşasına Son Verilmelidir.  Geçici ve Mevsimlik İşçiler ile Aileleri Daha Fazla Mağdur Edilmemelidir. Geçici İşçilerin, Mevsimlik İşçilerin ve 4C’lilerin sorunlarının çözülmesi için haykırıyoruz. Kamuya Kadrolu daha çok işçi alınmasını, Gerçekçi Bir Norm Kadro Sistemi oluşturulmasını talep ediyoruz. Gelir adaletsizliğine itiraz ediyoruz. Sosyal koruma ve sosyal devlet diyoruz. İşsizlik ve yoksulluğun son bulmasını için, insan onuruna yaraşan iş ve ücret talebi için alanlardayız. Angaryaya dönüşen fazla çalışmalara çocuk işçiliğine karşı olduğumuz için alanlardayız. Daha iyi bir sosyal güvenlik sistemi, eğitim hakkı ve fırsat eşitliği için buradayız. Kıdem tazminatı hakkımıza kimse göz dikmesin, kıdem tazminatımız güvence altına alınsın diye alanlardayız. Güvencesiz çalışmayı, kuralsızlığı körükleyen, kayıtdışı istihdamı kabul etmediğimiz için alanlardayız. HAK-İŞ olarak, insanı ve çalışanı önceleyen ekonomi politikaları istiyoruz.  Çalışanlara yönelik şiddet ve mobbingin önlenmesini istiyoruz.”

İŞ KAZALARINA KARŞI UYARDI

 

İş kazalarına dikkat çeken Arslan, “Deniz olsam isyanım kıyılara vururdu” diyen Soma şehidimizin annesinin sesinin duyulmasını istiyoruz” dedi.  İş kazalarında evlatlarını yitiren anaların, babaların, eşlerin isyanının duyulmasını isteyen Arslan, “Devlete, Hükümete ve İşverenlere sesleniyorum! İş sağlığı ve güvenliği önlemlerini artırın. Sendikalaşmanın önünü açın. İşçilerin canı pahasına çalışmasının önüne geçin. İşçi kardeşlerime sesleniyorum, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine uyun, canınızı tehlikeye atmayın. Önlemler alınmıyorsa bunu, ilgili yerlere bildirin, yerine getirilmiyorsa canınızı tehlikeye atacak şekilde çalışmayın…” uyarısında bulundu.

Genel Başkanımız Mahmut ARSLAN’ın Konuşma Metninin Tamamına ulaşmak için Tıklayınız.

 

MEMUR-SEN Genel Başkanı Ali Yalçın ise konuşmasında, “Emeğin, emekçilerin, kamu görevlilerinin, işsizlerin birlik gününde, mücadele gününde bir aradayız. Haksızlığa itiraz, sömürüye isyan etmek için, haklarımızı haykırmak, 1 Mayıs’ı kutlamak için alanlardayız” dedi.

Vesayet arayışlarına, eski Türkiye arayışlarına konuşmasında tepki gösteren Yalçın, “Memur-Sen’in dirayetine, cesaretine, zirveye yerleşmesine, 800 binlere ulaşmasına, 11 hizmet kolunun tamamında yetkiyi almasına alışamadılar. Vesayet bitmez, derin devlet bitirilemez; JİTEM tasfiye edilemez, terör ocakları söndürülemez sandılar. Vesayeti, birlikte bitirdik. Özgürlükleri birlikte getiriyoruz. ‘Yeniden Büyük Türkiye’ bizim hedefimiz, hayalimiz, yolculuğumuzdur. Vesayetin tetikçileri, küresel baronların emir erleri bu yolculuğa darbe vurmaya çalışıyor. Çünkü biliyorlar ki, ‘Yeniden Büyük Türkiye’ kurulursa, sömürü düzenleri yıkılacak, vesayet hevesleri kursaklarında kalacak” dedi.

 

Yalçın, konuşmasında taleplerini ise şu şekilde sıraladı: “4/B ve 4/C’li bütün sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesini, üniversite mezunu işçilerin kadroya geçirilmesini istiyoruz. Örgütlenme hakkına ilişkin engellerin kaldırılmasını, kamu görevlilerine yönelik bütün kılık-kıyafet dayatmalarının sona ermesini, kamu görevlilerine siyaset ve grev hakkı verilmesini istiyoruz. Biz, bu ülkenin kamu görevlileri, işçileri, emeklileri, kadınları, asgari ücretlileri, engellileri ve bütün vatandaşları için hakkımız olanı istiyoruz, haklarımızı istiyoruz.”

 

KONYA MİTİNGİNE KATILAN KONUKLAR

 

HAK-İŞ ve Memur-Sen tarafından gerçekleştirilen, 1 Mayıs mitingine, çok sayıda sivil toplum kuruluşu, AK Parti Konya Milletvekili adayları Halil Etyemez ve Mustafa Baloğlu, AK Parti Konya İl Başkanı Musa Ayan, İl Başkan Yardımcısı Mustafa Baran Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek katıldı. Akyürek kısa bir selamlama konuşması yaptı. Akyürek, “Hak ve emek mücadelesini sevgi, barış, kardeşlik yapılabileceğini gösteren HAKİŞ ve MEMURSEN mensubu emekçiler, Selçuklu payitahtı Konya’ya hoşgeldiniz. 1 Mayıs’ı bir anarşi, bir kargaşa gününe çevirmek isteyenlere verdiğiniz barış, kardeşlik, sevgi Emek ve dayanışma gününüz kutlu olsun diyor,  hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum” dedi.

Konya Kent Meydan’ındaki 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Emek ve Dayanışma Günü programı, beyaz güvercinlerin salıverilmesi, rengarenk balonların uçurulması, konfetilerin saçılması ve yapılan dua ile sona erdi.



HABERE AİT GÖRSELLER :

01 Mayıs 2015 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu